KOÇ Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Muğla'da Ford Trucks bayiinin açılışına katıldı. Ali Koç, birkaç ay içerisinde Gebze'de Türkiye'nin en büyük Ar-Ge Merkezi'nin açılışını yapacaklarını söyleyerek, "Bugün bizi ayrıştıran kara bulutların en kısa zamanda ülkemizi terk etmesini, milletçe ortak hedefler belirleyerek ilerlememiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Muğla'nın yeni kurulan ilçesi Menteşe'de, Helvacıoğlu Ford Trucks 4S'in yeni bayisi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Muğla Helvacıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünal'ın ev sahipliğindeki açılışa Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, Muğla İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Koç Holding ile Ford Otosan üst düzey yöneticileri, daire müdürleri, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

55 YILDA TEKNOLOJİ İHRACATI

Muğla'nın kişi başına düşen otomobil sayısında Türkiye genelinde ikinci sırada olduğunu belirten Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, son 13 yılda üretim kapasitelerini 10 kat arttırarak 415 bin araca çıkardıklarını söyledi. Ford Otosan olarak ticari faaliyetlere kamyon montajı yaparak başladıklarını hatırlatan Koç, "1982'de zamanın zor şartlarında Eskişehir İnönü Fabrikası'nı kurduk.

Geçen 55 yıllık sürede yüzde 100 yerli mühendislik ve işçilik gücüyle Türkiye ekonomisine yüksek katma değer sağladık. Artık sadece araçlarımızı değil ürettiğimiz teknolojiyi de ihraç edebiliyoruz. Yüzde 100 Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen ve yine yurdumuzun işçileri tarafından üretilen yerli çekiler ve kamyonlarımız yurt dışında da Türk malı damgasıyla bizleri gururlandırıyor" dedi.

Dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin'de 2013'ün Nisan ayında ağır ticari motor araçlarının üretimi için JMC firmasıyla motor teknolojisi lisans anlaşması imzaladıklarını belirten Koç, şöyle konuştu:

"Bizim mühendisimizin geliştirdiği motorlara lisans verdik. Bunlar Çin'de üretilecek, oradaki kamyonların motorları olacak. Temmuz'da JMC'ye komple kamyon üretimi için lisans verdik. Ford Trucks lisansıyla ağır ticari araçlarımız Çin pazarında satılmaya başlanacak. 1997'de 42 bin olan üretimimiz, bugün 300 bin seviyelerindedir. 3 bin 100 çalışanımız bugün 10 bin seviyesine ulaştı. 1997'de sadece bin 600 araç ihraç ederken, 227 bin seviyelerini yakaladık. Ürettiğimiz araçlar, uluslararası ödüllere layık görüldü. Şirketimiz, otomotivin ana vatanı ABD'ye ihracat yapan ilk Türk şirketidir. Diğer şirketimiz Tofaş da ABD'ye ihracatını yapacak."

YATIRIMA DEVAM

Türkiye'deki otomotiv üretimi ve ihracatının yarısına yakınının şirketleri tarafından gerçekleştirildiği ifade eden Ali Koç, "Bugün Ford Otosan, Ar-Ge'ye en büyük yatırım yapan firma. İnşallah 1-2 ay içerisinde Gebze'de Türkiye'nin en büyük Ar-Ge merkezini açacağız. Ülkemiz çağ atlarken, bu fırsatı iyi değerlendirdik. Büyüdük, ülke ekonomisine katkı sağladık. İnşallah bundan sonra da böyle devam edebiliriz. Gelişmekte olan tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de zaman zaman zor dönemler geçirebiliyor. Ama bu, büyük resmi kesinlikle değiştiremez. Önemli olan hem iş dünyası hem de sivil toplum olarak bugüne kadar yaptığımız gibi ülkemizin geleceğine olan inancımızı kaybetmemektir. Biz de işlerimize bu şekilde dört elle sarılmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"Ülkemizin potansiyelleri doğrultusunda çalışmaya, yatırım yapmaya devam edeceğiz" diyen Ali Koç, şöyle devam etti:

"2023 hedefleri bizler için çok çok önemli. Birlik ve beraberliğimizin, kardeşliğimizin de kuvvetlenmesini diliyorum. Zaman zaman bizi ayrıştıran kara bulutların da en kısa zamanda ülkemizi terk etmesini, milletçe ortak hedefler belirleyerek ilerlememiz gerektiğini düşünüyorum. Geçmişte tarihe baktığımız zaman ulus olarak omuz omuza verip birlik ve beraberlik içinde pek çok şeyi başardık. Zaman zaman engeller olsa da inanıyorum, buna da ekonomi kadar iş dünyasının temsilcisi olarak önem veriyorum."

Konuşmanın ardından Ali Koç ve Helvacıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünal birbirlerine çeşitli hediyeler takdim etti. Protokol üyelerinin katılımıyla plazanın açılışı gerçekleştirildi.