Başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelindeki gazetecilerin kira ve konut sorununa çözüm bulmak için Basın İlan Kurumu’nun başlattığı ‘Medya Mensuplarını Konut Edindirme Projesi’ çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Basın İlan Kurumu ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Basın İlan Kurumu projede ön protokol imzaladı. Kayaşehir bölgesine yapılacak ilk etap konutlarda öncelik hiç evi bulunmayan gazetecilere verilecek.

Kira ve konut sorunu yaşayan gazetecilerin bu sorununu çözmek için TOKİ ile görüşme gerçekleştiren Basın İlan Kurumu, mutlu sona bir adım daha yaklaştı. Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile yaptığı görüşmenin ardından iki kurum arasında ‘ön protokol’ imzalandığı öğrenildi.

İlk etapta İstanbul medyasında çalışan fikir ve beden işçilerini kapsayacak projenin ön protokolü’ne göre, konutların ilk etabı İstanbul’un yeni gelişim alanlarından Kayaşehir’de yapılacak. Arsası TOKİ tarafından temin edilecek konutların inşaat ve diğer altyapı çalışmalarını da TOKİ gerçekleştirecek.

Basın İlan Kurumu ve TOKİ arasında imzalanan ön protokol’ün ardından, Kayaşehir’de konutların yapılacağı arazilerin tesbiti ve konut tiplerinin belirlenmesi çalışmaları da başladığı belirtildi. Konut talebi ve konut tiplerinin belirlenmesi çalışmalarında Basın İlan Kurumu tarafından Nisan ayında yapılan Medya Mensuplarına Konut Edindirme Talep Anketi verilerinden yararlanıldığı ifade edildi.

İstanbul medyasındaki kira ve konut sorununun net rakamlarla ortaya konulduğu ankete, İstanbul medyasında (gazete, dergi, tv, haber ajansı, radyo, internet haber sitesi) en az 2 yıl çalışmış 4 bin 176 fikir ve beden işçisi katıldı.

Gazetetecilerin en temel sıkıntılarından biri olan kira ve konut sorunu çözecek proje ile ilgili TOKİ’nin çalışmalarını yılbaşına kadar tamamlaması bekleniyor. Projenin detayları TOKİ’nin çalışmalarını tamamlamasının ardından, Medyadan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımıyla gerçekleşecek basın toplantısıyla açıklanacak.

Projenin tamamlamasının ardından İstanbul’da medya sanayinin ağır işçiliğini yapan binlerce fikir ve beden işçisinin yıllardır kurduğu ev hayali gerçekleşecek.

EVSİZ GAZETECİLERE ÖNCELİK TANINACAK

Konut fiyatları ve ödeme planlarının, birçok medya emekçisinin ücretlerinin ev hayaliyle ters orantılı olduğu gerçeği dikkate alınarak belirlenmesi için çalışıldığı öğrenildi.

Gazetecilerin umutla beklediği projede ilk etapta evsiz gazetecilerin konut sahibi olmasına öncelik verileceği öğrenildi.