Adem GÜNGÖR/ARTVİN, () - ARTVİN'in merkeze bağlı Oruçlu Köyü’nde vatandaşlar, Cerattepe mevkiinde faaliyete başlaması planlanan altın ve gümüş madeninin yolunun köyün ortasından geçirilmek istenmesine tepki gösterdi. Yolun inşasına izin vermeyeceklerini belirten vatandaşlara CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da destek verdi.
Artvin’e 35 kilometre uzaklıktaki Oruçlu köyünde evler ve araziler, Deriner Barajı nedeniyle birkaç yıl önce kamulaştırıldı. Köy halkı 51 haneyi, kamulaştırmadan aldıkları bedellerle eskiden mezra olarak kullandıkları bölgede yeniden inşa etti. Ancak eski köylerini Deriner barajının sularına kurban veren Oruçlu sakinlerinin sorunu bitmek bilmedi. Oruçlu köylüleri, bu kez de maden ocağı yolunun köyün ortasından geçirilmek istenmesiyle adeta şok yaşadı. Köye 15 kilometre uzaklıktaki Kafkasör Yaylası Cerattepe ve Genya mevkilerinde yapılması planlanan altın, gümüş ve bakır madenini ana yola ulaştıran 8 metre genişliğindeki bağlantı yolunun köyün tam ortasından geçirilmesinin planlanması ile yine birçok evin ve arazinin kamulaştırmayla ellerinden alınacağını öğrenen köylüler bugün eylem düzenledi.
Eyleme CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Oruçlu köyü sakinleri ve çevre köylerdeki vatandaşlar katıldı. 'Zengin olmak için köyümüzü kullanma', 'Altın madenine dur de', 'Artvin’in üstü altından daha değerlidir' pankartları açan köylüler adına açıklama yapan Oruçlu Köyü Gençlik Derneği Başkanı Hakan Akın, yol yapımına izin vermeyeceklerini belirterek şunları söyledi:
“Tırnaklarıyla köyüne şekil verip zeytininden, mandalinasına kadar ürünlerine ürün katan, barajdan etkilenerek 300 rakımdan bin 200 rakıma çıkan ancak 1 kişi bile göç vermeden yeni yerine yerleşen örnek köyümüzden şimdi de yol geçirilmek isteniyor. Devletimiz istedi diye doğduğumuz asırlık köyümüzü sular altına bırakarak mezra olarak kullandığımız yerlere çıktık. Her şeyin güzel olmasını beklediğimiz sırada maden belasıyla karşı karşıya kaldık. Bu sefer sadece köyümüz değil tüm Artvin’i içine alan, çevremizi, sularımızı, doğamızı, sağlığımızı, yaban hayatını ve ekolojik dengemizi tehdit eden, telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet verecek bir projeyle karşı karşıyayız. Maden bölgesi öyle bir bölgeki, bir tarafı Hatila Milli Parkı, bir tarafı Artvin şehri, diğer tarafı ise köyümüz ve çevre  köylerimiz. Bu dağa yaslanan Artvin Deriner barajı da var. Tehlikenin boyutunu tasvir bile edebilmemiz mümkün değil.”
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da, “Bu köy nenelerini, dedelerini suyun yüz metre altında bıraktı. ‘Devlet benden bunu istiyorsa başımın üzerine’ dedi, ses çıkartmadı. Kimseye kırılmadı. Fakat şimdiki durum farklı. Bedeli ne olursa olsun sizinle birlikte ölüme yürümeye başımın üzerine söz veriyorum” dedi.

FOTOĞRAFLI