Muhammet BAYRAM / ANKARA, () - ANKARA Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ekipleri, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın evine su sağlayan depoda inceleme yapıp su örnekleri aldı.

ASKİ Bilgi İşlem Daire Başkanı Nurullah Said Yeken, "Birinci geliş nedenimiz, Sayın Milletvekilimiz Aylin Hanım'ın yaptığı beyanatı biz ihbar kabul ederek geldik. İkinci olarak kaçak su incelemesi yapacağız. Biz içeride incelemelerimizi yapıp numunelerimizi alacağız, hem binanın iç tesisatında, deposunda, bizim gördüğümüz kadarıyla paslı olan, eski olan tesisatında, insan sağlığı açısından bir risk var mı yok mu bu konuda hem ayın milletvekilimizi de bilgilendirmek istiyoruz, hem de çok aşırı düşük tüketim olduğu için herhangi bir kaçak bağlantı var mı yok mu bunun kontrolünü yapmak istiyoruz" dedi.

YEKEN : ŞEBEKE SUYUMUZ DEĞİL, KUYU SUYU KULLANILIYOR

ASKİ ekibi, daha sonra depoya girerek inceleme yaptı ve su örneği aldı. Yeken, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, "Şu anda burada şebeke suyumuz değil, kuyu suyu kullanılıyor. Bu bölgenin, bu birimin kendi içinde açtığı kuyu suyu bağlanmış durumda, şebeke suyumuz kullanılmıyor. Buradaki iki sıkıntı, birincisi kuyularının yasal olmadığı, bunların kuyularının bağlantısında herhangi bir sayacın olmadığı, daha doğrusu kuyuların kaçak kullanıldığı tespit edilmiş durumdadır. Kuyulardan gelen su sayaçtan geçmeden doğrudan depoya dökülmekte ve bu da bina içerisinde kullanılmaktadır. Bizim yönetmeliğimize göre, ilgili mevzuatımıza göre bu bir usulsüz su kullanımı, yani kaçak su kullanımıdır veya su hırsızlığı diye de tabir edilmektedir" dedi.

YEKEN: ŞÜPHELERİMİZ DOĞRU ÇIKTI

Yeken, "Şebeke suyu yerine uzun süredir kaçak olarak kuyu suyu kullanıldığını belgeledik. İkincisi, şebeke suyunun usulsüz kullanımını sağlayacak illegal bir boru bağlantısı tespit ettik Yapılan ölçümlerde, kuyu suyu basılan depolarda klor yok. Şebeke suyuna zorunlu tutulan ölçüde klor basılmış. İçinde klor olan bir su her zaman güvenilir bir sudur. Çünkü içinde hiçbir bakteri üremesi olmaz. Depoya kuyu suyu basıldığı için klora rastlayamadık. Şüphelerimiz doğru çıktı. Depolarında klor olmadığı için, kuyularından bastıkları depoda klor olmadığı için muhtemelen sayın milletvekilimiz bundan dolayı rahatsızlanmıştır diye tahmin ediyoruz. Kaçak bağlantılar sökülecek. Şebeke suyu bağlanacak. Güvenli ve sağlıklı musluk suyun temiz bir iç tesisat kullanılarak tüketilebilecek Usulsüz kullanım olduğu için ceza yazılacak. Maalesef sayın milletvekilimiz ve diğer buradaki site sakinleri, 21 adet villanın sakinleri, kaçak kuyu suyu kullanıyorlar ve kuyu suyunun içerisinde klor yok. Bu da insan sağlığı için büyük bir risk" diye konuştu

MELİH GÖKÇEK: AYLİN'İN İSHAL NEDENİ BULUNDU

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, konuyla ilgili Twitter'da yaptığı açıklamada, "Aylin'in evine medya ordusuyla beraber ASKİ denetimcileri gitti. Aylin'in ishal nedeni bulundu. Söylediklerime inanamayacaksınız. Aylin'in suyu kaçak borudan geliyor. Ayda 2 ila 5lira arası su parası ödüyor. Aylin ayrıca kaçak su kuyusu açtırmış, buradan da su kullanıyor. Su da klor yok...Tam hastalık nedeni... 21 ayrı binadan oluşan sitede birçok işyeri var, konut parası ödeyerek yüzde 60 ucuza su kullanıyorlar. Su depoları tamamen pas ve kir içinde. Aylin birkaç gün önce alelacele temizlik yaptırdığı halde son durum bu. Aylin'in bu pislikte hasta olmaması mucize. Bize çamur atan Aylin çamurda boğuldu. Para/hapis cezası da işin cabası. Hadi Aylin kolay gelsin" dedi.

FOTOĞRAFLI