BAKANLAR AVCI VE ÇAVUŞOĞLU DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPTI
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Concorde Hotel’de, Antalya’da turizm sektörü örgütleri ve firmalarının yöneticileriyle değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel ve Ak Parti Antalya milletvekilleri katıldı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda turizm sektörü temsilcileri, yaşanan kriz nedeniyle taleplerini iletti. Toplantı bitiminde Bakan Nabi Avcı açıklama yaptı. 
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, toplantıda genel olarak Türkiye’de turizmin içinden geçmekte olduğu darboğazın nedenleri ve mümkün olan tedbirler üzerinde konuşulduğunu söyledi. Bakan Avcı, ayrıca özel olarak da Antalya’da turizmin sorunları ve bu sorunları aşmak için ne tür tedbirler alınması gerektiği konusunda çok açık yüreklilikle bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını söyledi. Antalya’nın Türkiye’de turizmin kalbi olduğunu belirten Avcı, buradaki turizm önderlerinin de değerlendirmeleri çok önemli olduğunu kaydetti. 
UÇAK DESTEĞİ 2017’YE UZAYABİLİR
Toplantıda sektör temsilcilerinin beklentileri, yeterli buldukları veya bulmadıkları tedbirler konusundaki görüşlerini paylaştığını anlatan Bakan Avcı, “Üzerinde en çok durulan konu, turizm mevsimselliği çok yoğun olan bir sektör. Dolayısıyla bu alanda yapılacak düzenlemelerin olabildiğince sektör tarafından erken bilinmesinde fayda olduğunu özellikle vurguladılar. Bazı tedbirlerin önceden açıklanmasının getireceği yararı daha da artıracağını özelikle vurguladılar. Ayrıca uçaklara verdiğimiz teşviklerin artırılmasını olumlu bulduklarını, ancak bunun 2017’ye de uzatılması gerektiğini vurguladılar” dedi. 
PAZAR VE ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ TANITIMI
Pazar çeşitlendirmesi, farklı pazarlara yönelme konusunda da Bakanlıkla nasıl bir işbirliği içerisinde olunacağını konusunda görüş alışverişinde bulunulduğunu dile getiren Avcı, şunları kaydetti:
“Bugüne kadar kendimizi biraz dar bir alana sıkıştırdığımızı, oysa altyapımızın bütün dünyaya hizmet verebilecek, farklı pazarlara yönelebilecek bir zenginlikte olduğunu konuştuk. Hem turizm altyapısı olarak, hem de turizm ürün çeşitliliği bakımından bütün dünyaya seslenebilecek bir ülke olmamıza rağmen bugüne kadar kendimizi çok dar bir alana sıkıştırdığımızı, krizin ve içinde bulunduğumuz sıkıntılarında bu alan sıkışmasından kaynaklandığını hep birlikte tespit ettik. Dolayısıyla hedef kitlemizi çeşitlendirmek, ürün çeşitliliğimizi bu pazarlarda daha yoğun bir biçimde, daha fazla tanıtmak konusunda fikir birliği içerisinde olduğumuzu gördük. Bu bölgenin aynı zamanda kültür turizmi için de çok önemli bir destinasyon oluşturduğu halde, onu gerekli pazarlarda gereği gibi tanıtamadığımızı belirledik. Bundan sonraki tanıtma stratejilerimizde de bu ürün çeşitliliğini de özellikle gözönüne alarak hamlelerimizi yapacağız. Sektörle bu konuda tam bir anlayış içinde olduğumuzu görmekten de doğrusu çok memnun oldum.” 
BÜTÜN TALEPLER BAKANLAR KURULU’NDA GÖRÜŞÜLECEK
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Avcı, talep edilen teşvik ve desteklerin netleştirilmesi gerektiği ve sektörün bu konuyla ilgili bütün tekliflerinin alındığını söyledi. Avcı, “Bunların içerisinde benim şu anda ‘aa öyle şey olur mu’ dediğim hiçbir şey yok. Hepsi pekala Bakanlar Kurulu’nda görüşülebilecek, tabi mevzuat değişikliği gerektiren öneriler de var. Yani yasal düzenlemeler yapmayı gerektiren öneriler de var. Onlar hemen gerçekleşmeyebilir. Meclis'in çalışma temposu itibariyle söylüyorum. Yoksa prensip olarak karşı çıktığımız veya olumsuz yaklaştığımız için değil. Ama pratik zorluklar nedeniyle hemen yapamayacaklarımız olabilir. Ama onun dışında pratik olarak hemen yapabileceklerimizi peyderpey hayata geçireceğiz” dedi. Bakan Nabi Avcı, bunlara örnek olarak da tüketiciye faizsiz kredi verilmesini gösterdi.
'AFET TABİRİ DOĞRU DEĞİL'
Antalya’nın yaşadığı kriz nedeniyle afet bölgesi ilan edilmesi yönündeki talepleri de değerlendiren Bakan Avcı, “Afet tabirini kullanmak doğru değil. Afet tabiri hoş bir tabir değil. Güzel olacak. Antalya çok kısa zamanda toparlayacak. Çok kısa zamanda göreceksiniz toparlayacağız inşallah ve daha da güçlenerek çıkacağız bu krizden. Antalya bundan çok şey kazanarak çıkacak. Şimdi kaybediyor gibi görünüyoruz, ama yok, daha sonra bundan kazançlı çıkacağız inşallah” diye konuştu.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, ()

FOTOĞRAFLI