Turgay İPEK/ ERZURUM, () - MUSTAFA Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak için geldiği Erzurum'da büyük bir coşku ile karşılandığı İstanbulkapı restore edildi.
Milli Mücadele'yi başlatmak için 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk, 3 Temmuz'da kongreyi toplamak için Erzurum’a geldi. 23 Temmuz'da Erzurum Kongresi'ni başlatan Atatürk'ün kent merkezinde karşılandığı, yıllardır metruk halde olan, alkol ve madde bağımlılarının mekanı haline gelen tarihi İstanbulkapı onarıldı. Yakutiye Belediyesi tarafından İstanbulkapı’nın kurtarılması ve turizme kazandırılması amacıyla hazırlanan proje 1.2 milyon liraya mal oldu.
Yaklaşık bir yıl süren restore çalışmalarının ardından hizmete giren İstanbulkapı'nın açılış törenine Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Merkez Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, merkez ilçe kaymakam ve belediye başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.
Asıl mesleği mimarlık olan tarihi eser restorasyonu uzmanı Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, İstanbulkapı'nın 1877 yılında Fosforlu Mustafa Paşa tarafından yaptırılan önemli bir eser olduğunu söyledi. İstanbulkapı'yı yıllardır kaderine terkedilmişliğinden kurtardıklarını vurgulayan Korkut, "İlçemizdeki İstanbulkapı gibi birçok tarihi eseri gün yüzüne çıkardık. Çevre düzenlemesi yapılan tarihi mekana müze ile bir de restoran açtık. Açılışta bizleri yalnız bırakmayan Fosforlu Mustafa Paşa'nın torunu olan Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar'a da teşekkür ediyorum" dedi.
Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen tarihi İstanbulkapı'nın açılış kurdelesi protokol tarafından kesilerek gezildi.

FOTOĞRAFLI