MERHUM işadamı Sakıp Sabancı'nın şirketlerindeki 19 yıllık otomotiv sektörü tecrübesini 2012 yılında Uşak'ta yatırıma dönüştüren 61 yaşındaki Makine Mühendisi Zafer Altuner, 400 marka ve modeldeki aracın 'şaft askı' imalatını gerçekleştirerek 38 ülkeye ihracatta söz sahibi oldu.
1973 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Makine Mühendisi olarak mezun olan Zafer Altuner, aynı yıl Sakıp Sabancı'nın şirketlerinde otomotiv sektöründe iş hayatına atıldı. 19 yıl Sabancı Holding'de ter döken Altuner, 1995 yılında İstanbul Dudullu'da otomotiv sektöründeki şaft askı imalatına başladı. Türkiye'nin çeşitli illerinde yıllarca faaliyet gösteren Altuner, batıyı doğuya bağlayan Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nde ulaşımı ön planda tutarak 2012 yılında 5084 sayılı İstihdamı Teşvik Yasası'ndan faydalanarak 8 bin metrekare alana 2.5 milyon liralık yatırımla INTA Otomotiv markası ile otomotiv sektöründe şaft askı imalatı işine girdi. Kalite ve zamanında mal teslimi ile 38 ülkede güven kazanan, 400 marka ve model aracın şaft askısını imal eden Altuner, 2014 yılında 500 bin liralık yatırımla 1000 metrekarelik bir alan daha ekleyerek, 150 bin olan yedek parça üretimini 200 bine çıkaracaklarını söyledi.
19 yıllık otomotiv sektörü yedek parça üretim tecrübesini Uşak'ta kurduğu işletmenin başında halen bir işçi gibi sürdüren ve denetleyen Altuner, aynı zamanda çalışanlarına öğretmenlik de yapıyor. Mesleğine aşık olduğunu belirten Altuner, "41 yıllık makine mühendisiyim. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra rahmetli Sakıp Sabancı'nın yanında otomotiv sektöründe çalışmam benim için büyük şanstı. Daha sonra kendi işimin patronu oldum. Otomotiv sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Firmamı Uşak'a taşıdığımda bunun sıkıntısını yaşadım. Çalıştırdığım 20 işçime sektörle ilgili eğitimler vererek hepsini alanında uzman hale getirdim. Amacım yanımda çalışıp, emekli olmayı düşünen birkaç çalışanımı da ileride işveren yapmak. Birisi pilot diğeri benim yolumdan ilerleyen makine mühendisi oğlum var. Makine mühendisi olan oğlum Güney Altuner'e bayrağı devrederek sektörün devamlılığını sağlamak da bir diğer hedef" diye konuştu.
Babasından bayrağı devralacak olan makine mühendisi 26 yaşındaki Güney Altuner ise, "Çocukluğumdan bu yana babamın yanında bu mesleğin içinde büyüdüm. Ancak, aktif olarak bir yıldır işin içindeyim. Tecrübe çok önemli, ancak o da bir yere kadar. Öz kaynakları iyi değerlendirerek, yeni yatırımların yapılması ile birlikte marka yönetimiyle başarılı olacağıma inanıyorum. Hedefim yeni makineler, robotik üretim, istihdam, yeni marka yönetimi anlayışı olacak" dedi.

FOTOĞRAFLI