Serkan ÖZDEMİR / SOMA (Manisa), ()- MANİSA'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde, termik santral yapılması için Kolin A.Ş. tarafından kesilen zeytin ağaçlarının yerine, 13 Mayıs'ta maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci anısına 301 adet zeytin fidanı dikilecek.

Yırca'da, Soma Halk Evleri tarafından organize edilen ağaç dikimine İzmir ve Soma Halk Evleri Üyeleri, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Soma Şubesi üyeleri, Yırca Mahallesi halkı ve madenci aileleri katıldı. 13 Mayıs'ta Soma'da meydana gelen maden faciası sonrası halkın sessizliğe ve yalnızlığa büründüğünü belirten Soma Halk Evi ve Madenci Evi temsilcisi Ulaş Yavuz, "Yaşanan maden faciası sonrası madenciler sokaklarda 'Madencine sahip çık' diye sloganlar atarak yürüdüler ve o kargaşanın içinde Kolin A.Ş. Yırca köylüsüne saldırdı. Yine bir sermayenin saldırısı yapılmış oldu. Yırca haklı da yalnız kaldı. Desteğe gelenler oldu, ama toplu bir mücadeleyi bir araya getiremedik. Bu bölgede yaşayan bütün insanları köylünün, işçinin, işsiz gençlerin herkesin sorunlarına sahip çıkması ve birlikte mücadele etmesi için 301 madencinin isimlerini verelim dedik" diye konuştu.

"ONLARI HİÇ UNUTMAYACAĞIZ VE UNUTTURMAYACAĞIZ"

Soma'nın iki acının buluştuğu bir yer olduğunu belirten Yırca Mahalle Muhtarı Mustafa Akın, “Soma da şehit olan 301 madencinin anısına köyümüzde katledilen zeytinlerin yerine 301 fidan dikeceğiz. Şu anda 101 adet fidan dikildi. Onlar şehit olup gittiler, ama zeytin yüzyıllarca yaşayabilen bir bitki. Yüzyıllarca burada onların anısını yaşatarak onları hiç unutmayacağız ve unutturmayacağız. Zeytin dikimi ilerleyen günlerde devam edecek" dedi.

Maden faciasında hayatını kaybeden Özay Eren anısına zeytin fidanı diken Eren'in ablası Gülseren Sağlam ise, "Diktiğimiz zeytin fidanı yeşersin ağaç olsun unutulmasın" dedi.

FOTOĞRAF