Aziz GÜVENER/KANDIRA (Kocaeli), () - SAKARYA, Bolu, Düzce ve Kocaeli'de yaşayan Abhazlar, atalarının 1864'de Kafkasya'dan sürgün edilerek Anadolu topraklarına gelişinin yıldönümü nedeniyle Kandıra İlçesi'ne bağlı Kefken Babalı Sahili'nde anma etkinliği düzenleyip 'Nart ateşi’ yaktı.
Çarlık Rusyası tarafından 21 Mayıs 1864'de sürgün edilen ve büyük bölümü hurda gemilere bindirilerek Karadeniz üzerinden Türkiye'ye gönderilirken açlık ve susuzluktan binlercesi ölen Abhaz ve Çerkezler için, 17 Mayıs'ta yine Kandıra'nın Babalı Köyü sahilinde anma etkinliği düzenlenmişti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katıldığı bu anma etkinliğinin ardından dün akşam yapılan anma etkinliğine İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce illerinden gelenler katıldı.
Etkinliğe katılan yaklaşık bin kişi arasında Abhaz dernekleri yöneticilerinin yanında CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile Ak Parti milletvekili adayı Prof. Dr. Mustafa İsen de yer aldı. Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba da, bu acının yıl dönümünde bir araya gelen Abhazlara mesaj gönderdi. Mesajı sinevizyondan izleyen Abhazlar duygusal anlar yaşarken Abhazya'dan gelen yerel müzik grubu, sürgünle ilgili şarkıları seslendirdi. Nart ateşi yakılarak, ateş başında şiirler okundu, şarkılar söylendi ağıtlar dile getirildi. Anma etkinliğince gece meşalelerle sahile inen gençler, atalarının büyük sürgün sonrasında Kefken sahillerine çıkışlarını canlandırdı ve denize çelenk bıraktı.

FOTOĞRAFLI