AFRİKALI gazetecilere 15 Temmuz Darbe girişimi ve FETO Terör örgütünü anlatan Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “Türk Hava Yolları neden darbe konusunda devlet konularıyla ilgeleniyorö sorusu üzerine , “Bize topyekün saldırdılar bizde topyekün cevap veriyoruz. Ben havayolu şirketini başında olan biri olarak üzerime düşen görevi yapıyorum" dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından tüm dünyayı kapsayan basın konferansları kapsamında THY, Afrika ülkelerinden 376 basın mensubunu ağırladı. Benin, Çad, Burkina Faso, Cibuti, Etiyopya , Gana, Güney Afrika, Kamerun, Kenya, Kongo, Mali, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Somali, Tanzanya, Uganda, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır olmak üzere toplam 25 ülkeden basın mensubu ağırlayan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı şirket politikaları, yeni destinasyonlar, şirketin Afrika açılımı ve Feto terör örgütünü anlattı.

KENDİ İŞİMİZİ KENDİMİZ YAPARIZ

Yabancı basın mensuplarının “THY neden darbe konusunda devlet konularıyla ilgileniyor. Bunu devlet yapmazı lazım Türk Hava Yolları'nın bu konularda rolü nedirö sorusu üzerine İlker Aycı şunları söyledi:

“Bu darbe bizi de etkiledi. Havalimanımızı işgal ettiler. İşgal yüzünden uçaklarımız başka limanlara divert etti. Yolcularımız nezdinde bizde itibar zedelenmesi yaşadık. Bunun ötesinde hayatımıza kast edildi. Fetocuların yayınladığı darbe sonrası liste var. Kimi televizyon şirketinin başına getirecekler bizlerin yerine bile atamalar var. Bu darbe sizin gördüğünüz gibi hükümeti ve hükümetin başındakini hedef almıyor. Tüm Türkiye'yi ele geçirmek ve yönetmek kaos çıkarmak ve bir iç savaş çıkarmakla ilgili bir darbe. Benim yolcu sayım düştüğü zaman benim büyüme hızım yavaşlıyor. Biz kendi işimizi hiç kimseye devredemeyiz. Biz kendi işimizi kendimiz yaparız bu ülkede. Ben havayolu şirketinin başındaki bir adam olarak üzerime düşeni yapıyorum. Devletin görevi değil bu hepimizin görevi. Ülkemizi anlatıyoruz bu topyekün bir kalkışmaydı topyekün cevap veriyoruz" diyerek yanıtladı.

ÜLKENİZDEKİ FETOCULARA DİKKAT EDİN

Afrikada'dan gelen gazetecilere 15 Temmuz gecesi yaşanılanlar ve Feto terör örgütü hakkında kısa bir bilgi veren Aycı, “İş adamlarımızı tehdit ederek onlardan yardımlar toplayarak zorla aldıkları yardımlar sayesinde 'biz bu yardımları Afrika'da ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz bu paraları bize verin' diyerek bizim bu konudaki yardım severlik duygularıyla verdiğimiz topladıkları yardımlarla nasıl kullandıkları belli olmayan ve nereye harcadıkları belli olmayan karanlık bir tablonun içerisine çektiler. Bu insanlar sizlerin ülkelerinde de okullara sahipler, vakıflara sahipler, derneklere sahipler. Yıllar boyunca ülkemizden gelen bürokratları, iş adamlarını sizlerle tanıştırdılar okullar kurdular. Sempatik gözüktüler her burayı ziyaret eden devlet adamlarımız yada özel sökter temsilcisi heyetlerimiz bunların okullarına davet edildi. Bunların okullarında sempatik törenler yapıldı size bize ülke olarak ne kadar yakın olduklarını hissettirip size daha fazla güven kazanacakları fotoğraflar sundular. Sizler bunlara daha fazla sahip çıktınız. Onların daha fazla ekonomik olarak büyümesini ve ülkenizdeki önemli ailelerin çocuklarının daha fazla buraya gitmesini, bunların ne kadar güvenilir insanlar deyip bunlara daha fazla bağlanmaya başladınız. Bunlarda devletinizi o dönemki bu yardımsever ruhlu zararsız insanlar olduğu düşüncesiyle şu yada bu yerde aldıkları desteklerle oralarda daha fazla ekonomik ekonomik faaliyetlere girdiler. İnşaatlar yaptılar, okullar kurdular şirketler kurdular. Bunlara artık prim vermeyin. Bunların okullarına dikkat edin, ekonomik faaliyetlerine dikkat edin, yarın öbür gün sizlerin ülkesinde bizde olduğu gibi birilerinin darbe girişimi olduğunda rahatlıkla aracılık ederler, aktör olabilirler" dedi.



BU SAKİN GÖRÜNENLER TANKLARIN İÇİNDEN ÇIKTILAR

Darbe girişiminde yaşanılan tecrübenin bir gün başkalarına da lazım olacağının altını çizen Aycı konuşmasına şöyle devam etti:

“Bizim yaşadığımız tecrübe er yada geç sizlere lazım olabilir. Bizde ne olduysa yarınbir gün sizlerin ülkesinde de bunları yapabilirler bunlar. Bugün gördüğünüz mübarek, sakin yaşayan sesini hiç yükseltemeyen bu tipler bir gün ülkenizde darbe yapanların yanında sağında solunda çıkabilirler. Bizde tankların içinden çıktılar. Askeri tankın içinden görevden el çektirilmiş eski bir emniyet müdürü çıktı. Bu çeteye mensup bir adam çıktı. Askeri üniformanın içerisinden garip adamlar çıktı. Sizlerin ülkesinde öğretmen olarak gördüğünüz sakin iş adamı olarak gördüğünüz bu Fetocular yarın başka bir şey olabilir."

THY'NİN AFRİKA AÇILIMI

Türk Hava Yollar 82 yıllık bir şirket bu ülkenin küresel olarak operasyon yapan ülkemizin en önemli markası olduğunun altını çizen İlker Aycı, “Türk Hava Yolları bugün 17 şirketi 50 bin çalışanı var. 291 noktaya uçuyor. İstanbul'da dünyanın en büyük havalimanını inşa ediyoruz. 150 milyon yolcu kapasiteli 550 uçak park yeri olan 5+1 bağımsız pistleri olan muhteşem bir havalimanı açıyoruz. İlk bölümü 2018 yılının ilk çeğreyinde 90 milyon yolcuyla başlayacak. Türk Hava Yolları 2018 yılında yeni evine yeni HAB'ına gidiyor. Atatürk Havalimanı yerine üçüncü havalimanınımaz gidiyoruz. Afrika'da 41 destinasyona uçuyoruz. Afrika'da 41 noktaya uçuyoruz. Bu sayede Afrika'da gerek Kuzey Afrika'da gerek sahra altı afrika'da çok ciddi uçuşlar yapıyoruz. Türk Hava Yolları Afrika'nın 1 numarası haline geldi. Biz 12 Aralık'ta Zanzibar'a uçmaya başlıyoruz. Yani Afrika'da büyüme hamlemize devam ediyoruz. Seyşeller başlıyor bu ay sonunda. İnşallah çok yakın zamanda Gine'ye seferlere başlayacağız onun çalışmalarını yapıyoruz. Bu yaşadığımız hadiselerden dolayı açamadık. Oradaki dostlarımızdan özür diliyoruz. Ağustos'da açmak istedik ama en uygun vakitte açacağız. Sözümüzdeyiz hedefimizdeyiz Afrika'da büyümeye sizleri dünyaya bağlama şerefini ve onurunu yaşamaya devam edeceğiz. Türk Hava Yolları önümüzdeki dönem de yeniliklere imza atmak için çalışmalara devam ediyor. Türk Hava Yolları olarak Türkiye ve dünyada birçok sosyal sorumluluk projesine imza attık. Şuan da Afrika'da yapmak istediğimiz bir yetimhane projemiz var bunu en kısa zamanda hayata geçireceğiz. Afrika'da Drogba bizim yüzlerimizden biri oldu. Önümüzdeki dönemlerde Afrika'da yeni bir oluşumun içerisindeyiz. Euroleague ile birlikte çalışıyoruz. Afrika'da bir basketbol destek projesi düşünüyoruz. Gençlere basketbol öğretmekle ilgili ünlü koçların oyuncuların da katılacağı bir program düşünüyoruz" dedi.

AFRİKA'YA LUFTHANSA MODELİ

Türk Hava Yolları'nın Afrika'da şirket kurup Afrika'da ülkeler arasında birbirlerine bağlamasında destek ve yardım beklendiğinin altını çizen Aycı,ö Bizde buna sıcak bakıyoruz. 2016 böyle bir yıl olmasaydı bu planlar bir yada birkaç tanesini gerçekleştirmeyi bizde istiyorduk. Bizim önümüzde duran arkadaşlarımızın yaptığı fizibilite çalışmaları var. Belki bunlar birkaç ay sarkar belki bir yıl sarkar ama Afrika'daki varlığımızı bu anlamda da taçlandırarak Afrika'daki müteşebbislerin, Türkiye'deki müteşebbislerin Afrika'da yeni aldıkları havalimanları, yeni işletmek istediği havalimanlarında daha fazla Türk Hava Yolları'nın o ülkelerle ortak tıp ki Sun Express gibi Lufthansa ile yaptığımız gibi bir bakış açısıyla o ülkelerde yer alabiliriz. Şuan da sadece çalışıyoruz diyebilirim" dedi.

ABD'YE YENİ HAT GELECEK

İlker Aycı Afrika dışında Latin Amerika ve Amerika'da yeni destinasyonların açılacağında altını çizerek şunları söyledi:

“Çok yakında Küba'da Havana ve Venuzuella'da Karakas'ı açıyoruz. Aralık ayı sonu veya Ocak ayının başında açılacak. Yine aynı şekilde Latin Amerika'da Kolombiya ve Panama'yı açtık büyümeye davam ediyoruz. Amerika'da ise Atlanta'yı açtık. ABD de 9 hattımız var önümüzdeki dönemde planladığımız hatlar arasında Seattle için çalışmalarımız sürüyor. Afrika'da ise sadece yolcu değil kargo taşımacılığında da bir numara olmak istiyoruz. Bunu yaparken de sizin mallarımızı mukul fiyatlarla tüm dünyaya götürmek istiyoruz"

PERSONEL OLARAK ETKİLEMEDİ YOLCU BAKIMINDAN ETKİLEDİ

Afrikalı bir gazetecinin FETO terör örgütün Türk Hava Yolları'nı ne kadar etkilediği ne kadar personelin üyesi olarak işten atıldığına yönelik sorusu üzerine Aycı şunları söyledi:

“Birkaç yüz çalışanla yollarımızı ayırdık. Bunların içerisinde yöneticiler de var uzmanlar da var. Bu çalışmaları titizlikle takip ettik. Bu çalışmalar sonucunda bu insanlarla yollarımızı ayırdık. FETO konusunda dikkatli olması konusunda benim daha önceki görevlerimden de belli tecrübelerimde vardı. Bu temizliği yapmak konusunda görece şanslı şirketlerden bir tanesiyiz. Bu anlamıyla Türk Hava Yolları iyi olan kurumlardan bir tanesi. Bu anlamda bizi kötü etkilemedi. Bizi kötü etkilediği konu bütün bu yaşanılanların oluşturduğu tablolardan dolayı o darbe girişimi tablosundan dolayı birkaç gün Amerika uçuşlarımız durdu. Bu yaşanılan olayları oluşturduğu bulutları ve olumsuz havanın algının yüzünden bir miktar Türkiye varışlı yolcuları kaybettik. Türkiye gelen turistlerin sayısında azalma oldu. Bizim doluluk oranlarımız etkiledi. Bizim 2016 rakamlarımızla planlarımızda bir etkilenme oldu. Şimdi o yaraları sarıyoruz. Yaşanan darbe girişiminin ardından doluluk oranlarımız yüzde 78'lerden yüzde 73'lere düştü. Yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz"

FETOYU SİZ DUYMAMIŞ OLABİLİRSİNİZ

Bir basın mensubunun FETO terör örgütünü hiç duymadığını ifade ederek, 'Size saldıran düşmanlar F- 16 kullandı dediniz çok şaşırdım onları ABD üretti. ABD ile iyi NATO ile aranız iyi. Bu kadar önemli savaş uçakları nasıl bu terörist grupların eline düşmüş' sorusuna “Nerde yaşıyorsunuzö diyerek yanıt veren THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “Ben İstanbul'da yaşıyorum. Ben İstanbul'da bir darbe girişimi yaşadım benim halkım yaşadı. Bu terör örgütünü benim biliyor olmam daha doğru değil mi. Çok yakında sizin oralara da sizin ülkenize de gelirler çünkü çıkarları neyse orada olabiliyorlar bunlar. Siz duymadınız diye çok şaşırmayın ama biz arkadaşlarımızla bu ülkenin iş adamlarıyla, sporcularıyla sanatçısıyla size anlatmaya çalışıyoruz. Ben bir vatandaş İlker Aycı olarak cevap vereyim. Onun o silahları önemli olan hangi ülkeye ait olduğu değil önemli olan şey bu silahları şöyle ele geçirdiler. Türk Silahlı Kuvvetlerine giren subay olmak üzere askeri okullara girenlerin sınav sorularının çalışması suretiyle kendi adamlarına bu sınav soruların cevap anahtarlarını vererek kendi adamları pilot yaparak, asker yaparak, subay yaparak o örgüt oraya sızdı." diyerek yanıtladı.

BİZ TÜRKLER REKABETÇİ BİR ÜLKEYİZ

Bir basın mensubunun “82 yıllık şirket neden bir anda Afrika ile ilgilenmeye başladı. Biz Air France alışkınız ama siz neden Afrika piyasasına girdiniz?ö sorusu üzerine THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı şunları söyledi:

“Büyümekte olan bir şirket olarak bugün Avrupa'daki en büyük 3 büyük habız. Yakında Air France'ın Habı'nı geçeceğiz. Biraz Air France üzüyoruz. Biz sizi başka havayolu şirketleriyle rekabet ederek rekabetin getirdiği kalite sayesinde size daha fazla seçenek sunmaya geliyoruz. Ne kadar çok seçeneğiniz varsa o kadar güçlüsünüz demektir. Tekellerle karşı karşıya kaldığınızda hangi sektörde olursa olsun o tekeller size istedikleri fiyat istedikleri kalitede hizmet sunarlar.Rekabetten kalite doğar. Biz Türkler çok rekabetçi bir ülkeyiz. Yerinde duramayan adamlarız. Biz hızlıyız, çabuğuz ve müteşebbis ve girişimciyiz. Havayolu sektörü tam bize göre. Bugün Afrika'da Air France'la Biritish Airways ile her kimse Afrika'da herkesle rekabet etmek için geldik.ö

400 DOLARA UÇULUR MU?

Afrika'da gördüğü eksikliği dile getiren Aycı, “Afrika'nın kendi Afrika içi ticareti ve iç turizmi geliştirmesi lazım. Serbest pazarı kurmakla serbest Pazar olamazsızın. Mutlaka Afrika içi ulaşımında gelişmesi lazım. 13 yıl önce Türkiye'de havalimanı sayısı 27 idi. Bugün havalimanı sayısı 54 oldu yakında 57 olacak. Niye inşa ediyorsunuz diye sorabilirsiniz. Afrika içinde de güçlü havayolu şirketlerine ihtiyaç var. Afrika içerisinde iki ülke arasında 400 dolara uçulduğunu gördüm bir saatlik uçuşta 400 dolar olur mu. Ama size birileri iki ülke arasında 400 dolara uçuruyor. Afrika'dan alıyorsun Avrupa'ya uçuruyorsun 2 bin 3 bin dolar para alıyorsun. Bu nedir ya?" şeklinde açıklamlarda bulundu.

İbrahim YILDIZ / İSTANBUL