KAYSERİ'de kurulu, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'na bağlı Askeri Pil Fabrikası (ASPİLSAN) dünyada sayılı şirketler tarafından üretilen Ni-cd uçak ve helikopter akülerini, askeri uçaklar dışında, sivil uçak ve helikopterlerde de kullanılmasını sağlayacak Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı (EASA) sertifikasyonu için danışman firma TRACES protokol imzaladı.
OMMER Otel’de düzenlenen imza törenine ASPİLSAN yönetim kurulu başkanı Şendoğan Karakuş, Genel Müdür Ferhat Özsoy,TRACES Yönetim kurulu başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Engin Güçlü, Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Muharrem Barun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Kamil Akçadırcı, Kayseri Ticaret Odası eski başkanı Mustafa Özhamurkar, sanayici Mehmet Köseoğlu, çok sayıda sanayici ve her iki şirketin yöneticileri ve çalışanları katıldı. ASPİLSAN Genel Müdürü Ferhat Özsoy, halen ASPİLSAN tarafından üretilen uçak ve helikopter akülerinin halen Alman BWB ve Fransız SOPEMEA laboratuarlarının kalite sertifikaları bulunduğunu, akülerin Türk Silahlı Kuvvetleri ve sağlık sektörü başta olmak üzere bir çok alanda kullanıldığını söyledi. Özsoy, "Son derece kaliteli ürettiğimiz ve askeri uçaklarda kullanılan akülerimizi, sivil uçak ve helikopterlerde de kullanılmasını sağlayacak Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı (EASA) sertifikasyonu için bugün burada imza attık" dedi. Özsoy, şunları söyledi:
"ÜLKEMİZE DÖVİZ KAZANDIRACAĞIZ"
"Türk savunma sanayinin önemli aktörlerinden ASPİLSAN A.Ş. her türlü telsiz, gece görüş cihazı, termal dürbün bataryalarını üretmesinin yanı sıra, özellikle uçak ve helikopter aküsü üretimi ile de ülkemizde bu konudaki önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Lityum, nikel kadmiyum, nikel metal hibrit bataryalar üreten ASPİLSAN, her türlü şarj edilebilir veya şarj edilemeyen bataryalar üretmekte ve bu alanda ülkenin tek üreticisi olma özelliğini muhafaza etmektedir. Özellikle komuta kontrol malzemelerindeki batarya ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanması ülkemizin geçmişte yaşadığı tecrübeler dikkate alındığında ASPİLSAN'ın savunma sanayimiz açısından ne kadar önemli bir fonksiyonu üstlendiği daha iyi anlaşılmaktadır. Dünyada sayılı şirketler tarafından üretilen Ni-Cd Uçak ve helikopter akülerinin Türkiye'deki üretiminin ASPİLSAN A.Ş. tarafından yapıldığı dikkate alındığında şirketimiz bu yönü ile de savunma sanayinde özel bir yere koymaktadır. Bu akülerin yurt dışına satışını da yapan ASPİLSAN A.Ş. ihracatta da önemli hedeflere ulaşmayı amaçlamaktadır. ASPİLSAN tarafından üretilen uçak/ helikopter aküleri halen Alman BWB ve Fransız SOPEMEA laboratuarlarının kalite sertifikalarına sahiptir. ASPİLSAN şimdi yeni bir adım daha atarak uçak akülerinin askeri uçaklar dışında, sivil uçak ve helikopterlerde de kullanılmasını sağlayacak bir sertifikasyonu almak için çalışmalara başladık."
F-16 VE HELİKOPTERİN AKÜLERİ KAYSERİ’DE YAPILIYOR
Fabrike Teknik Müdürü Metin Durmuş’da, ASPİLSAN’ın Kıbrıs ambargosu sonrası Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını gidermek için Türk Silahlı Kuvvetleri ve Kayserili hayırseverler, odalar ve işadamlarının katkısıyla kurulduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:
"Fabrika olarak Türk Silahlı Kuvvetleri kamu ve özel sektöre 4 çeşit pilden 180 çeşit batarya, 228 pil blogu ve 16 model şarjlı akü, 37 tip uçak ve helikopter aküsü üretiyoruz. F-16, Casa CN 225 uçakları, Sikorsky ve Cobra helikopterinin akülerini Kayseri’de üretiyoruz."
TRACES firması teknik Müdürü Nazan Gözay Gürbüz de, ASPİLSAN’ın Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı (EASA) sertifikası alma sürecinin 2 yıl süreceğini ifade etti

FOTOĞRAFLI