Muhammet KAÇAR/İKİZDERE (Rize), () - RİZE’nin İkizdere İlçesi Başköy Köyü'nün  Cimil yaylasında çok miktarda kırmızı benekli alabalık avlanması üzerine ilginç bir tedbir alındı. Köyden geçen yayla yolunu kilitli bir çelik kapı ile ulaşıma kapatan, anahtarlarını da sadece köyde aracı olanlara dağıtan Başköy sakinleri, yabancıların araçlarıyla yaylaya gitmesini ve kaçak alabalık avını önledi.
Cimil yaylasındaki ırmakta yaşayan kırmızı benekli alabalıkların ağlarla kaçak olarak avlandığını fark eden Başköy köyü sakinleri, çareyi yolu çelik kapı ile kapatmakta buldu. Bunun üzerine köyün içinden geçen yola kilitli çelik kapı yaptırıldı, anahtarı da çoğaltılarak sadece aracı olan köylülere dağıtıldı. Üzerinde, 'Balık avı yasaktır' yazısı  bulunan ve gün boyu açık kalan kapı hava kararınca kilitlendi, gece araçları ile köyden geçerek yaylaya çıkmak isteyenler de engellendi.  
“ANAHTARI OLMAYAN GEÇEMEZ”
Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan kırmızı benekli alabalıkları korumak için kapı yaptırarak tedbir aldıklarını, köyün her tarafına da 'Balık avı yasaktır' tabelaları astıklarını anlatan Orhan Gençalioğlu, “Gece gelip yaylaya çıkıyorlar ve balık avlıyorlar. Biz de kapı takarak önlem aldık. Arabası olanlara anahtar dağıttık. Arabasıyla gelenler kapıyı açıp geçiyor, olmayan da dışarda kalıyor” dedi. Köksal Özer ise, “Buraya bekçi bile koysak yine de geçenler oluyordu. Kırmızı benekli alabalık avı yasak ve bu yasak devam ettiği sürece kapı da kapalı kalacak” diye konuştu. Gece köye gelenlerin ağ atarak balıkı avladıklarını belirten Erol Saral da, “Yaya olarak gelen balık avcılarının gecişine izin vermiyoruz. Kırmızı benekliyi koruyacağız” diyerek kararlılıklarını dile getirdi.
ÇAMLIHEMŞİN'DE KÖPRÜ ÜZERİNE KAPI TAKILMIŞTI  
Benzer bir olay Çamlıhemşin İlçesi Meydan Köyü’nde yaşanmış, yaylaya gitmek için Fırtına Deresi üzerine yaptırdıkları yaya köprüsünden geçen bazı kişilerin kırmızı renkli alabalıklara ve şimşir ağaçlarına zarar verdiğini gören köylüler, köprü üzerine kilitli bir kapı yaptırarak yabancıların geçişini engellemişti.

FOTOĞRAFLI