Cafer ZENGİN/KAYSERİ, () - KAYSERİ'de Alevi Dernekleri temsilcileri zorunlu din derslerine tepki gösterdi. Kayseri Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sadık Genç, eğitimde son yapılan düzenlemelerle birlikte Aleviler'in asimilasyona tabi tutulmak istendiğini öne sürerek, "Eğitimdeki hak ihlallerine karşı Aleviler, Alevi Ocaklarından Ankara’ya yürüyor" dedi.
Kayseri’deki bir alışveriş merkezi önünde toplanan ve zorunlu din dersleri ile eğitimdeki diğer hak ihlallerini protesto eden gruba CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan, Emek Partisi İl Başkanı İsmet Gümüşoluk ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri destek verdi. "Eğitimde hak ihlallerine karşı yürüyoruz" yazılı pankartla Sivas Caddesi’nden, Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen grup aynı zamanda hükümetin Irak ve Suriye yönelik Meclis’e gönderdiği tezkeresine tepki gösterdi.
Grupta bulunanlar, ‘Zorunlu din dersi kaldırılsın’ , ‘Katil IŞİD, işbirlikçi AKP’ , ‘Gerçek Laiklik eşit yurttaşlık’ , ‘Demokratik Türkiye istiyoruz’ , ‘AKP elini inancımdan çek’, ‘Katil IŞİD Ortadoğu’dan defol’, ‘Çıkarsa tezkere Bilal gitsin askere’, ‘IŞİD vuruyor, AKP koruyor’ diye slogan attı.
Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapan Kayseri Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sadık Genç, Aleviler'in eğitimde hak ihlallerine karşı yürüdüklerini söyledi.
Her yıl değişen eğitim sistemiyle bilimsel, çağdaş eğitimden uzaklaşılarak eğitimin dinselleştirilmeye çalışıldığını kaydeden Genç, şöyle devam etti:
"Milli Eğitim Bakanlığı, Türk İslam sistemini esas alan ideolojik bakışını dayatan, öğrencileri zorla özel okullara, meslek liselerine ve imam hatip liselerine yönlendirmeye çalışmaktadır. Son olarak bu yıl uygulanan TEOG sistemi eğitimdeki ayrımcılığı derinleştirmektedir. Eğitimde yaşanan hak ihlallerine 'Dur' demek için biz Aleviler, Alevi Ocaklarından Ankara’ya yürüyoruz."
Konuşmasında Alevileri yok sayan, farklı inançları yok sayan veya dini eğitim almak istemeyenleri yok sayan bu sistemi haklı bulmadıklarını anlatan Genç, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını isterken çocukların dini eğitime zorlamalarını antidemokratik bulduklarını kaydederek şöyle dedi:
"Bu sistem ile yalnız Alevi çocukları asimile edilmeyecektir. Bu dayatılan sistemin ülkemizde de ve ortak vatanımızda farklı uluslarda ve milliyetlerden ve de farklı inançlardan yaşayan halkımızı tek bir eksende toplayıp, asimilasyona tabi tutmaktır. Bu nedenle Aleviler olarak, tüm demokrasi güçleri olarak bu dayatmalar son bulana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. 12 yıldır ülkeyi yeniden inşa etmeye çalışan tüm sistemleri kendi lehine değiştiren bu hükümet karşısında elbette sessiz kalmayacağız. Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği bu yürüyüş için Alevi dergâhlarından yola çıkarak 12 Ekim'de Ankara Sıhhiye Meydanı'nda büyük bir mitingle eğitimdeki hak ihlallerine karşı haykıracağımızı duyuruyoruz."

FOTOĞRAFLI