Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de 1 Ağustos'ta düzenlenecek 'Gelibolu 1915 Yüzme Etkinliği'nin en yaşlı yüzücüsü 85 yaşındaki Levent Aksüt, 'Kulaçlar Barışa' mesajıyla 1915 metre kulaç atacak.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın destekleriyle Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı için Anzak Koyu'nda; yarın saat 11.00'de, 'Gelibolu 1915 Yüzme Etkinliği' düzenlenecek. Yerli ve yabancı 750'e yakın yüzücünün katılacağı etkinlik boğazın 1915 metre açığında başlayacak. 'Kulaçlar Barışa' temasıyla gerçekleştirilecek etkinlikte yüzücüler, 1915 metre kulaç atarak Anzak Koyu'na çıkacak. Yüzücülere derecelendirme yapılmaksızın özel anı madalyası verilecek. Etkinlik öncesi boğaza 100 barış çelengi bırakılacak.

Etkinlikle ilgili bugün Büyük Truva Oteli'nde son kez toplantı yapıldı. Organizasyonun detayları, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi üyeleri tarafından gözden geçirildi. Avustralyalı eski serbest stil yüzücüsü olan olimpiyat altın madalyası sahibi Chris Fydler, etkinliğin en yaşlı yüzücüsü 85 yaşındaki Levent Aksüt ve etkinliğin en genç yüzücüsü 15 yaşındaki Eda Güney de toplantıya katıldı.
Etkinliğin kendisini için ne anlam ifade ettiğini açıklayan Levent Aksüt, "Atatürk'ün dediği gibi; 'Burada toprak altında yatanlar bizim evlatlarımızdır. Kardeş kardeşe huzur içinde uyuyorlar. Burada gelip vatanları uğruna çarpışanları biz kendi evlatlarımız olarak kabul ediyoruz'un bir devamı olarak görüyorum. Bu milli olimpiyat komitemizin yapmış olduğu güzel hareketti" dedi.
Avustralyalı yüzücü Chris Fydler, Anzak Koyu'nda yüzmenin kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Türkiye Milli Olimpiyat Komitesine yüzmek için yaptığı davet nedeniyle teşekkür ediyorum. Tarihsel olarak Türkiye ve Avustralya arasındaki ilişkiler çok önemlidir. Çok iyi noktadadır. Avustralyalı'nın gönlünde 1915 Gelibolu savaşları çok önemli bir yer tutar. Bizim için hele benim için çok önemli bir imkan Anzak Koyu'nda yüzmek" dedi.