SAKARYA’nın Taraklı İlçesi'ndeki Karagöl Yaylası'nda bulunan, Orman Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan 5 asırlık karaçam ağacını, burada yayla evi bulunanlar ve piknikçiler ateş yakmada kullanılan çıra elde etmek için baltayla oyuyor.
Özellikle yaz aylarında tatilcilerin uğrak yeri olan Karagöl Yaylası'ndaki göletin yanında bulunan 5 asırlık karaçam ağacı, koruma altına alınmasına rağmen bölgeye gelen piknikçilerin soba veya piknik ateşi tutuşturmak için çıra olarak adlandırılan yanıcı reçine ve yağlı parçalar koparması nedeniyle her geçen gün taprip ediliyor.
Taraklı’da yaşayan çevreci Alaattin Yılmaz, "500 yıldır bu ağaç burada simge olarak kabul edilmiş ve sahiplenilmiş. Ancak son yıllarda bu ağacın gövdesi çıra amaçlı yontulmuş ve hatta bununla da yetinilmemiş ağacın dibinde ateş bile yakılmış" dedi. Yılmaz şöyle devam etti:
"Buraya gölet de yapılınca bu ağacın gövdesinden çıra temin etmek için yontma işi hız kazanmış. Oysa bu ağaç Orman Genel Müdürlüğü tarafından biyolojik çeşitlilik ve ekolojik denge için doğada korumaya alınan bir anıt ağaçtır. Doğada uzun yaşayan canlılardan birisi de ağaçlardır. Toplumsal olaylardan tutun da yangınlara, soğuklara, yağışlara ve kuraklıklara tanıklıklarını koca gövdelerine de yazarlar. Doğada Anıt ağaçlar geçmiş ile günümüzü, günümüz ile gelecek arasında iletişim sağlayabilecek uzunlukta doğal ömre sahiptirler. Buradan yetkililere ve ilgililere sesleniyorum. Ne olur bu ağacın yarasını hemen tedavi ettirin ve etrafını dikenli tel ile çevirerek bu ağacın çıra amaçlı yontulmasını önleyin."