ÇEŞİTLİ adli suçlardan hapis cezaları alan, 'İyi halli' veya cezasının son bölümüne gelen yaklaşık 1000 mahkumun, İstanbul'daki 12 ilçede  bulunan kamu kuruluşlarında 'Denetimli Serbestlik' uygulaması ile çalıştırıldığı belirtildi.
Bakırköy Denetimli Serbestlik Müdürü Soydan Çetinkaya, mahkemeler tarafından belirtilen koşullar ve süre içinde, şüpheli, sanık veya hükümlünün toplumla bütünleşmesi açısından ihtiyaç duyulan alanlarda görevlendirildiği 'Denetimli Serbestlik' uygulamasının olumlu sonuçlarını gördüklerini söyledi. Çetinkaya, hükümlülerin suç işlemesine neden olan davranışlarının düzeltilerek, yeniden suç işlemelerinin önlemeyi esas alan uygulama kapsamında yetki alanlarında çalıştırıldıklarını bildirirken şöyle dedi:
"Yetki alanımızdaki Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenler, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece, Zeytinburnu ilçelerindeki kamu kuruluşlarının bünyesinde çalıştırılan 1000 kadar mahkumdan yüzde 90'ı erkek. Avcılar Belediyesi ile başlattığımız tarımsal üretim alanındaki çalışma ardından Avcılar Kaymakamlığı ile imzaladığımız protokolle 50'den fazla hükümlü, her gün en az 2, en fazla 8 saat olmak üzere görev yapıyor.  Esenyurt Kaymakamlığı ile hükümlülerimiz için yeni bir çalışma yapıyoruz."
Bölgedeki 12 ilçede kamu kuruluşlarında boya, badana, tamirat, temizlik başta olmak üzere çeşitli çalışmalar yapan denetimli serbestlik uygulamasındaki mahkumlar ayrıca sahil, park bahçe temizliği ve düzenlemesine kadar çeşitli alanlarda görevlendiriliyor.
AVCILAR'DAKİ UYGULAMA
Avcılar Belediyesi ile imzalanan anlaşma ile Gümüşpala Mahallesi Şantiye Hizmet alanı girişinde 4 bin 500 metrekarelik alanda oluşturulan ‘Tarımsal Faaliyet Alanı ve Botanik Bahçesi'nde çalıştırılan mahkumların ürettiği sebze ve meyveler yoksul, hasta veya yaşlılara hizmet veren Aşevi'nde hazırlanan yemeklerde kullanılıyor
Avcılar Kaymakamlığı'nda ise sırtlarında ‘Denetimli Serbestlik’ yazılı yelekleri bulunan mahkumlar başta temizlik olmak üzere bakım, onarım, boya, badana gibi hizmetleri yerine getiriyor. Buradaki mahkumlardan bir bölümü Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan'ın talimatı ile bina girişinde tekerlekli arabanın yanında çeşitli kamu kuruluşlarındaki işleri için gelen yürüyemeyecek durumdaki yaşlı, engelli veya ağır hastalara hizmet için görevlendirildi. Kaymakamlığa gelen engelli ve ileri yaşlıları kapıdan veya geldikleri araçtan alarak tekerlekli sandalyeye alan mahkumlar bunları işlemlerini yapacakları birime götürürken işlemleri tamamlanıncaya kadar kendisine eşlik ediyor. Mahkumlar da kamu görevlileri gelmeden 1 saat öncesinden 4 katlı binanın her tarafında temizliğe başlıyor. Mahkumların bir bölümü de çay servisi, onarım, boya veya badana gibi işlerde çalıştırılıyor. Kaymakam Doğan, "Bu uygulamadan hükümlüler de memnun. Yıllarca soyutlandıkları İnsanlarla bir araya geliyorlar, onlara hizmet ediyor, teşekkür, dua alıyorlar. Bundan mutlu onur oluyorlar. Mahkumu rehabilite etmeyi, topluma yararlı birey haline getirmeyi istiyoruz" dedi.Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bülent Gümüş, denetimleri altındaki 12 ilçede yılda 2 binden fazla kişinin kamu yararına işlerde çalıştırıldığını, hatırlatırken, "Mahkum arkadaşlarımız da hem manevi olarak kendilerini güçlendirerek bir işe yaradıklarını hissederek hem de cezalarının kalan kısmını çalışarak geçirmiş oluyorlar" diye konuştu.

(FOTOĞRAF)