KÜTAHYA'nın Simav İlçesi Yağıllar Köyü'ndeki 300 yıllık tarihi taş köprü, Simav Çayı'ndan geçmek isteyen yaya, traktör, sepetli motosiklet, yük hayvanı, koyun ve keçi sürülerinin tek tercihi konumunda bulunuyor.
Osmanlı mimarisinin tüm karakteristik özelliklerini günümüze kadar taşıyan tarihi taş köprü, yıllara meydan okuyor. Simav İlçesi'nin sembolü haline gelen ve yaklaşık 300 yıl önce Osmanlılar tarafından Simav Çayı üzerine yapılan köprünün üzerinde ve temellerinde yıpranma oluşmadı.
Yağıllar Köyü'nün yanı sıra bölgedeki diğer 5 köy halkına da hizmet veren tarihi köprünün ayaklarından birisinin bazı sorumsuz kişiler tarafından tahrip edildiğini söyleyen Köy Muhtarı Kadir Bayrak, "Köprü sağlam olduğu için yayalar başta olmak üzere traktörler, sepetli motosikletler, yük hayvanları, koyun ve keçi sürüleri Simav Çayı'ndan geçerken bu köprüyü kullanıyor. Osmanlılar döneminden kaldığına inandığımız taş köprünün yapılış tarihini bilen yok. Ancak çok sağlam yapılmış. Hiçbir şeyden etkilenmiyor" dedi. Köylülerden 64 yaşındaki Mehmet Kocabıyık, şöyle konuştu:
"Ben bu bölgedeki tarlalarımda çalışmak için yıllardır traktörümle bu köprüyü kullanıyorum. Simav Çayı üzerinde yeni yapılan betonarme köprülerden daha güvenli. Tarihi köprünün yanı başına 40 yıl önce yapılan betonarme köprü birkaç kez elden geçti. Atalarımızın yaptığı 300 yıllık tarihi köprü ise yıllara meydan okuyor."
Simav Çayı'nın 1960'lı yıllarda taştığını ve sularının bu köprünün üzerinden aştığını hatırladığını anlatan köylülerden 64 yaşındaki Mehmet Saim Barış ise, o zaman bile köprüye en ufak bir şey olmadığının altını çizdi. Barış, "Ben kendimi bildim bileli köy halkı Simav Çayı'ndan karşı tarafa geçmek için bu tarihi köprüyü kullanırız. Köprünün Osmanlı eseri olduğu her halinden belli. Osmanlı mimarisinin her türlü karakteristik özelliklerini günümüze kadar taşımış. Tarihe meydan okurcasına halen dimdik ayakta" dedi.