Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA'da, aleviler için büyük öneme sahip Abdal Musa Dergahı'nın da bulunduğu Elmalı İlçesi'nde, Abdal Musa'nın oduncusu, bir rivayete göre de kardeşi olarak bilinen Baltası Gedik Mahmut Dede Türbesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 'korunması gereken kültür varlığı' olarak tescil edildi.
Abdal Musa Dergahı'nın da bulunduğu Elmalı İlçesi'nde Alevileri sevindirecek bir karar çıktı. Alevi inancına mensup 6 kişi, Camicedit Mahallesi 246 ada 1 parselde bulunan, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Baltası Gedik Mahmut Dede Türbesi'nin korunması ve taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurdu.
2011 yılının Nisan ayında yapılan başvuru üzerine Bölge Kurulu, Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Elmalı Müze Müdürlüğü'nün görüşlerini aldı. Değerlendirmeler sonunda Baltası Gedik Mahmut Dede Türbesi'nin, 'Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı' olarak tesciline karar verildi.
Kurul kararında, türbede izinsiz herhangi bir inşai ve fiziki uygulamada bulunulmamasına, koruma alanı sınırının imar planı paftalarına işlenerek, meclis kararıyla birlikte Kurul'a getirilmesine de yer verildi.

FOTOĞRAFLI