MERSİN'in ev sahipliğini yaptığı 7'nci Akdeniz Turizm Forumu'nun (Meditour 2016) sonuç bildirgesi açıklandı. 2030'a kadar hedefin tüm Akdeniz ülkelerine 500 milyon turist çekmek olduğu bildirildi.
Tarsus İlçesi'nde bulunan St.Paul Kilisesi'nde açıklanan bildirgeyi, Med-Alliance Yönetim Kurulu üyesi Dr. Alaa E. Ezz ve MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar okudu. Turizmin Akdeniz'de yılda 343 milyon turisti ağırlayarak diğer sektörleri de destekleyen, sosyo ekonomik kalkınma ve iş fırsatları sunmak bağlamında lokomotif bir sektör olduğu vurgulanan bildirgede, Akdeniz'in, dünya üzerindeki en güzel doğaya ve kıyılara sahip olduğunu, dünya mirasının yüzde 70'ine ev sahipliği yaptığı kaydedildi.
KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ
Akdeniz'in bir turizm destinasyonu olarak tanıtımı için kamu-özel sektör düzeyinde ortaklık, işbirliği ve diyalogu arttırmanın önemine vurgu yapılan bildirgede, "Akdeniz'in çeşitli destinasyonlarını sürdürülebilir yatırım, teknolojik ve teknik işbirliği ile eğitim ve insan kaynaklarının teşviki yoluyla yükselen bir destinasyon haline getirmek, sürdürülebilir turizmi, turizmin kalkınma yolu haline getirmek. Akdeniz'deki bütün kalite yönetimi konseptlerini kesinleştirmek. Deniz-kum-güneş turizmini korumak. Üçüncü yaş ve inanç turizmi gibi yabancı turistlerin değişen ihtiyaçlarını karşılayacak yeni turizm merkezleri, ürünler ve destinasyonları tanıtırken kültürel alanları restore edip kurvaziyer alt yapılarını sürekli güncel tutmak. Akdeniz'in tamamını destekleyici nitelikte yeni ürünler ve çok ülkeli seyahat rehberleri oluşturmak. İşletmeler ile akademisyenleri bir araya getirecek olan bir Pan-Akdeniz platform ile turizm eğitimi ve yaşam boyu öğrenme konusunda işbirliği yapmak"denildi.
TURİZM DOSTU NESİL
2030'a kadar 500 milyon turist çekmek ve bu turistlerin Akdeniz'in iki kıyı şeridine eşit şekilde dağılmasını sağlamak amacıyla sektörün daha çok desteklenmesi gerektiğinin bilincinde olduğunun vurgulanan açıklamada şöyle dendi:
"Özellikle çocuk ve gençlerin daha çok turizm dostu olmalarının üstünde durarak bütün seviyelerde turizm farkındalığı yaratmak. Güvenlik ihtiyaçlarını gözlemlerken, aynı zamanda turizmin devingenliğini desteklemek. Kriz dönemlerinde turizm endüstrisinde meydana gelen dalgalanmanın desteklenmesi için yeni yöntemler aramak. Ayrıca bütün taraflar ziyaretçiler için tamamen güvenli bir çevrenin, turizmin teşviki konusunda çok önemli ve öncelikli bir konu olduğunu kabul etmektedir."

FOTOĞRAFLI