Ali Rıza EREN/ERDEMLİ (Mersin), () - MERSİN'in Erdemli İlçesi'ne 'Yabancı Olmak Dost Olmak' projesi kapsamında gelen Alman gençler, tarihi ve turistik bölgelerde keşif yapıyor.
Almanya'nın Reinickendorf Belediyesi Çocuk, Gençlik ve Aile Merkezi ile Kızkalesi Gençlik ve Spor Kulübü'nün organizesiyle gerçekleştirilen proje kapsamında 13 Alman öğrenci, Mersin'e geldi. Projeye Mersin'den katılan 17 genç ile buluşan Alman gençler, Erdemli, Silifke ve çevre ilçelerdeki tarihi yapılar ile ören yerlerini gezdi. Şehir merkezinde kent yaşamını gören gençler, dağ bayır gezerek de kırsal yaşamı ve tarihi yerleri görme fırsatı buldu.
Çocuk, Gençlik ve Aile Merkezi Müdürü Beate Möller, amaçlarının Almanya'da ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan insanların, Türkiye'ye ve Türkiye'de yaşayan Türklere karşı tabulaşmış olan bakış açılarını değiştirmek ve gerçekleri görmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Almanya'da yaşayan Türk gençlerinin çoğunun Türkçe konuşamadığını, Türkiye ile ilgili de hiçbir şey bilmediğini anlatan Möller, "Bizler bu gençlere hem Türkçe'nin nasıl konuşulduğunu, hem de Türkiye'de yaşayan yaşıt arkadaşları ile bir araya getirerek Türkiye'yi gezerek tanımalarını sağlıyoruz. Alman gençlere de Türkiye'yi, kültürlerini, tarihini, sosyal etkinliklerini, insanlarını ve dillerini öğreniyor. Bu öğrendiklerini zaman içerisinde dünya ile paylaşacaklar" dedi.
10 yıldır devam eden ve şu ana kadar 300 gencin buluşmasını sağlayan proje ile ilgili bilgi veren Çocuk, Gençlik ve Aile Merkezi Müdür Yardımcısı Serap Mamati ise, "Bu projeyi, gençlerin dünyayı daha büyük gözlerle görmesi, karşılıklı kültürleri, değişik inanç ve dinleri, dilleri görmeleri, sosyal yaşantılarıyla, tarihleriyle, coğrafyasıyla kısacası her şeyleriyle birbirlerini tanımaları için hazırladık" diye konuştu.
TOLLU'DAN KURAN-I KERİM HEDİYESİ
Program kapsamında Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu'yu da makamında ziyaret eden gençler, ilçedeki bazı kamu kurumlarını gezdi. Tollu, 7 yıldır Kızkalesi'ne gelen ve Türkçe'yi iyi derecede konuşan ve Müslüman olan 23 yaşındaki Isabelle Nathalie'ye Kuran-ı Kerim ve seccade hediye etti.

FOTOĞRAFLI