Deniz BAŞLI/ARDAHAN, () - NOBEL Kimya Ödülü sahibi Türk Bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar adına başlatılan ve kız çocuklarını bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimine yönlendirmeyi amaçlayan 'Prof. Aziz Sancar Kız Çocukları İçin STEM Kampları’ projesinin 4’ncü etabı Ardahan’da tamamlandı. Kampa katılan 6'ncı sınıf öğrencisi 100 kız, en iyi arabayı tasarlamak için kıyasıya yarıştı.
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) spor salonunda düzenlenen panel ile açılışı yapılan projenin ikinci gününde, il ve ilçelerdeki okullardan gelen 100 kız öğrenci, verilen materyallerden araba tasarlamak için yarıştı. Projeyi tamamlamaları için 1 saat süre verilen kız öğrenciler, pil ve motor bağlayarak tasarladıkları arabaları pervane yardımıyla yürütmek için büyük çaba harcadı. Sürenin sonunda öğrenciler, büyük emek vererek hazırladıkları arabaların tanıtımını yaptı. Kampın sonunda kura ile finale kalan 22 öğrenciden 10’una tablet bilgisayar hediye edilirken, 13 öğrenci TÜBİTAK Bilim Merkezi, birer öğrenci de Amerika Silikon Vadisi ve Güney Kore yaz kampına katılmaya hak kazandı.
Proje koordinatörü Gökhan Coşkun, STEM’in dünyada son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan önemli bir eğitim politikası olduğunu belirtti. Türkiye’de bu konuda uygun rol modeller üzerinde bir farkındalık yaratmak için 'Prof. Aziz Sancar Kız Çocukları İçin STEM Kampları' projesini hayata geçirmek için yola çıktıklarını anımsatan Gökhan Coşkun, şunları söyledi:
"Aziz Sancar bu konuda çok önemli bir isim olmasının ötesinde bu coğrafyanın çocukları için çok düzgün ve bilim alanında da çok önemli bir rol modeldi. Hocamız, bu konuda liderlik ve katkılarını sunmasıyla birlikte bu projenin ortaya çıkması anlamında büyük emek sarf etti. Böylece bugün bu programın Ardahan’da yapılmasına imkan sağlamış olduk. Ardahan kampında 100 kız öğrencimizle birlikte STEM eğitiminin içeriğini yansıtacak bir eğitsel faaliyet gerçekleştirdik. Ardahan’da öğrencilerimizden çeşitli materyaller kullanarak bir araba tasarlamalarını ve bu arabayı en iyi şekilde dizayn edip, sunmalarını istedik. Bizim bu projedeki amacımız, Türkiye genelinde mümkün olan en erken yaşta öğrencilerde bilim, mühendislik, teknoloji ve matematik programlarına yönelik bir merak uyandırmaktır. Biz inanıyoruzki öğrencilere bu merakı doğru rol modeller üzerinden, doğru isimler üzerinden verilebilir ve yansıtılabilirse bu öğrenciler geleceğe ilişkin atacakları adımlarda daha sağlam kararlar alacaklar. Buradaki temel noktamız bizim br merak duygusu üzerinden farkındalık ortaya koymaktır."
Kız öğrenciler ise kampta ekip çalışması yaptıklarını ve yeni bilgiler edindiklerini söyledi. Kampın ardından katılımcılar toplu fotoğraf çektirdi ve hep bir ağızdan Prof. Dr. Aziz Sancar’a teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI