Yüksel BALCI/ÖDEMİŞ (İzmir), () - İZMİR'in Ödemiş İlçesi Birgi Mahallesi'nde Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait, 702 yıllık Aydınoğlu Mehmet Bey Camii (Ulu Cami) kaderine terk edildiği için bakımsız bir görünüme büründü.
Birgi'deki tarihi Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, ayakta kalma mücadelesi veriyor. 1308 yılında Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından fethedilen Birgi, Aydınoğlu Beyliği'nin başkenti oldu. Aydınoğlu Mehmet Bey, 1312 yılında kendi adını taşıyan Aydınoğlu Mehmet Bey Camii'ni (Ulu Cami) yaptırdı. Aradan 702 yıl geçmesine karşın ayakta kalan tarihi eser, bakımsızlık yüzünden harebeye döndü.
Birgi'de yaşayan Hayati Bayındır, her gün çok sayıda ziyaretçinin geldiği camide namaz kılındığını söyledi. Bayındır, "Vakıf'a ait olan bu caminin dış saçaklarında gözle görünür şekilde yıpranmalar meydana geldi. İç duvarları da rutubet aldığı için duvarları kabarmaya başladı. Cami içinde bulunan ve hiç çivi çakılmadan yapılan minber ve çerçeveler 702 yıllık bu şahasere ayrı bir güzellik veriyor. Böyle bir kültür varlığının bakımsızlık nedeniyle harap olmasına gönlümüz razı değil. Cami cemaati olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'nü göreve davet ediyor ve acil olarak bu şaheserin kurtarılmasını bekliyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI