SİVAS, () - SİVAS'ın Yıldızeli ilçesinde aynı aileden 2'si çocuk 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan gölet kazası ile ilgili olarak Devlet Su İşleri (DSİ) 19'uncu Bölge Müdürlüğü, bölgedeki grup yolunda kendilerine haber verilmeden iyileştirme çalışmaları yapıldığını, servis yolunun ise yapılmadığını ifade etti.
Yıldızeli ilçesine bağlı Çağlayan köyü yakınında 19 Mayıs akşamı meydana gelen olayda Ankara'dan ilçeye bağlı Kale köyüne ziyaret gelen Göksel Cankurtaran (34) yönetimindeki otomobil, gölet altında kaldığı için kapalı olması gerekten yola uyarı olmadığı için girmiş, suya giren otomobildeki sürücü Göksel Cankurtaran, annesi Fatma (66), eşi Selay (34) ile kızları Selcan (8) ve Fatma Cankurtaran (7) boğularak yaşamını yitirdi. Aileden geriye sadece anneannesi Güül Doğan'ın yanında bulunan kızları Ecemsu Cankurtaran (3) kaldı.
Olaydan sonra yapılan değerlendirmelerde, su altında kalan yolun yanından İl Özel İdare'nin yeni yol açtığı, gölete giden yolun sorumluluğunun ise DSİ'ye ait olduğu belirtildi.
DSİ 19'uncu Bölge Müdürlüğü olaydan 3 gün sonra yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada DSİ'nin hizmet sınırları dahilinde bulunan Sivas Yıldızeli Çağlayan Göleti İnşaatı kapsamında gölet gövde ve rezervuarından geçmekte olan Çağlayan-Kümbet köy yolu için yapılan rölekasyon yolu inşaatının 2012 yılı sonunda tamamlanarak 2013 yılında servis yolu mahiyetinde hizmete alındığı belirtilerek, "Daha sonra yol tamamlanarak gölet inşaatı sırasında hizmete açılmış olup yaklaşık 2 yıldır kullanılmaktadır. Bu süre zarfında yolda herhangi bir kaza vuku bulmamıştır. Çağlayan Göleti'nde 18.12.2013 tarihinde su tutma işlemine başlanılmıştır. 16.01.2014 tarihinde de DSİ 19. Bölge Müdürlüğümüz tarafından Sivas Yıldızeli Kaymakamlığı’na Sivas Yıldızeli Çağlayan Göleti'nde su tutulmaya başlandığı bildirilerek can ve mal emniyetinin sağlanması açısından yöre halkının bilgilendirilmesi hususu iletilmiştir" denildi.
HABER VERİLMEDİ İDDİASI
Açıklamada bölgede bu yılın Mayıs ayında İl Özel İdaresi tarafından yolda iyileştirme çalışması başlatıldığını değinilerek, "DSİ 19. Bölge Müdürlüğümüzce yapılan Çağlayan-Kümbet köyleri rölekasyon yolunda Mayıs 2015 tarihinde Sivas İl Özel İdaresi tarafından, Bölge Müdürlüğümüze herhangi bir bilgi verilmeden iyileştirme çalışmaları başlatılmış ve söz konusu rölekasyon yolunun başlangıcına ve sonuna 'Yolda çalışma var' levhalarının konulduğu, toprak yığılarak yolun kapatıldığı, servis yolunun ise verilmediği yerinde tespit edilmiştir. Bu nedenle göl alanı altında kalan trafiğe kapalı yolun kazazede tarafından servis yolu sanılarak bu yola girildiği ve kazanın oluştuğu düşünülmektedir. Kazadan sonra yerinde yapılan incelemede DSİ 19.Bölge Müdürlüğümüzce kapatılan yolun açılmış olduğu, yola serilen dolgu malzemesinin yolun kenarında birikmiş halde bulunduğu ve yolda yapılan enine kesiklerin doldurulduğu tespit edilmiştir" denildi.
Ayrıca kazada ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileği iletildi. DSİ söz konusu gölet ve yol ile ilgili de fotoğrafları basınla paylaştı. Ancak paylaşılan fotoğrafların, olayın meydana gelmesinin ardından yapılan kapatma çalışmalarından sonrasını yansıttığı görüldü.

FOTOĞRAFLI