Gaziosmanpaşa İlçesi Sosyal Yardımlaşma  ve Dayanışma Vakfı’na yapılan STK temsilcisi seçiminde akılları durduran bir olay yaşandı. Bir Giresun Derneği’nin yönetimine yazılan Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Malatyalı Aziz Demirtaş, Gaziosmanpaşa  Sosyal Yardımlaşma ve Daşanışma Vakfı mütevelli heyetine seçildi.

İstanbul Gaziosmanpaşa İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetine Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı internet sitesinde ve yerel yayın kuruluşlarında ilan edilerek Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcisi seçileceği bildirildi.

GAZİOSMANPAŞA KAYMAKAMLIĞI'NIN SEÇİMLE İLGİLİ DUYURU İLAN

İlan Metninde “ 5263 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 19 uncu maddesiyle 3294 sayılı kanunun değiştirilen 7 nci  maddesi uyarınca, Gaziosmanpaşa dahilinde kurulan ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik  kanunda belirtilen amaçlara yönelik faaliyette bulunan Sivil Toplum Kuruluşlarının yöneticilerinin kendi aralarında seçecekleri bir temsilcinin İlçe Vakıf Mütevelli Heyetinde görev alması hükme bağlanmıştır.” denildi ve seçimin 25.12.2015 Cuma günü saat 14:00'te Prof. Dr. Gazi YAŞARGİL Ortaokulu konferans salonunda yapılacağı duyuruldu.

DEMİRTAŞ TEK ADAY OLARAK GİRDİĞİ SEÇİMDE VAKFIN STK TEMSİLCİSİ OLDU

Yapılan seçimde Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin AKP’li Belediye Meclis Üyesi Aziz Demirtaş seçildi. Aziz Demirtaş’ın siyasi kimliği ile vakıf yönetiminde olmasınan ötesinde bulunduğu STK’yı duyanlar şok oldu. Demirtaş, kendisi Malatyalı olmasına ragmen Giresun ile Eynesil ilçesi Köseli Köyü Derneği Yönetim Kurulu üyesi olarak seçimlere girmek üzere vakıfa bildirildi. Heryıl çok sayıda STK temsilcisinin yarıştığı ve çok sayıda kişinin delege olarak katıldığı bu yılki seçimlerde katılımın az olmasıda dikkat çekiciydi.

DEMİRTAŞ'IN ÜYELİĞİNİN GEÇERSİZ SAYILMASI İÇİN KARAR DEFTERİ NOTERE ONAYLATILDI

Demirtaş’ın üyeliğini Dernek Yönetimi onaylamadan, karar defterine üye olarak geçirilmesi de ayrı bir hendikap oldu. Demirtaş’ın derneğe üye olabilmesi için 7 kişilik Dernek Yönetim Kurulu üyelerinden en az 4’ünün imzalaması gerekiyor. Karar defterinde ise bu üyelerden sadece üçü Demirtaş’ın üyeliğini imzalıyor. Giresun derneğinde Malatyalı birinin seçilerek Sosyal Yardımlaşma Vakfına verilmek istendiği kulisini edinen bir dernek üyesi dernek karar defterinde Demirtaş’ın üç üye imzalı giriş karar metnini Noter’e imzalatarak zabıt altına alıyor.

OLAĞANÜSTÜ KONGREDE YÖNETİME SEÇİLDİ

Giresun ile Eynesil Köseli Köyü Derneği’nde bu kriz yaşanırken, yönetim hemen Olağan Üstü Kongreye giderek, Yönetim Kurulu’nu değiştiriyor. STK temsilcisi olarak vakfa verilecek olan Aziz Demirtaş, üyeliği onylanmamış Noter onaylı karar defterine ragmen üyeymiş gibi dernek yenötim kuruluna seçiliyor. Yeni Dernek Yönetim Kurulu 17.12.2015 tarihinde yazdığı bir karar yazısıyla Aziz Demirtaş’ı Sosyal Yerdımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na STK temsilcisi olarak seçilmek üzere bildiriyor. Yapılan seçimlerde Aziz Demirtaş Vakıf Mütevelli Heyetine giriyor.

İLÇE BAŞKANI ŞAHİN PİRDAL'A SORDUK

Kulislerde Demirtaş’ın Ak Parti Gaziosmanpaşa İlçe teşkilatı tarafından desteklenerek vakfa sokulduğu konuşulurken, bir taraftanda böyle bir durumda Giresunlu olan ilçe başkanı Şahin Pirdal’ın buna müsaade etmeyeceği ifade ediliyor.

Konuyu Ak Parti İlçe Başkanı Şahin Pirdal’a sorduk. Pirdal, Aziz Demirtaş’ın STK temsilcisi olarak vakıfta görev almasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, “Malatyalı STK temsilcisi olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ne seçildi. Onun STK giriş ve üyeliklerinde bir eksiklik veya usulsüzlük vardır, yoktur bunu ben bilemem. Şartlarını yerine getirmemiş olsaydı zaten Kabul edilmezdi. Bir usulsüzlük yapıldığı kanatinde değilim. Bir Malatyalı’nın Giresunlu bir Sivil Toplum Kuruluşu’na üye olamaz diye yasaklanmış birşey yok. Üyülik şartlarında bir usulsüzlük olduğunu da sanmıyorum varsa da giderilir, arkadaşımız üyeliğine devam eder” dedi.

MEHMET HALİL HAYTA : ETİK BULMUYORUM

Konuyu sorduğumuz Gaziosmanpaşa Giresunlular Derneği Başkanı Mehmet Halil Hayta önce konuşmak istemedi. Ancak sorularımız karşısında bir çok derneğin kendisini ardağını ve tepki gösterdiğini belirterek, " İnsanlar bize soruyor. 'Giresunlu bir insanımız yok mu da biz Malatyalı birisini STK temsilcisi olarak veriyoruz' Burada konu Malatyalı arkadaş değil. Onunda hizmet edeceğine inanıyorum. Ben Gaziosmanpaşa Giresunlular Derneği Başkanı'yım ama, bu olaydan hiç bir bilgim olmamıştır. Gelen tepkiler üzerine bilgilendim. Dernek Başkanımız fevri hareket etmiştir. Keşke Aziz kardeşimiz, böyle bir dönemde kendi Malatyalı derneklerinden birine üye olarak gelseydi bu yaşanmazdı. Biz de camiamızın gözü önünde zor durumda kaldık" diye konuştu.

KARARI DERNEKLER MASASI VERECEK

Giresun Dernekleri arasında infial yaratan olayın tepkileri sürerken denek yönetimine usulsüz seçildiği ve Yöneti Kurulu üyelerinin üyeliğini Kabul etmeden Aziz Demirtaş’ın yapılan olağanüstü kongreyle vakfa girmesine Dernekler Masası’nın ne diyeceği merakla bekleniyor.  Dernekler Masası’nın Demirtaş’ın üyelik kararını iptal etmesi durumunda Demirtaş’ın vakıf üyeliğininde otomatikman düşeceği konuşuluyor.