Ferit ASLAN- Bayram BULUT/ DİYARBAKIR, () - GÜNEYDOĞU Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) davetlisi olarak Diyarbakır'a gelen Finlandiya, Lüksemburg ve İrlanda Büyükelçileri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı ve İmralı'da yapılacak olan müzakerelerde adı sekreterya heyetinde geçen Hatip Dicle'yi ziyaret etti. Büyükelçiler, Dicle ile basına kapalı görüşürken, bölgede bulunmaktan memnunuyet duyduklarını ifade etti.
GÜNGİAD'in davetlisi olarak Diyarbakır'a gelen Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahtı, Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemıus ve İrlanda Büyükelçisi Kenneth Thompson, DTK Genel Başkanı Hatip Dicle'yi ziyaret etti. DTK daimi meclis üyelerininde katıldığı toplantı basına kapalı gerçekleştirirken, Hatip Dicle çözüm süreci kapsamında İmralı'da oluşturulacak olan müzakere heyetinin sekreteryasında adının geçmesi ile ilgili konuşmak istemedi.
DTK ziyaretinden önce GÜNGİAD üyeleri ile kahvaltıda görüşen büyükelçiler, Diyarbakır'da bulunmaktan memnuniyet duyduklarını belirti. Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahtı, büyükelçinin görevinin, bulunduğu yerdeki bölgeyi iyi bilmek olduğunu, bunun en iyi yolunun da o bölge de gezmek, iş adamları ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelmek olduğunu söyledi. Vaskunlahtı, "Türkiye'nin AB'ye tam üye olma sürecinde Türk hükümetini destekliyoruz. Türkiye'nin tam üyelik için 35 faslın tamamını başarıyla gerçekleştirmesi gerekiyor. Bunlar açık kriterlerdir. Türk hükümetinin AB'ye tam üye olmasını amaç edinmesinden memnuniyet duyuyoruz. Türkiye bazı alanlarda ilerleme kaydediyor. AB süreci, uzun bir süreçtir. Bu süreçte Türkiye'nin daha demokratikleştiğini, daha çok hukuksal kurallara bağlı kaldığını görüyoruz" dedi.
İrlanda Büyükelçisi Kenneth Thompson, ise Türkiye'de olumlu gelişmeler yaşandığını ifade ederek, "Türk hükümetinin demokratik bir hükümet olduğuna inanıyoruz. Kanunlara, hukuka ve insan haklarının koruyucusu olacağına inanıyoruz. Son 10 yılda Türkiye kendisini ekonomik olarak güçlendiğini kanıtladı. Bunun oluşmasının nedeni Türkiye'nin AB'nin normlarını kabul etmesinden kaynaklanmaktadır. Türkiye'nin AB'ye üye olma süreci yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmasında büyük rol oynuyor. Çünkü bu yatırımcılara garanti sağlıyor" dedi.
Suriye'deki soruna da değinen Thompson, "Suriye'deki sorun politik diyalog kurarak çözülebilir. AB Suriye için ciddi anlamda kaygılı" dedi.

FOTOĞRAFLI