EĞİTİM için yurt dışından Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesine gelen 650 yabancı uyruklu öğrenci "Bursa Dünyaya İlahiyatçı Yetiştiriyor 2015" programında ilahiler okudu.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda yurt dışından gelen öğrenciler Türkçe ilahiler okuyarak salondakilerin gönüllerini fethetti. Program öncesinde konuşan UÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Aydınlı, fakültenin bu sene 40'ıncı yılını kutladıklarını belirterek, “Türkiye'nin hatta dünyanın önde gelen fakültelerinden biri olduğumuzu söyleyebilirim. 

Biz 21 yıldır yabancı ülkelerden gelen öğrencilere eğitim de sunmaktayız" dedi. Fakültede bulunan 3 bin 250 öğrenciden 650'sinin yabancı uyruklu olduğunu söyleyen Aydınlı, “Türkiye’ye kendi imkanlarıyla gelen öğrenci sayısı çok az. Bu bursları Türkiye Diyanet Vakfı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Vakfı veriyor. Bu öğrenciler buraya geldiklerinde bir yıl Türkçe, bir yıl da Arapça olmak üzere 2 yıl hazırlık eğitimi alıyorlar. Ondan sonra da ilahiyat eğitimine başlıyorlar. Bu 2 yıl içerisinde de bir adaptasyon süreci geçiriyorlar ve ilahiyat eğitim almaya hazır hale geliyorlar. Öğrencilerimiz geldiklerinde burayı çok seviyorlar ve burada kalmak istiyorlar. Önemli bir kısmı da 6 sene okuduktan sonra 2 sene yüksek lisans ve 5-6 senede doktora yaptıktan sonra ülkelerine dönüyorlar. Aslında biz onları yetişmiş ilahiyatçılar olarak ülkelerine yolluyoruz" diye konuştu.

Geçen yıl Orta Afrika'dan Türkiye'ye gelen Muhammed Nur ise Bursa'dan ve fakülteden çok memnun olduğunu belirterek, “Türkiye Müslüman bir ülke. Türkçe hiç bilmiyordum. Türkçe hazırlık okuduktan sonra öğrendim" dedi. Program, yabancı öğrencilerin hazırladığı gösteriler, musiki ve şiir dinletisiyle sona erdi.