Yüksel KOÇ/İSTANBUL,() 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yaparak Yasin El Kadı, Fatih Saraç, Nihat Özdemir, Faruk Kalyoncu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda işadamına kumpas kurdukları iddiasıyla, Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 10’u tutuklu 69 sanık hakkında açılan “25 Aralık’ta Kumpas” davasının ikinci duruşması yapıldı.
Fetullah Gülen ve eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı’nın da aralarında bulunduğu 69 sanıklı davada söz alan 6 sanık, bazı deliller, gizli tanık ifadeleri ve iddianame eklerinin kendilerine verilmediğini gerekçe göstererek savunma yapmadılar.
Mahkeme duruşmaya 13.30’a kadar ara verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasına tutuklu sanık eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı, tutuklu sanık eski İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy’un da bulunduğu 7’si tutuklu, 21’i tutuksuz toplam 28 sanık ile tarafların avukatları katıldı.
Duruşmada söz alan Yakup Saygılı’nın Avukatı Muammer Aydın, katılan olarak herkesin adıyla soyadıyla yer aldığını, Recep Tayyip Erdoğan’ın ise Cumhurbaşkanı sıfatıyla yer yer aldığını belirterek, “Cumhurbaşkanı, ama bugün Cumhurbaşkanı, olay tarihinde değildi. Bu sanıkları ve mahkeme heyetini baskı altında tutuyor” dedi.
Kendilerine delillerin verilmediğini belirten Avukat Aydın, bilgisayarların imaj kayıtları, HTS kayıtları, digital delillerin ve gizli tanık ifadelerinin kendilerine verilmeden savunma yapamayacaklarını söyledi.
Savunmasını yapması için söz verilen tutuklu sanık Yakup Saygılı, 27 aydır tutuklu olduğunu, iddianamenin de CD ile kendisine teslim edildiğini belirterek, “İddianame en azından 500 sayfa sahte delil içermektedir” iddiasında bulundu.
SANIKLAR SAVUNMA YAPMADILAR
İddianamenin sadece eklerinin 74 bin sayfa olduğunu, bunu incelemeden iddianameye hakim olamayacağını anlatan Saygılı, delilleri elde edebilmek için mahkemeye 127 dilekçe yolladığını, ancak mahkemenin kendisine HTS kayıtları, kamera kayıtları, digital kayıtları, bilgisayar imajlarını, gizli tanık ifadelerini yollamadığını belirterek, “Bunlar olmadan savunma yapmamız mümkün değildir” diyerek ifade veremeyeceğini söyledi.
Saygılı’dan sonra söz alan sanıklar Kazım Aksoy, Arif İbiş, Mustafa Demirhan, Mehmet Habip Kunt ve Mehmet Fatih Yiğit, Saygılı’nın önü sürdüğü gerekçeleri tekrarlayarak savunma yapmayacaklarını söylediler.
Mahkeme, duruşmaya saat 13.30’a kadar ara verdi.