ADANA, () - ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER), güneş tutulmasını izlemek isteyenlerin akınına uğradı.
Türkiye'de 2015 yılının en önemli gök olaylarından biri olan güneş tutulması izlemek isteyenler UZAYMER'e gitti. Gençler, teleskop ise Adana'da saat 12.00'da başlayan güneş tutulmasını izledi. Yoğunluk nedeniyle kampus içine ikinci bir teleskop daha yerleştirildi.
UZAYMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Emrahoğlu, Çukurova'da hissedilen tutulmanın saat 12.00 civarında başladığını bildirdi. Tutulmanın saat 12.05'te maksimum civarlarında olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Emrahoğlu, tutulmanın parçalı olduğunu ve Ay'ın güneşi yüzde 40 civarında kapadığını söyledi. Emrahoğlu, "Tutulmayı Türkiye'den tam göremiyoruz. Avrupa'nın kuzey bölgelerinde tam tutulma görülebildi" dedi.
UZAYMER'deki gözleme katılan ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aysun Akyüz ise Türkiye'de tam tutulmanın ancak 30 Nisan 2060 yılında görülebileceğini kaydetti.

FOTOĞRAFLI