Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN'da hasta veya hasta yakınlarıyla sorunlarla karşılayan ya da şiddet gören 114 sağlık çalışanı, Sağlık Bakanlığı’nın '113 Beyaz Kod' uygulamasını arayarak yardım istedi. Başvurular üzerine 29 dava açıldı.
Samsun’da sağlık çalışanları hasta veya hasta yakınları ile karşılaştıkları sorunlardan sonra Sağlık Bakanlığı’nın '113' numaralı 'Beyaz Kod' uygulamasını arayarak destek aldı. Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, hasta veya hasta yakınıyla sorun ile karşılaşan ya da şiddet gören sağlık personelinin Sağlık Bakanlığı’nın 113 telefon hattını arayarak yardım isteyebildiğini söyledi. Sağlık Müdürü Köksal, şöyle dedi:
"Sağlık Bakanlığı’nın bütün kurumlarında çalışan sağlık personelleri kendilerine yönelik sözlü ya da fiziki şiddet uygulandığı zaman 'Beyaz kod' uygulaması başlıyor. Hekim müracaat ettiği anda hekim hastanın mağdur olmaması şartıyla hizmetten çekilebiliyor. Aynı branştaki başka bir doktorun hastaya müdahale etmesi sağlanıp hekim hizmetten çekilebilir. Yine bu tür olaylarla ilgili belirlenen prosedür çerçevesinde sağlık çalışanı şikayetçi olsa da olmasa da işlemler başlıyor. Sağlık Bakanlığı’nın avukatları adli süreçte sağlık çalışanı adına süreci takip ediyor."
İl Sağlık Müdürü Köksal, 2014 yılının ilk 7 ayında kentte 114 sağlık çalışanının beyaz kod uygulamasına başvurduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"Olaylarla ilgili 29 dava açıldı. 6 dava sonuçlanırken 23 davanın süreci devam ediyor. Tabi bu uygulama sağlık personeli adına da güvence veriyor. Süreç bakanlığımız tarafından da sonuna kadar takip ediliyor."

FOTOĞRAFLI