Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (Afyonkarahisar), () - AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde biri huzurevinde kalan 2 Kore Gazisi, savaştan 65 yıl sonra biraraya geldi. Kaymakam Faik Arıcan'ın buluşturduğu 84 yaşındaki Ramazan İçen ve 87 yaşındaki Mustafa Acar, cephedeki anılarını birbirine anlattı.
Sandıklı Hüseyin Develi Huzurevi'nde kalan Kore Gazisi Ramazan İçen ile Karkın Köyü'nde oturan Kore Gazisi Mustafa Acar, 1950-53 yılları arasında yaşanan Kore Savaşı'na katıldıktan sonra Sandıklı Kaymakamı Faik Arıcan sayesinde tanıştı. Huzurevinde kalan Ramazan İçen'i yanına alarak Karkın Köyü'nde Mustafa Acar ile buluşturan Kaymakam Arıcan'a, Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Mustafa Kemal Çelik, Sandıklı Hüseyin Develi Huzurevi Müdürü Şevket Koçhisar Nazik ve Sosyal Çalışma Uzmanı Ülkühan Büyükaksu da eşlik etti. Duygu dolu anların yaşandığı buluşmada Ramazan İçen ve Mustafa Acar, 65 yıl önce cephede yaşadıklarını birbiriyle paylaştı.
'SAVAŞ ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY'
1 çocuk ve 2 torun sahibi Mustafa Acar, Adapazarı'nda askerlik yaparken kura sonucu Kore Savaşı'na gönderildiğini belirterek, savaşta topçu er olarak görev yaptığını anlattı. Savaşta Türk ordusunun büyük başarı gösterdiğini söyleyen Acar, "Türk ordusuna yakışır bir şekilde hiç kadınların namusuna bakmadık. Çok adam öldürdük. Ama vatan için öldürdük. Savaş çok kötü bir şey, insan öldürmek çok kötü bir şey. O yıllar gitsin bir daha gelmesin, insanlar ölmesin" dedi.
'ÇOK SAVAŞTIK, ÇOK ASKER ÖLDÜRDÜK'
Evli ancak hiç çocuğu olmayan Ramazan İçen de Kore Savaşı'nda piyade onbaşı olarak görev yaptığını söylerken, "20'li yaşlarda askere alındım, Kore Savaşı'na gittim. Ağır silahlar kullandım. Çok savaştık, çok düşman askeri öldürdük. Çok da şehit verdik" diye konuştu.
'HUZURLA YAŞIYORSAK ONLAR SAYESİNDE'
Kore gazilerini buluşturmaktan dolayı mutlu olduğunu kaydeden Kaymakam Faik Arıcan ise şöyle dedi:
"Anılarını canlandırmak, nefes aldırmak ve hatıralarını kuvvetlendirmek adına gazilerimizi bir araya getirdik. Bizler tabi ki bu topraklarda huzurla yaşıyorsak onların yüzü suyu hürmetinedir. Devlet görevlileri olarak elimizden gelen bütün gayret ve çabayı onlar için sarf ediyoruz. Sarf edeceğiz."

FOTOĞRAFLI