AİLE  ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan:

"2004 yılında istihdam edilen 5 milyon 47 bin kadın varken, 2014 yılında bu rakam 7 milyon 6 yüz 89 bin'e çıkmıştır. Kadın istihdam oranı 2004-2014 arasında yüzde 20,8'den yüzde 26,7'ye yükselmiştir" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) tarafından Beyoğlu'nda bir otelde düzenlenen 'Women 20'(W20) konulu değerlendirme toplantısına katıldı.
TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut'un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Kadın ve Demokrasi Derneği(KADEM) Başkanı Sare Aydın Yılmaz, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan ile TİKAD üyeleri ile çeşitli kadın derneklerin temsilcileri katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Ayşen Gürcan, kadınların toplumsal ve bireysel güçlenmesine yönelik olarak hayatın her alanında etkin katılımın temel amaçları olduğunu belirterek, başta çalışma hayatı, eğitim, karar alma mekanizmalarına katılım olmak üzere kadınların toplumsal yaşamın her alanında yer almasının temel öncelikleri olduğunu söyledi.

"BİR ÜLKENİN EKONOMİK REFAHI VE KALKINMASI İÇİN KADININ İŞ GÜCÜ PİYASISINDA YER ALMASI ÖNEMLİDİR"
Fırsat eşitliğini esas alan kalıcı kamu politikaları izlediklerinin altını çizen Gürcan son yıllarda fırsat eşitliği konusunda başta anayasa olmak üzere pek çok kanunda değişiklikler yaptıklarını dile getirdi. Gürcan, " Bir ülkenin ekonomik refahı ve kalkınması açısından kadının iş gücü piyasasında yer alması son derece önemlidir. Sürdürülebilir kalkınmanın sosyal boyutu sürekli eğitim ile kişilerin hayat kalitesinin artırılmasının kendileri ve gelecek nesilleri için sağlayacağı faydalardan oluşuyor. Bu noktada sürdürülebilir kalkınmanın öznesi konumunda olan kadınların güçlendirilmesi önemlidir. Özellikle bu güçlendirme kadınların istihdama katılımının artırılmasıdır. Kadın girişimcilerin desteklenmesi ve kadın yoksulluğu ile mücadele olarak karşımıza çıkmaktadır." dedi.

KADIN İSTİHDAMI İLE İLGİLİ RAKAMLARI AÇIKLADI
Bakan Ayşen Gürcan, Türkiye'de kadın istihdamı konusunda mevcut durum hakkında da rakamsal bazı bilgiler verdi. Gürcan şöyle konuştu:
"2004 yılında istihdam edilen 5 milyon 47 bin kadın varken, 2014 yılında bu rakam 7 milyon 689 bine çıkmıştır. Kadın istihdam oranı 2004-2014 arasında yüzde 20,8'den yüzde 26,7'ye yükselmiştir. Bu iyi bir oran mıdır? Tabi ki değildir. Bu oranın en azından yüzde 50'ye ulaşılması gerekmektedir. Bunun için de çalışmalar dört koldan yapılıyor. Kadın istihdamına yanı sıra kadınların iş gücüne katılım oranlarında da ilerlemeler mevcuttur. 2004 yılında yüzde 23,3 olan kadınların iş gücüne katılım oranı 2014 verilerine göre 7 puanlık bir artışla yüzde 30,3'e yükselmiştir. Gelişmiş ülkelere kıyasla bakıldığında ülkemizde kadın istihdam oranı düşük kalırken son yıllarda kadınların iş gücüne katılımı ve istihdamında gözardı edilemeyecek bir artış gerçekleştiği de görülmektedir. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 2010 yılı iş dünyasında küresel cinsiyet eşitsizliği herhalde bizim medarı iftiharımızdır. Ülkemizde kadın CEO oranı yüzde 12 olarak 2. sıradadır. Ben, tabloyu incelediğimde Belçika'da, Kanada'da, Çek Cumhuriyeti'nde Meksika'da İsviçre'de ABD'de, Birleşik Krallık'ta, Hollanda'da Hindistan'da, Yunanistan'da ve Fransa 'da sıfır CEO kadın görüyoruz. Biz de yüzde 12, Finlandiya'da bu rakam yüzde 13'tür. Bu oran gurur vericidir. Bu oranla şunu da söyleyebilirim; eğer fırsat verildiğinde kadınların iş yönetimine ve liderliğe de girmeleri mümkün olan ülkelerden biriyiz."

W20 ZİRVESİ'NDEN BEKLENTİ
Ayşen Gürcan, "16-17 Ekim tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek olan W20 Zirvesi'nde kadınların ekonomik ve sosyal hayata tam katılımı ile ilgili G20'nin bundan önce benimsediği taahhütlere ulaşmada ve bundan sonraki dönemlerde ekonomik büyümenin toplumsal cinsiyete duyarlı ve kapsayıcı şekilde olmasına katkıda bulunacak önemli bir belge çıkacağına inanmaktayım" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından toplantı, basına kapalı olarak devam etti.
Bakan Ayşen Gürcan, toplantıda sırasıyla iş kadınlarını dinledi.

(FOTOĞRAF)