Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümünde Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından hazırlanan platoda tiyatro gösterisiyle savaş anı tekrar yaşatıldı. Tiyatroyu izleyen bazı vatandaşlar duygulanarak gözyaşlarına boğuldu.

Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümü Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından ‘Zaferin 100’üncü yılında 100 adımda Çanakkale’ isimli bir etkinlikle anıldı. Gaziosmanpaşa Hükümet Konağı önünde kurulan dev platoda Çanakkale savaşının öne çıkan kahraman isimleri ve savaş anı canlandırıldı. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’nın yanı sıra ilçe protokolü ve vatandaşlar sergilenen oyuna büyük ilgi gösterdi. Şehitlerin ruhuna Prof. Dr. Mustafa Karataş tarafından duaların okunduğu etkinlikte gösteriyi izleyen bazı vatandaşların gözyaşlarına hakim olmadığı görüldü. Duaların ardından vatandaşlara, savaş sırasında yenilen yemek olan üzüm hoşafı ve arpa ekmeği dağıtıldı.



VATANDAŞLARDAN GÖSTERİYE YOĞUN İLGİ


Tiyatro gösterisinde askerleri canlandıran oyunculardan Hanifi Opak 100 yıl önceyi canlandırmak için toplandıklarını belirterek “Biz onların yerini dolduramayız ama onlar hep kalbimizdedir. Onlar bizim için, vatanı ayakta tutabilmek için canlarını ortaya koydular. Hep kalbimizde yaşıyorlar” dedi.
Etkinliği izlemek için gelen vatandaşlardan Kıbrıs Gazisi Zafer Korkmaz, “Ben vatan için şimdi olsa canımı veririm. Vatanın bir karış toprağı için bütün evlatlarımı bırakırım uğruna. Çanakkale, Van, Şırnak, Mardin ve Hakkari hepsi benim için bir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu bayrağını kendime sarıp mezara girerim, kefen giymeden bu bayrağı sararım kendime” diye konuştu.
Gösterim sırasında duygulanarak gözyaşlarını tutamayan vatandaşlardan Hatun Şeker, “Hepimizin başı sağ olsun. Çanakkale Zaferi için çok mutluyuz” dedi.



“100 YIL ÖNCESİNİ HATIRLAMAK GÜZEL BİR DUYGU”

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, “Bundan 100 yıl öncesini hatırlamak gerçekten çok güzel bir duygu. İstedik ki görsel olarak 100 yıllık bir tabloyu 100 adımda burada temsili olarak yaşamış olalım. Bugüne kadar belki tarihimizden kopuk olarak yaşadığımız günleri bundan sonra daha iyi bir şekilde gelecek nesillere taşımanın algısını oluşturalım. Bizde gençlerimize özellikle gelecek nesillerimize bu anı yaşatmak adına burada onlarla birlikte bu havayı yaşamayı arzu ettik. Amacımız buradaki görsellikle birlikte halkımızın bundan sonraki yıllarda o kültürü, o tarihi o duyguyu yeniden yaşaması, paylaşması ve hissetmesi” şeklinde konuştu.

Çanakkale ruhunu yaşatan etkinlik 1 hafta boyunca devam edecek.