ANTALYA Barosu Kadın Hakları Kurulu'ndan Feden Şengün, cinsel suçlarda kadının beyanının esas alınması, ispat yükümlülüğünün erkeklere bırakılması konusunda yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu tarafından adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına yaklaşık 50 kadın avukat katıldı. Bazı avukatlar, basın açıklamasına kucaklarındaki bebekleriyle geldi. Grup adına açıklamayı Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu'ndan Feden Şengün yaptı. 8 Mart'ın anneler ya da kadınlar günü olmadığına dikkat çeken Şengün, kadına yönelik şiddetin hız kesmeden devam ettiğini söyledi.

BUNUN ADI CİNS KIRIMI
Mart ayının ilk dört gününde 4 kadının katledildiğine dikkat çeken Şengün, "Sakarya'dan, İstanbul'dan, Adana'dan gelen haberler yetmedi. Daha Canan'ın, Hüsna'nın katillerinin yargılanması başlamamışken, Deniz öldürüldü. Bunun adı cins kırımıdır" dedi.

Ülkemizde kadınların yaşamın her alanında şiddete maruz kaldığını, en çok da eşleri ya da sevgililerinden şiddet gördüklerini belirten avukat Şengün, "Hayatı boyunca eşinden en az bir kez fiziksel şiddet görmüş kadınların oranı Türkiye'de yüzde 39'dur. Boşanmış ve ayrılmış kadınların yüzde 78'i fiziksel şiddete maruz kalmaktadır" diye konuştu.

İNDİRİMLER KALDIRILMALI
Kadına yönelik şiddet davalarında 'haksız tahrik' ve 'iyi hal' indirimine de son verilmesi gerektiğini aktaran Şengün, "5237 sayılı TCK'nın 29'uncu maddesi bu davalarda uygulanmamalı" dedi. Şengün, cinsel şiddete maruz kalan kadın ve çocukların soruşturma ve kovuşturma aşamalarında tekrar tekrar dinlenmesini de eleştirerek, bu uygulamaya devam edilmesinin travmaları tekrar tekrar yaşatarak, ikincil mağduriyetlere sebep olduğunu söyledi.

İSPATI ERKEKLER YAPMALI
Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın ortadan kaldırılabilmesi için öncelikle devleti idare edenlerin ve medyanın kadın bedeni üzerinden ürettiği cinsiyetçi dili değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Şengün, cinsel suçlarda ispat yükünün ise yer değiştirmesi gerektiğini söyledi. Şengün, yapılacak yasal düzenlemeyle cinsel suçlarda kadının beyanının esas alınmasını istediklerini belirterek, "Suçun oluşmadığının veya kadının rızasının bulunduğunun fail erkek tarafından ispatlanması gerektiği yönünde yasal düzenleme yapılmalı" dedi.