Gürkan YILMAZ/ KASTAMONU, () - KASTAMONU'nun fethi sırasında 9 asır önce şehit olan Selçuklu komutanlarından Aşıklı Sultan'ın camekan içindeki ayakları, adını taşıyan türbede sergileniyordu. Aşıklı Sultan'ın ayakları, dinen uygun olmadığı gerekçesiyle ziyarete kapatıldı.
Honsalar Mahallesi, Kale Kapısı Mevkii'nde, Kümbet Sokağı'nda bulunan Aşıklı Sultan Türbesi'nde bulunan 5 sandukadan birinde 'Yanık Evliya' olarak da bilinen Aşıklı Sultan'ın iskeleti bulunuyor. Mimari açıdan Selçuklu dönemi eseri olan türbede Aşıklı Sultan'ın ayakları ise camekan içinde sergileniyordu. Aşıklı Sultan Türbesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği, ziyaretçilerden gelen şikayetler üzerine ayakların bulunduğu camekanın kapatılması için Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne başvurdu. İl Müftülüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da onayı alınması ardından Aşıklı Sultan'ın ayaklarının bulunduğu camekan kapatıldı.
Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık, dini turizmin önde gelen mekanlarından olan Aşıklı Sultan Türbesi'ndeki camekan kısmın restorasyon ile tamamen kapatıldığını söyledi. Kastamonu'nun 17 bin evliyanın yaşadığı yer olması nedeniyle 'Evliyalar şehri' olarak anıldığını hatırlatan Yüzebıyık, şöyle konuştu: "1200'lü yıllardan bu tarafa açık olan camekan kısım ile ilgili bu işlerin uzmanları bize söylemediler. Biz doğru olanı yaptık. Vatandaşlarımız türbeyi yine ziyaret edebiliyor. Ancak camekan içindeki ayaklar artık görülemeyecek. Türbe içinde sandukanın yanında yer alacak."

FOTOĞRAFLI