MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, zorunlu olmayan okul öncesi eğitimde daha çok şey yapmaları gerektiğini belirterek, "Önümüzdeki yıllarda önceliğimiz okul öncesi eğitim olacaktır. Şu anda yüzde 50'yi bulmuş olan okul öncesi eğitimi zorunlu olmadan da daha yukarı seviyelere taşıyacağız" dedi.
Eskişehir'de depreme dayanıksız olması nedeniyle yıkılıp yeniden yapılan Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi düzenlenen törenle açıldı. Törene Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Vali Güngör Azim Tuna, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen, Ak Parti milletvekilleri Harun Karacan ve Emine Nur Günay, CHP milletvekilleri Gaye Usluer ve Utku Çakırözer ile çok sayıda kişi katıldı.

CHP'Lİ USLUER: EĞİTİM KEŞMEKEŞİNİ BİRLİKTE DÜZELTECEĞİZ

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, törende yaptığı konuşmada eğitim sisteminin sorgulanması gerektiğini söyledi. Usluer şöyle dedi:
"Yeni dönemde hep birlikte bizler siyasetin içindeki kişiler olarak, muhalefet partileriyle, iktidar partisiyle eğitimdeki keşmekeşliği, karmaşayı sayın bakanımız buradayken bir kez daha söz alarak birlikte çözeceğiz, birlikte düzelteceğiz. Elbette ki şunu sorgulamıyorum; karma eğitimden neden vazgeçtik. Bu okul 1965 yılında kız lisesi olarak başlamıştı eğitim öğretime. Elbette ki Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra kız çocukların okullaşma oranının artması için kız okullarının yapılması elzemdi, mutlakıyetti. Ancak 1978'de bu okulda karma eğitime geçilmesine neden olan sebepler neyse bugün geriye dönüşün nedeni nedir? O gün aileden rıza alınmadan mı karma eğitime geçilmişti? Bunları da açıkçası sorgulamadan yapamıyorum." 
Milletvekili Usluer, 1974 yılında birincilikle mezun olduğu Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi'nin yıkılıp yerine bir alışveriş merkezi yapılmadığı için mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

BAKAN'DAN ASKERİ UÇAK ESPRİSİ

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da yaptığı konuşmada,  bakanlık olarak hayırseverler tarafından yapılan bütün eserlere, hangi maksatla yapıldığına bakarak o maksadın sürdürülmesi için tedbir aldıklarını söyledi. Avcı, "Hayırsever hangi türde bir okul yapılmasını istemişse meslek lisesi olarak yaptıysa meslek lisesi olarak, Anadolu lisesi olarak yaptıysa Anadolu lisesi, imam hatip lisesi olarak yaptıysa imam hatip lisesi olarak, ilkokul olarak yaptıysa ilkokul olarak hizmet devamını sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
Konuşması sırasında askeri uçakların geçmesi üzerine Bakan Avcı, Korgeneral Mehmet Şanver'e bakarak, "Bu okulun, bugün açılış törenine silahlı kuvvetlerimizin de gösterdiği bu ilgi için sayın komutanımıza da ayrıca çok teşekkür ediyorum. Biraz abartıyoruz ama olsun" diye espri yaptı.

KEŞMEKEŞ CEVABI

Kendisinden önce konuşan CHP milletvekili Gaye Usluer'in 'eğitimde keşmekeş' sözlerine de de yanıt veren bakan Avcı şöyle konuştu:
"Eskişehir'de özellikle son 3 yılda, 25 Ocak 2013 tarihinde göreve başlamış bir milli eğitim bakanı olarak neler yaptığımızı kısaca özetlemek istiyorum. Eskişehir'deki eğitim keşmekeşini sizlerle bir paylaşayım. Bakın Eskişehir'de nasıl keşmekeş olmuş. 2013 yılında 13'ü temel eğitim, 10'u orta öğretim olmak üzere 23 okul yapmışız. 411 derslik ilave etmişiz, 5 pansiyon, 7 spor salonu, 4 atölye yapmışız. 92 okulun da onarımını yapmışız. 2014 yılında 6 okul, 103 derslik, bir pansiyon, 3 spor salonu yapmışız. 87 okulun onarımını gerçekleştirmişiz. 2015 yılında ise 19 okul yapmışız, 282 derslik ilave etmişiz, 3 pansiyon, 6 spor salonu, 5 atölye yapmışız. 73 okulumuzun da onarımı yapıldı. Bütün bu yatırımlarımızın toplam maliyeti 219 milyon 918 bin 873 lira. Ben göreve başladığım zaman Eskişehir'de 7 bin 782 öğretmen görev yapıyordu. Bugün 8 bin 825'dir. İdareciler buna dahil değildir. Bu keşmekeş devam edecek. Şu anda çok şükür Eskişehir'de öğretmen açığımız yok. Hatta fazlamız da var." 

'OKUL ÖNCESİNİ ZORUNLU YAPMAYACAĞIZ'

Önümüzdeki yıllarda önceliklerinin okul öncesi eğitim olacağını ifade eden Bakan Nabi Avcı konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Zorunlu olmayan okul öncesi eğitimde daha çok şey yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda önceliğimiz okul öncesi eğitim olacaktır. Şimdi okul öncesi eğitim Türkiye genelinde niye zorunlu yapmıyoruz diye söylemler var. Zorunlu yapılması isteniyor. Niye zorunlu yapmıyoruz? Şunun için zorunlu yapmıyoruz, yapamıyoruz; zorunlu yaptığımız zaman Türkiye'nin neresinde, hangi ölçekteki yerleşim biriminde olursa olsun, mezrada, köyde, dağda, bayırda nerede olursa olsun her çocuğumuzu zorunlu yaptığımız zaman okuluna götürmek zorundayız. Bu daha önce 8 yıllık kesintisiz eğitim zorunlu hale gelince taşımalı eğitim bu yüzden zorunlu oldu.

Çünkü köylerde okullar boşaldı ve çocuklar merkezde ya da merkez köylerde toplanmaya başlandı. Şimdi anaokulu yani okul öncesi eğitimi zorunlu yaparsak taşımalı eğitim yapmak zorundayız. Ancak o yaş grubu taşıma için müsait değil. Veliler o yaş grubundaki çocuklarını haklı olarak taşımaya vermiyorlar, vermemeleri de gerekir. Çünkü o yaş grubu çok özel bakımla ancak eğitime alınabilirler. Onun için biz önümüzdeki yıllarda şu anda yüzde 50'yi bulmuş olan okul öncesi eğitimi zorunlu olmadan da daha yukarı seviyelere taşıyacağız. Bunun planlamalarını da yaptık."