Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ADANA'da durdurulan MİT TIR'larıyla ilgili fotoğraf ve haberleri yayımlayan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasıyla ilgili yapılan açıklamada, "Üzgünüz ve tepkiliyiz" denildi.
Antalya Barosu Başkanlığı'nın açıklamasında, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesinin, demokratik bir siyasal rejimin temelini oluşturduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, gerek uluslararası sözleşmeler, gerek AİHM içtihatları ve Anayasamızın ifade ve basın özgürlüğü ile halkın gerçekleri öğrenme hakkını güvence altına aldığına işaret edildi.
Açıklamada, bugün 32 bin 923'üncü sayısı çıkan 91 yaşındaki Cumhuriyet Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, yaptıkları haberler nedeniyle 'Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek', 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme' ve 'Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk amacıyla açıklama' suçlarından tutuklandığı belirtildi.
Hukukun ve mahkemelerin, siyasal iktidarların çıkarlarına göre şekilden şekile sokulmasına, sopa olarak kullanılmasına dün de bugün de karşı olunduğu belirtilen açıklamada, "Bugün tutuklanan gazeteciler kadar, gazeteciliktir, basındır, özgürlüktür, demokrasidir. Üzgünüz ve tepkiliyiz" denildi.