AYVALIK (Balıkesir), () - BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'ndeki Belediye Meclisi toplantısında, farklı mevkilere yapılması planlanan 13 rüzgar enerji santrali türbinlerine ait teknik altyapı talebi değerlendirildi. Meclis üyeleri rüzgar enerji santrali için Çevre Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın talebini oy birliğiyle reddetti.
Ayvalık Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısında, Çevre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Alibey Adası, Derviştepe, Alibey Tepe, Çömtepe, Deveboynu Tepe ve Aktepe Mevkisi'nde 13 rüzgar enerji santrali türbinlerine ait teknik altyapı sağlanması talebine ilişkin değerlendirme yapıldı. Meclis üyeleri Çevre Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın talebini oy birliğiyle reddetti.
Meclisin ret kararına gerekçe olarak, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde kalan Alibey Adası, Derviştepe, Alibey Tepe, Çömtepe, Deveboynu Tepe ve Aktepe'de rüzgar tribünlerinin çok oluşu ve dağınık olmasının tabiat parkının daha çok tahribine neden olacağı gösterildi. Bölge bölge anıtsal binaların ve yöreye has endemik bitki türünün bulunmasının yanı sıra adadaki yerleşim yerine çok yakın olduğu ifade edildi. Nakil hatlarının doğal ve tarihi sit alanlarından geçmesiyle yüzölçümü küçük olan adada gürültü kirliliği oluşabileceği belirtilerek zeytin ağaçlarının kesilecek olması ve doğal bitki örtüsünün bozulması gibi nedenlerin altı çizildi.
CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, tabiat parkını korumak için santralin kurulmasına itiraz ettiklerini belirterek, "Birinci köy ve ikinci köy tamamen tabiat parkı alanı içinde. Burada büyük bir şirketin aldığı arazi var. Burada yapılaşma görünüyor. Biz 100 binlik planlarda buna da itiraz ettik. 1982 yılında bir otoyol çizilmiş. Bu yola da itiraz ettik. Buraya böyle bir yol açılmasının anlamı yok. Burası otoyol değil, burası tabiat parkı" dedi. Daha önce 2010 yılında da 24 rüzgar enerji santrali için müracaat olmuş, Ayvalık Belediyesi Meclisi bu talebe de ret kararı almıştı.

FOTOĞRAFLI