Şahap AVCI/ALİAĞA, (İzmir), () - İZMİR'in Aliağa İlçesi'nde, Büyükşehir Yasası'yla mahalle kapsamına alınan köylerin muhtarları mühürsüz kaldı. Çeşitli makamlara yazdıkları yazı ve dilekçelerin inandırıcı bulunmadığını belirten muhtarlar, bir an önce mühürlerine kavuşmak istediklerini söyledi.
30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerle birlikte Aliağa'daki mahalleye dönüştürülen köylerdeki muhtarların mühürleri, 6 ay önce beratlarıyla birlikte kaymakamlık tarafından toplatıldı. Muhtarlar yeni mühürleri için istenen 73 lirayı da yatırdı. Ancak, bugüne kadar mühürleri gelmedi. Darphane tarafından basılacak mühürlerini bekleyen muhtarlar, vatandaşların istediği resmi evrakları sadece isim yazıp, imzalayarak vermek durumunda kaldı. Ancak, verdikleri evrakların bazı resmi kurumlarca, mühürsüz olduğu için kabul edilmemesi üzerine çaresiz kalan muhtarlar, durumu Kaymakamlığa iletti. Bunun üzerine Kaymakamlık, tüm kamu kurumlarına bir genelge yayımlayıp, geçici bir süreyle mevcut durum nedeniyle muhtarların evraklarının mühürsüz olarak işleme alınmasını istedi.
Vatandaşların bu konuda sık sık tepkisiyle karşılaştıklarını ifade eden Aliağa Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Dündar, "Büyükşehir Yasası'yla mahalle kapsamına alınan benim köyüm olan Hacıömerli dahil olmak üzere 19 köy muhtarı da bu konuda sorun yaşıyor. Yaklaşık 6 ay önce mühürlerimizi teslim ettik ve hala bekliyoruz. Herhangi bir ikametgah veya nüfus sureti veremiyoruz. Vatandaşlar her ne kadar Kaymakamlık çözüm arayışı içinde olsa da bu durumdan şikayetçi. Belgelerini kabul ettirmekte zorluk çekiyorlar. Bu durum vatandaşlar için yeterli olmadı. Bazı yerler isim ve imza olan belgeleri kabul ederken, bazı yerler bu belgeyi kabul etmiyor. Kabul edenler de 'mührünüz gelince getirip bu evrakları mühürleyin' diyorlar" dedi.
Aliağa'nın Samurlu Mahallesi Muhtarı Necmi Şengül de "'Mühür kimdeyse, Süleyman odur' diye bir söz var. Köylüm benden bir evrak istediğinde veremiyorum. Versem dahi mühür basamadığım için, vatandaşlar 'Senin mühürün bile yok. Yoksa muhtarlık görevinden mi alındın? diye takılıyorlar. Bu işler mühürsüz olmuyor. Bir an önce mührümüze kavuşmak istiyoruz. Kendimizi böyle yetersiz ve yetkisiz gibi hissediyoruz" dedi.
Ülke genelinde büyükşehir kapsamına giren tüm köylerde olduğu gibi, İzmir'in mahalleye dönüştürülen 614 köyünde de aynı durum yaşandığı belirtiliyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yetkilileri ise, ülke genelinde köyden mahalleye dönüşen ilçelerdeki muhtarlıkların mühür imalat işlerinin sırasıyla sürdüğünü, tamamlananların kısım kısım gönderildiğini belirtti.

FOTOĞRAFLI