TRABZON’da 1 Mayıs günü düzenlenen yürüyüşte HDP’lilerin saldırıya uğramasıyla ilgili basın açıklaması yapan, etkinliği düzenleyen komitenin üyeleri, yeterli güvenlik önlemi almadığı için Trabzon Valiliği’ni suçladı. Toplantıda konuşan HDP Trabzon milletvekili adayı Hüseyin Taka, “Biz provokasyondan kaçıyoruz. Bildiri dağıtmıyoruz, araç gezdirmiyoruz” dedi.
Trabzon’da 1 Mayıs günü düzenlenen yürüyüşte kortejde yer alan HDP grubuna laf atan çevredeki bazı vatandaşlar, gruba saldırmak istedi, taş ve yabancı madde attı. HDP bayraklarını da yakan vatandaşların tepkisi üzerine polis grubu olay yerinden uzaklaştırdı. KESK, CHP ve bazı sivil toplum örgütleri, konuyla ilgili olarak basın açıklaması ile yaşananları kınadı. CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun’un da yer aldığı toplantıda basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Muhammet İkinci, 1 Mayıs kortejinde yer alan HDP üyelerine yönelik saldırıyı işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününe yönelik bir saldırı olarak değerlendirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Yürürlükte bulunan yasalara uygun olarak gerekli izinler alınarak düzenlenen miting kortejine müdahale hiçbir şekilde kabul edilemez. 1 Mayıs günü yaşananlarla, halkımızın yaşlısı, genci, kadını, çocuğu ile katıldığı kutlamalara gölge düşürülmüş, ülkemizin içinde bulunduğu seçim sürecinde toplumsal iklim zehirlenmek istenmiştir.”
SORUMLU VALİLİKTİR
Yaşanan olayda açık bir güvenlik zafiyeti bulunduğunun altını çizen Muhammet İkinci, “Olaylardan Valilik birinci derecede sorumludur. Valilik, bilgi ve izni dahilinde düzenlenen bir mitingin barış, huzur ve güven içinde gerçekleşmesini sağlayamamıştır. Olayların gelişim sürecinde açık bir güvenlik zafiyeti yaşanmış, güvenlik güçlerince gerekli ve yeterli önlemler alınmamıştır. En temel demokratik haklarının kullanımına ilişkin yaratılmak istenen olumsuz iklim karşısında başta Valilik olmak üzere tüm yetkililere düşen görev, şehirde yaratılmak istenen gerginliği düşürecek ve bu tür hadiselerin tekrar etmemesi için ivedilikle adımlar atılmasıdır” dedi.
HDP ADAYI: PROVOKASYON YAPMIYORUZ
Olaylarda HDP’nin provokasyona imza attığı şeklindeki iddiaları HDP’nin Trabzon 1'inci sıra milletvekili adayı Hüseyin Taka yanıtladı. Taka şunları söyledi:
“Basında yapılan tartışmalardan anlıyoruz ki HDP üzerinden bir siyasi rant çalışması var. ‘Vur abalıya’ anlayışı ile üzerimize geliniyor. Milliyetçi genç arkadaşların bizi protesto etmesi doğaldır, normaldir. Bizim burada itirazımız şudur; cana ve mala kast edilen saldırılar normal değildir. Bu konuda önlem konusunda yetersiz kaldığı için valilik ve emniyet güçlerini eleştiriyoruz. HDP buraya provokasyon yapmaya gelmedi. Burada demokratik siyaset zemininde, kendi düşüncelerini topluma sunarak bir siyasi faaliyet sürdürmek istiyor. Kısa süre önce İçişleri Bakanı Trabzon’da düzenlenen toplantıda, bütün siyasi partilerin barış içinde yarışmasını diledi. Biz de barış içinde yarışmaya geldik. Bize fırsat verilsin, kendimizi anlatalım. Bugüne kadar bütün provokasyonlardan kaçan, sorumluluk taşıyan bizim partimizdir. Bildiri dağıtmıyoruz. Ses kirliliği olmasın diye araç gezdirmiyoruz. Sert bir üslup kullanmadık. Kimseyle kavgaya girmedik.”

FOTOĞRAF