Mustafa TURAPOĞLU-Fatih YILMAZ/TOKAT, () - MAKİNA Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mehmet Ocakcıoğlu, Türkiye'nin ilk milli piyade tüfeği MPT-76'nın şu an uzmanlar tarafından test edildiğini, olumlu sonuç çıkması halinde, önümüzdeki yıl Türk Silahlı Kuvvetleri için 18 bin 500 adet üreteceklerini söyledi.
Kırıkkale Silah Fabrika Müdürü Mehmet Ocakcıoğlu, memleketi Tokat'ta işadamı Burhan Besler tarafından düzenlenen 'Dostlar Meclisi'ne katıldı. Özel bir otelde düzenlenen toplantıda Ocakcıoğlu, milli piyade tüfeği MPT-76 ve keskin nişancı tüfeği BORA 12 hakkında bilgi verdi.
Türkiye'nin milli imkanlarla tasarlanarak ürettiği ilk piyade tüfeği MPT-76'nın boyunun 90 santim olduğunu belirten Müdür Ocakcıoğlu, "Bunun dipçiğini uzatırsan, maksimum bir metreye çıkıyor. Ağırlığı 4 kilo 250 gram. Şarjörü 20 mermi alır. 800 metre ilk hızı var. 600 metre etkili alanımız var. Yani hedefinizi 600 metrede etkisiz hale getirebilirsin bunla. Bu silah geri tepmez, sessiz çalışır. Yani bu silahımız dört dörtlüktür. 700 mermi atar dakikada" dedi.
Müdür Ocakcıoğlu, MPT-76'nın - 40 derece soğuk ve 60 derece sıcak ortamlarda, çamurlu, tozlu iken arazi çalışma testleri ile beraber toplam 42 ayrı teknik testte üstün başarı sağladığını belirtti.
Piyade tüfeği MPT-76'nın şu anda TSK'da kullanılan G3 piyade tüfeğinin yerini alacağını söyleyen Mehmet Ocakcıoğlu, şöyle konuştu:
"Çünkü bu 600 metreden hedefi vurduğu için, fazla yaklaşmanıza gerek yok. G3 400 metre. 200 metre fark var. Bu 20 bin mermi atar. G3'ler ise 8 bindir. 2009 yılından itibaren ARGE çalışması bazında yapıldı, onun neticesinde 180-200 civarında askeriyeye verildi. Asker kullandı, eksiklikleri hakkında bize bilgi verdiler. Biz de onları uygulamak suretiyle şu anda görmüş olduğumuz silahı elde etmiş olduk. Bu TSK için ürettiğimiz silahlardan bir tanesi. Şu anda 550 tane üretildi. Şu anda fabrikamıza da askeriye ve savunma sanayi müsteşarlığının uzmanları teste tabi tutuyorlar. Testten olumlu sonuç çıkacaktır. Bu 550 tüfeğimizi kabul ettikleri takdirde 2017 yılı içerisinde 18 bin 500 adet imalati yapacağız." 

FOTOĞRAFLI