Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - GEZİ Parkı protestoları sırasında polis tarafından atılan biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu 269 gün komada kalan ve 11 Mart 2014'te yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın katillerinin cezalandırılması için Antalya'da bir grup 73 haftadır her cumartesi günü eylem yapıyor.
İstanbul Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında, 16 Haziran 2013 günü evinden ekmek almaya gittiği belirtilen Berkin Elvan, polis tarafından atılan biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 269 gün komada kalan Berkin Elvan, 11 Mart 2014 günü 15 yaşındayken yaşamını yitirdi.
850 KİLOMETRE YÜRÜMÜŞLERDİ
Mehmet Ali Uğurlu, Devrim Zongur, Muhammet Demir, Yoldaş Güneş ve Ali Cemal Ulak'tan oluşan grup, 8 Mart 2014 günü Berkin Elvan'ı vuran polislerin bulunması, yargı karşısına çıkarılması, cezalandırılması ve o dönem komada olan Berkin Elvan'ı hastanede ziyaret etmek için Antalya'dan İstanbul'a 'adalet yürüyüşü' başlattı.
Yürüyüşün dördüncü günü olan 11 Mart'ta Burdur'a geldiklerinde Berkin'in ölüm haberini alan grup, 850 kilometrelik yürüyüşlerine devam eden grup, 25 gün sonra İstanbul'a ulaşarak, Berkin Elvan'ı mezarında ziyaret etti.
MEZARINA MİSKET BIRAKTILAR
Feriköy Mezarlığı'nda mezara boyunlarındaki kırmızı fularları, bir avuç misket ve sapan bırakan grup üyelerinin, Berkin Elvan başından vurulduktan sonra 2013'ün Haziran ayında başlattıkları ve İstanbul'a yürüyüşleri süresi haricinde her cumartesi düzenledikleri eylemleri de devam ediyor. Antalya'da Attalos Meydanı'nda toplanan grup, kendilerini destekleyenlerle birlikte Berkin'in katillerinin bulunması ve cezalandırılması yönündeki çağrılarına 73 haftadır devam ediyor.
ADALET TALEBİ SÜRÜYOR
Berkin Elvan'ın bu ülkenin onurlu evlatlarından biri olduğunu belirten grup üyeleri, katiller cezalandırılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı. Berkin Elvan'ın mezarına ulaştığında eşi doğum yapan ve adını da 'Berkin Mahir' koyan Mehmet Ali Uğurlu, "Hepimiz biliyoruz, tanıyoruz Berkin'i. Neden vurulduğunu, ne yaptığını, ne yapmadığını da. Şu bir gerçek ki bugün Berkin Elvan ismi tek başına bir isim değildir artık. Bugün, Berkin Elvan dediğimizde aklımıza gelen ilk şey adalettir" dedi.
VURULDUĞU AN BELLİ
Berkin Elvan'ın vurulduğu günün TOMA kamerası ile çekilen görüntülerinin ortaya çıktığını aktaran Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Görüntüde Berkin'in vurulduğu sokağın başında sadece 3-4 kişinin slogan attığı görülüyor. Daha sonra 2 polisin kumral seyrek saçlı ve orta boylu olanının, 3-4 kişiye yaklaşık 60 metreden nişan alarak ateş açtığı görülüyor. Berkin'in bulunduğu sokak gaz bulutuyla doluyor. Orada bir şeylerin olduğunu anlayan 2 ateşleyici ve bir gaz fişeğini dolduran 3 polis panikleyerek geri çekiliyor. İşte Berkin tam o zaman vuruluyor."
Görüntülerin net, vuran polislerin ve Çevik Kuvvet amirlerinin de belli olduğu görüşünü savunan Uğurlu, "Berkin'in soruşturmasını bile eylemlerimizle açtırdık. Dosya tam 4 savcı değiştirdi. Önce 'Görüntüler yok' dediler. Avukatlarımızın ısrarları sonucu mecburen ortaya çıkartmak zorunda kaldılar. Berkin bizim vicdanımızdır. Berkin için adalet istemek dünyanın tüm yoksulları için adalet istemektir. Bu dosyayı saklamaya bin oda yetmez" dedi.

FOTOĞRAFLI