ÇANAKKALE'de 19 yıldır şeker hastası olan ve böbrek yetmezliği yaşayan 56 yaşındaki Kadir Bozkurt bir ay önce organ nakli için başvuru yaptığı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Organ Nakil Merkezi'nde sağlığına kavuştu. Kadir Bozkurt ameliyatın ardından kana kana su içti.
Çanakkale'de 19 yıl önce böbrek yetmezliği ve şeker hastası olan 56 yaşındaki Kadir Bozkurt, İstanbul, Bursa ve İzmir'de çok sayıda hastanenin kapısını çalıp böbrek nakli bekleyenlerin sırasına girdi. Hasta sayısı fazla olduğu için bir türlü sıra gelmeyen Bozkurt, şeker hastalığı nedeniyle sağ ayağını kaybetti. Bozkurt, böbrek nakli için bir ay önce başvuru yaptığı Çanakkale'nin Kepez Beldesi'ndeki ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nden müjdeli haberi aldı. Eşi 57 yaşındaki Ayşe Bozkurt ile hastaneye yatan Kadir Bozkurt'a Bursa Çekirge Devlet Hastanesi'nden getirilen uygun böbrek ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi organ nakli ekibi tarafından başarılı bir ameliyat ile nakledildi. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Faruk Özkul, hastanın yaklaşık bir ay önce ayakta kangren nedeniyle ameliyat edildiğini hatırlatarak "Hiberbarik oksijen tedavisi gördü. Biz de bu bir ay içerisinde hazırlıklarımızı tamamladık. Uygun böbrek çıkınca naklimizi başarıyla gerçekleştirdik. Taktığımız böbrek sonrası hastamız bir saat sonra idrar çıkarmaya başladı. Hastamız normal suyunu içiyor" dedi.
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Sualtı ve Hiperbarik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Dündar ise hastaya organ naklinden önce yaklaşık 25- 30 seansa yakın oksijen tedavisi uyguladıklarını söyleyerek, "Bu oksijen tedavisi hastanın damar tıkanıklığına ve vücuttaki diğer damarlarına çok iyi geldi. Kesilen bacağı çok kısa bir süre içinde iyileşti. Tam onun üstüne de böbrek ameliyatı olunca, böbrek nakli yapacak doktor arkadaşımıza bütün vücuduna oksijenlenmiş, iyi bir şekilde kanlanan doku vermiş olduk. Dolayısıyla Hiberbarik Oksijen tedavisi ile böbrek naklini bir arada birleştirmiştir olduk" dedi.
'İKİNCİ BAHARIMIZI YAŞAYACAĞIZ'
Böbrek nakli sonrası sağlığına kavuşan Kadir Bozkurt, "Su içemiyordum. Hiçbir şey yiyemiyordum. Moral bozukluğuyla yaşıyordum. Umudu kesmiştim. Buradan bir ay içinde çağırdılar. Böbreğime kavuştum. Şifayı kendi memleketimde buldum. Hocalarıma çok teşekkür ederim. Çok yardımcı oldular. Nasip olursa, yeniden ikinci baharımızı yaşayacağız" diye konuştu.
Eşinin en büyük sorunun su içememek olduğunu anlatan Ayşe Bozkurt ise, "Evde tartışıyorduk. Ben az su veriyordum. O çok su istiyordu. Şu anda hocalarımızdan Allah razı olsun. Suyumuzu serbest bıraktı. İdrara çıkabildiğimiz için istediğimiz kadar içebiliyoruz" dedi. 19 yıl sonra böbrek nakli ile sağlığına kavuşan Kadir Bozkurt ameliyatın ardından kana kana su içti.

FOTOĞRAFLI