İsmail AKKAYA- Atilla MEMİŞ- Nurettin ARKAN/AKŞEHİR (Konya), () - ISPARTA'da elma bahçelerinde çalışmaya giderken Yalvaç İlçesi yakınlarında aşırı yolcu alınması nedeniyle frenleri patlayınca şarampole devrilen midibüste ölen 17 kişiden 13'ü Akşehir merkezde Nasreddin Hoca Mezarlığı'na mezarlığa, 1'i Adsız Mahallesi'ne, 1'i de Ortaköy Mahallesi'nde yaklaşık 10 bin kişi tarafından sağanak yağmur altında son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze töreninde ağıt ve feryatlar yükselirken, gözyaşları sel oldu. Ölen diğer 2 kişinin cenazesi de dün defnedildi.
Konya'nın Akşehir İlçesi'nden, elma bahçesinde çalışan işçileri Isparta'nın Gelendost İlçesi'ne götüren 47 yaşındaki Metin Arslanalp'in kullandığı 42 D 0881 plakalı midibüs, dün saat 07.15 sıralarında Yalvaç İlçesi'ne bağlı Bağkonak Köyü'ne 2 kilometre kala kaza yaptı. Rampa çıktıktan sonra inişe geçtiği sırada aşırı ağırlık nedeniyle freni patlayan midibüs, kontrolden çıktı.
Yolun sağ tarafındaki toprak tepeye doğru tırmanan, ardından da yan devrilerek 100 metre sürüklenen midibüs, yol kenarındaki beton su tahliye kanalının üzerinde sürüklenerek durabildi. Kazada sürücü dahil araçta bulunan 46 kişiden çoğunluğu kadın 17 kişi öldü, 29 kişi yaralandı.
1200 KİLO FAZLA AĞIRLIK
Isparta'dan gelen bir ekip, 1999 model midibüsün lastiklerinin derinliklerini ölçtü, aracın genel durumuyla ilgili notlar aldı. Kaza yapan midibüste kapasitesinin üzerinde yolcu alınması nedeniyle yaklaşık 1200 kilogram fazla ağırlık tespit edildi. Aracın freninin boşalmasında aşırı yolcu almasının neden olduğunu belirten yetkililer, incelemelerin bu doğrultuda sürdürüldüğünü açıkladı.
5 BİN LİRA PARA CEZASI
Kazada ölen ve aynı zamana 'Dayıbaşı' olduğu öne sürülen Metin Arslanalp'in aracına fazla yolcu taşımaktan son 3 ay içinde 2 bin 600'ü Akşehir Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından olmak üzere yaklaşık 5 bin lira para cezası kesildiği ifade edildi.
35 LİRA YEVMİYE İÇİN CANLAR GİTTİ
Bahçelerdeki elma toplama işinde çalışan işçilere, bahçe sahibi tarafından kişi başı 50-55 lira ödendiği, bu paranın 20-25 lirasının işçileri bulan 'Dayıbaşı' adı verilen organizatörler ve ulaşım için kesildiği belirtildi. Böylece işçilerin eline günlük 30- 35 lira geçtiği öğrenildi.
14 CENAZE YAN YANA
Kazada ölen sürücü Metin Arslanp, işçilerden akrabası olan Emel Arslanp (24), diğer işçiler Havva Ceran (20), annesi Reyhan Ceran (44), Mihri Kale (36), Ayşe Kale (33), Arife Aktaş (33), Ceylan Aksoy (19), Veli Can Çelik (13), Elmas Çelik (59),Gülseren Yayla (49), Ayşegül Karataş (36), Şerife Aksoy (58), Buket Keskin (26) için Nesreddin Hoca Mezarlığı önünde toplu cenaze töreni düzenlendi. 14 kişinin tabutunu yan yana musalla taşı üzerine kondu. Ölenlerin yakınları ise ağıt ve feryatlar eşliğinde tabutlara sarılarak ağladı. Bazıları ise tabuta sarıldığı sırada sinir krizi geçirip yere yığıldı. Sinir krizi geçirenler yakınları tarafından uzaklaştırıldı. Bazılarına da sağlık görevlileri müdahale etti.
MÜFTÜ VE 18 İMAMLA CENAZE NAMAZI
Tören alanında zaman zaman sağanak yağmur olması nedeniyle bazıları şemsiyeyle alanda bekledi. 18 imamın görev aldığı törende, cenaze namazlarını Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, başta olmak üzere sırayla her tabutun başında duran imamlar kıldırdı.
Namaz öncesi Müftü Akpınar, alanda bulunan kadınların, erkeklerle birlikte safta yer alabileceğini ve caiz olduğunu söyledi. Müftü Akpınar, cenaze namazının nasıl kılınacağını anlatırken ses sisteminde aksaklıklar yaşandı ve konuşma uzadı. Bunun üzerine cemaat arasında bulanlardan bazıları, "Namazı kıldırın. İnsanları niye bekletiyorsunuz. Burası müslüman bir memleket herkes namaz kılmasını biliyor''diye tepki gösterdi. Yoğun kalabalık nedeniyle cemaat mezarlık içine taştı. Kadınlardan bazıları erkeklerin yan tarafında, bazıları da en arkada saf tuttu.
Cenaze namazının ardından tabutlar sırayla omuzlara alınıp defnedilecekleri mezarlığa götürüldü. Bu sırada her tabutun önünde mezarı başına dikelecek kavak dallarına ölen kadınlar için yörede yazma denilen başörtüsü bağlanması dikkati çekti. Cenazeler yan yana açılan mezarlara defnedildi.
Kazada ölenlerden 62 yaşındaki Muazzez Balık da bugün Ortaköy Mahallesi'ndeki mezarlıkta toprağa verildi. Dün de ölenlerden 58 yaşındaki Havva Yiğit dün Nasreddin Hoca Mezarlığı'nda, 57 yaşındaki Mahsude Ünsal da Ortaköy Mahallesi'ndeki belde mezarlığına defnedildi.
SAĞLIK BAKANI MÜEZZİNOĞLU, TÖRENE KATILDI
Cenaze törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Konya Valisi Muammer Erol, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Ak Partili Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakçı, Mustafa Baloğlu, MHP Konya Milletvekilleri Faruk Bal ve Mustafa Kalaycı ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaklaşık 10 bin kişi katıldı.
Tören alanında bulunan Nasreddin Hoca'yı eşeğe ters binerken gösteren heykelinin, cenaze nedeniyle üstünün örtülmesi dikkat çekti.