Fenerbahçe, Spor Toto Süper Lig'de Manisaspor ile 1-1 berabere kalarak, 2011-2012 sezonunda ilk kez puan yitirdi.

Sezonun ilk 2 haftasını Orduspor ve Gaziantepspor galibiyetleriyle geride bırakan sarı-lacivertliler, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda Manisaspor beraberliğiyle 2 puan kaybederken, 3 maçta puanını 7 yaptı.

Sarı-lacivertliler, Futbol Federasyonu'nun aldığı kararla yeni yapılan uygulamaya göre sadece kadınlar ve çocukların izlediği tarihi maçta aldığı bu skorla tribünleri dolduran taraftarlarını üzdü.

Karşılaşmanın 41. dakikasında Dia'ın golüyle öne geçen sarı-lacivertliler, 65. dakikada Ömer Aysan'ın golüne engel olamayınca maçta skor 1-1 eşitlendi.

Kalesinde gördüğü golden sonra rakip kaleye yüklenerek gol arayan sarı-lacivertlilerin çabaları yetmeyince, tribündeki kadın taraftarların ve çocukların galibiyet golü beklentisi gerçekleşemedi.

Hakem Özgür Yankaya'nın 4 dakika uzatma verdiği maçın son dakikasında Semih'in rakip filelere gönderdiği topta pozisyon ofsayt olarak değerlendirildi.

Bu arada, Fenerbahçe karşısında 48. dakikada Nizamettin Çalışkan'ın kırmızı kartla oyundan atılmasıyla 10 kişi kalan ve 10 kişi kaldıktan sonra beraberlik golünü bulan Manisaspor, ligin ilk haftasında Trabzonspor ile 1-1 berabere kaldığı maçta da 10 kişi kaldıktan sonra gol kaydederek beraberlik elde etmişti.

-TARİHİ MAÇ-

Futbol Federasyonu'nun disiplin talimatında yaptığı düzenlemeyle stada sadece kadınlar ve çocukların alındığı Fenerbahçe-Manisaspor maçı büyük ilgi gördü.

Erken saatlerden itibaren bilet alabilmek için Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı ve Suadiye'deki Fenerium mağazası önünde uzun kuyruklar oluşturarak bekleyen kadın taraftarlar, statta coşkulu bir atmosfer oluşturdu.

Stat önünde çocuklarıyla saatlerce sabırla bekleyen kadınlar saatler 18.00'e gelirken tribün kapılarının açılmasıyla tribünlerdeki yerlerini aldılar.

Stada girdikten itibaren tezahüratlar yapmaya başlayan kadınlar ve çocuklar, maç başlayana kadar heyecanı üst seviyede tuttular. Fenerbahçeli futbolcuların eşlerinin de tribünlerde yer aldıkları görüldü.

-TEZAHÜRATTA ERKEKLERDEN FAZLASINI YAPTILAR-
Kadın taraftarlar ve çocuklar tribünlerde yarattıkları heyecanla erkeklerden fazlasını yaptı.

Manisaspor ısınmak için sahaya çıktığında alkışlayarak centilmenlik örneği sergileyen kadın ve çocuk taraftarların coşkusu, Fenerbahçe futbol takımı sahaya çıktığında daha da arttı.

Kadınlar ve çocukların yükselen tezahüratlarında, ''Burası Kadıköy buradan çıkış yok'', ''Ayağa kalkmayan Cimbom'lu olsun'', ''İşte taraftar işte şampiyon'', ''Her zaman her yerde en büyük Fener'' şeklinde ifadeler yer aldı. Normal maçlarda çeşitli tribün gruplarının organizasyonunda yapılan tezahüratlara ara verildiğinde statta sessizlik yaşanırken, bu akşam kadınların olduğu maçta tribünlerin her yerinden tezahürat sesleri yükseldi.

-FUTBOLCULAR TRİBÜNLERİ ALKIŞLAYARAK SAHAYA ÇIKTI-
Karşılaşmanın başlamasına 40 dakika kala ısınmak için sahaya çıkan Fenerbahçeli futbolcular tribünleri alkışladı.

Kaptan Alex başta olmak üzere Fenerbahçe Marşı ile sahaya çıkan futbolcular, tribünleri alkışlayıp sevgi gösterilerine karşılık verdikten sonra maç için ısınmaya başladı.

Futbolcular bir süre ısındıktan sonra tribünlerin çağrılarına kulak vererek takım halinde tribünleri selamladı.

-BİLETLER TÜKENDİ, BİLETİ OLMAYANLAR DA STADA ALINDI-
Fenerbahçe Kulübü tarafından basılan 40 bin bilet karşılaşma öncesi tükenince, bileti olmayan kadın ve çocuklar da stada alındı.

Bileti olmayan taraftarlar, Fenerium ve Maraton Üst tribünler ile Migros tribünden kimlik kartlarını göstererek, stada girdi.

Maçın başlamasına 50 dakika kala dışarda bekleyen taraftarlar için yapılan anonsta ''Maraton tribünü dolmuştur, bekleme yapmayın. Migros tribününe yönelin'' diye anons yapıldı. Bu anonstan sonra Migros tribünü önünde yığılma olurken, bileti olmayan taraftarlar maça az bir süre kaldığını, kapıların açılarak içeri alınmalarını istedi. Maç başladıktan sonra da taraftarlar Migros tribününe girmeye devam etti.

-ERKEKLER KALDIRIMDA TOPLANDI-
Sadece kadınlar ve 12 yaş altı çocukların girebildiği maçta, erkek taraftarlar stada yaklaştırılmadı.

Stadın etrafında güvenlik önlemi alan polisler, erkekleri stadın etrafına almadı.

Protokol tribünün girişinin karşısındaki büfelerin önünde toplanan binlerce erkek taraftar, kaldırımda tezahüratlar yaparak, takımlarına destek verdi. Erkek taraftarlar, zaman zaman stada giren kadın ve çocuklarla karşılıklı tezahüratlar yaptı.

-BABALAR, EŞLERİNİ VE ÇOCUKLARINI UĞURLADI-
Stada giremeyen babalar, eşlerini ve çocuklarını girişe kadar getirip, buradan stada uğurladı.

Bazı çocuklar, babalarının kucağında girişlere kadar gelirken, burada babalarıyla vedalaşarak, stada girdi.

Bazı ailelerin bebekleriyle stada geldiği görülürken, 5 aylık bir bebek annesiyle kuyrukta beklerken, uyudu.

Bu arada, maç öncesi statta yapılan anonsta ''Anneler çocukları yanınızdan ayırmayın, maraton ve Fenerium üst tribünlerinden çocukların sarkmamasına özen gösterin'' denildi.

-KADIN POLİSLER ARADI-
Sadece kadın ve 12 yaş altı çocukların alındığı maçta, stat kapılarında kadın polisler görev yaptı.

Kadın polisler, stada giren kadınların çantalarını arayıp, kimliklerini kontrol etti.

-AZİZ YILDIRIM'A TİŞÖRTLE DESTEK-
Karşılaşmayı Fenerium alt tribünde izleyen taraftarların üzerlerinde, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tutuklu bulunan kulüp başkanı Aziz Yıldırım'ın fotoğrafının bulunduğu tişörtlerle tribünde yer aldılar.

Kadın taraftarlar, maç öncesi stat dışında kuyruklarda beklerken de tezahüratlarla Yıldırım'a destek verdiler.

-GALATASARAY VE BEŞİKTAŞ FORMALI TARAFTAR DA TRİBÜNDE YER ALDI-
Karşılaşmayı izleyenler arasında Fenerbahçe taraftarı olmayan futbolsever de yer aldı.
Beşiktaş formasıyla Fenerbahçeli arkadaşlarıyla maça gelen bir kadın taraftar da stattaki coşkuya ortak olurken, stadyum dışında görülen Galatasaray formalı bir kadın taraftar da tribünlere girdi.

Başka takımları tuttukları halde Fenerbahçe-Manisaspor maçında çok sayıda futbolsever kadın tribünlerde bulundu.

-KADINLAR BANDOSU COŞTURDU-
Fenerbahçe Kulübü'nün sponsorlarından Türk Telekom'un oluşturduğu kadın bandosu, Fenerbahçe-Manisaspor mücadelesinde sarı-lacivertli ekibe destek verdi.

Sadece kadınlar ve çocukların izleyebildiği karşılaşma için oluşturulan 12 Fenerbahçeli kadın müzisyenden oluşturulan bando, statta yer alarak çaldığı marşlarla tribünleri coşturdu.

-TRİBÜNLERDEN İZLENİMLER-
Karşılaşmanın başlamasından itibaren adeta erkek taraftarlardan daha fazlasını yaparak tezahüratlara başlayan kadınlar ve çocuklar, statta alışılmışın dışında bir atmosfer oluşturdu.

Normal bir maçta çeşitli tribün gruplarının konuşlandığı yerlerden seslendirilen organize tezahüratlar, sadece kadınlar ve çocukların izlediği bu maçta organize olmasa da yoğun tezahüratlar karşılaşmanın her anını kapsadı. Maçın ilk yarısında bir ara stat hoparlörlerinden yapılan anonsla tribünlere organize tezahürat yaptırılmaya çalışıldı.

Karşılaşmanın ikinci yarısı ise, devre arasında yapılan anonsların ardından, bütün stadın katıldığı organize tezahüratlara sahne oldu. Her tribün ayrı bir kelimeyi söyleyerek, ''Sarı, lacivert, şampiyon, Fener'' şeklinde tempo tutuldu.

-GOL İÇİN ''BİR DAHA '' TEZAHÜRATI-
Kadın taraftarların tezahüratları da normal maçlarda erkek taraftarların yaptıklarından farklı oldu.

Fenerbahçeli futbolculardan gol beklediklerini, ''Haydi Fener Haydi, Tam Zamanı Şimdi'' şeklinde tezahüratla dile getiren kadın taraftarlar, sarı-lacivertli takımın rakip kale önünde bulduğu pozisyonların ardından ve Dia'nın ilk yarıdaki golünden sonra ''Bir daha'' şeklinde tempo tuttu.

Tribünler, kaleci Volkan Demirel'in rakip ataklarında tuttuğu toplarda veya savunmanın ceza alanından uzaklaştırdığı pozisyonlarda büyük sevinç yaşadı.

Fenerbahçe'nin 41. dakikada Dia ile bulduğu golde büyük bir sevinç yaşayan tribünler, 65. dakikada Ömer Aysan Barış'ın skoru eşitleyen golü için üzüntü yaşadı.

Kadın taraftarlar Fenerbahçe'nin yediği golden sonra rakip kalede gol aradığı dakikalarda tribünlerde büyük bir heyecan yaşadı.

-ÇOCUKLAR TRİBÜNDE UYUDU-
Tribüne çocuklarıyla gelen çok sayıda kadın taraftar, uykuları gelince çocuklarını tribünde kucaklarında uyutmak zorunda kaldı.

Miniklerin, stattaki yoğun tezahüratla oluşan gürültüye rağmen çeşitli tribünlerde annelerinin kucağında uyudukları görüldü.

-BASIN TRİBÜNÜNDE 3 KADIN GAZETECİ-
Yeni uygulamayla tribünlerde sadece kadınların ve çocukların izleyebildiği Fenerbahçe-Manisaspor maçında, basın tribününde 3 kadın gazeteci maçı takip etti.

Basın tribününde karşılaşmayı, Kanal 24 Televizyonu'nun sunucu ve muhabiri Burcu Ecem Kaygın, Hürriyet Gazetesi'nden editör Seycan Aksu ve TGRT Haber editörü Tuğba Şahin izledi.

-KOCAMAN DİA'YI OYNATTI-
Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Spor Toto Süper Lig'de Manisaspor ile yaptıkları maçta sakatlığı bulunan Mehmet Topuz'un yerine orta alanda Dia'ya görev verdi.

Kocaman, ligin ilk iki haftasında kazanan kadrosunda bir değişime gitmezken sadece geçen hafta Gaziantepspor mücadelesinde sakatlanan Mehmet Topuz'un orta alanın sağındaki yerinde Dia görev aldı.

Sarı-lacivertli ekibin kadrosunda sakatlıkları nedeniyle bu maça yetiştirilemeyen Emre Belözoğlu, Gökhan Gönül, Mehmet Topuz, Serdar Kesimal'in yanı sıra Özer Hurmacı ve sol omzu çıkan kaleci Serkan Kırıntılı kadroda yer almadı.

Sakatlığının ardından son iki çalışmada takımla çalışmalara katılan Emre, bugün yapılan kontrollerden sonra riske edilmeyerek maç kadrosuna alınmadı.

-İLK YARIDA İKİ FUTBOLCU SAKATLANDI-
Fenerbahçe-Manisaspor maçının ilk yarısında iki takım da sakatlıklar nedeniyle zorunlu değişiklik yaptı.

Manisaspor'da 11. dakikada sakatlanan Klukowski yerini Ferhat Çökmüş'e bırakırken, Fenerbahçe'de sakatlanan Selçuk Şahin'in yerine 16. dakikada Gökay Iravul oyuna devam etti.

-FUTBOLCULAR TRİBÜNLERE ÇİÇEK ATTI-
Futbol Federasyonunun disiplin talimatında yaptığı düzenlemenin ardından sadece kadınlar ve çocukların izleyebildiği maç öncesi her iki takım futbolcuları da tribünlere çiçek attı.

Maç öncesi yapılan seremoni ve İstiklal Marşı'nın ardından iki takım futbolcuları da tribünlere giderek kendilerine verilen çiçekleri kadınlara verdi.

Yapılan bu organizasyon tribünlerde beğeniyle karşılandı.

-KARŞILAŞMAYI 41 BİN 663 TARAFTARIN İZLEDİĞİ AÇIKLANDI-
Fenerbahçe-Manisaspor karşılaşmasını toplam 41 bin 663 taraftarın izlediği açıklandı.

Sadece kadın ve çocukların izleyebildiği karşılaşma öncesi skorboarda yansıyan ekranda tribünlere giren seyirci sayısının 41 bin 663 olduğu bildirildi.

-NOTLAR-
-Maç öncesi stat hoparlörlerinden yapılan anonslarda özellikle üst tribünlerde çocukların yüksek yerlerden sarkmasına engel olmaları için annelere çağrı yapıldı.

-Fenerbahçe Futbol Takımı'nın bireysel futbolcu antrenörü Dolu Arslan, tribünde kadınlar arasında yer alarak maçı takip etti.

-İlk kez yapılan bu uygulamayla stada gelen kadın taraftarlar takımlarına destek vermek için burada olduklarını, karşılaşmada en iyi şekilde takımlarını destekleyeceklerini söylediler.

-Karşılaşma sırasında çok sayıda çocuk da kalabalıkta annesini kaybetti. Kaybolan çocuklar yetkililere ulaşıp kaybolduklarını belirttiler. Maç sonunda kaybolan çocukların isimleri anons edilerek annelerinin belirli noktalara gelmesi istendi.

-Maçın devre arasında yapılan anonslarda annelerden çocuklarını yanlarından ayırmamaları istendi.

-Stat dışında bir grup taraftar, Orduspor maçından sonra yaptığı bazı açıklamalar nedeniyle kulüp başkan vekili Nihat Özdemir'e tepki gösterdi.

FENERBAHÇE: 1 - MANİSASPOR: 1

Stat
Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu

Hakemler
Özgür Yankaya xx, Serkan Akarca xx, Gökhan Memişoğlu xx

Fenerbahçe
Volkan Demirel xx, Bekir İrtegün xx (Dk. 81 Orhan Şam x), Yobo xx, Bilica x, Ziegler xx, Dia xxx (Dk. 60 Bienvenu xx), Selçuk Şahin x (Dk. 16 Gökay Iravul xx), Cristian xx, Caner Erkin xx, Alex xx, Semih Şentürk x

Manisaspor
İlker Avcıbay xxx, Ömer Aysan Barış xxx, Akaminko xx, Hüseyin Tok xx, Klukowski x (Dk. 11 Ferhat Çökmüş xx), Yiğit İsmail Gökoğlan xx, Nizamettin Çalışkan x, Yiğit İncedemir xxx, Simpson xx, Murat Erdoğan xxx (Dk. 82 Bekir Yılmaz x), Kahe x (Dk. 52 Mehmet Güven xx)

Goller
Dk. 41 Dia (Fenerbahçe), Dk. 65 Ömer Aysan Barış (Manisaspor)

Kırmızı Kart
Dk. 48 Nizamettin Çalışkan (Manisaspor)

Sarı Kartlar
Yiğit İncedemir (İlk yarının bitiminde), 90 4 Yiğit İsmail Gökoğlan (Manisaspor), Dk. 53 Bekir İrtegün (Fenerbahçe)

:: MAÇTAN DAKİKALAR ::

Spor Toto Süper Lig'de yapılan maçta Fenerbahçe, Manisaspor karşısında Dia'nın attığı golle ilk yarıyı 1-0 önde tamamladı.

8. dakikada Yiğit İncedemir'in soldan ortasında kaleci Volkan Demirel'in çeldiği topu, savunmada Yobo uzaklaştırdı.

16. dakikada ceza alanı dışından sol çaprazdan serbest vuruş kullanan Ömer Aysan Barış'ın sert şutunda, kaleci Volkan Demirel üzerine gelen topu kontrol etti.

35. dakikada sağdan ceza alanına giren Yiğit İsmail Gökoğlan'ın yerden sert vuruşunda, kaleci Volkan Demirel'den dönen topu daha sonra savunma uzaklaştırdı.

41. dakikada Caner Erkin'in pasıyla sağdan ceza alanına giren Dia, yerden sert bir vuruşla meşin yuvarlağı uzak köşeden filelere gönderdi: 1-0.

Karşılaşmanın ilk yarısı 1-0 Fenerbahçe'nin üstünlüğüyle sona erdi.

Bu arada, hakemin ilk yarıyı bitiren düdüğünden sonra sert bir şekilde topa vuran Yiğit İncedemir, sarı kart gördü.

48. dakikada ceza yayı üzerinden Simpson'un vuruşunda, kaleci Volkan Demirel, üzerine gelen topu kontrol etti.

Aynı dakika içinde ilk yarıdan sarı kartı olan Nizamettin Çalışkan, ikinci sarıdan kırmızı kart görerek oyun dışı kaldı.

54. dakikada Yiğit İsmail Gökoğlan'ın ceza alanı dışından yaptığı vuruşta, meşin yuvarlak kaleci Volkan Demirel'de kaldı.

57. dakikada kaleci İlker Avcıbay'ın hatalı pasında topu kapan Gökay Iravul'un pasıyla, kaptan Alex bir anda kaleciyle karşı karşıya kaldı. Brezilyalı futbolcunun sert şutunda, kaleci İlker Avcıbay'ın tek eliyle çeldiği topu, savunma taca attı.

65. dakikada Murat Erdoğan'ın soldan ortasında, ceza alanı içinde Fenerbahçeli oyuncuların uzaklaştıramadığı topla arka direkte buluşan Ömer Aysan Barış'ın vuruşunda, savunmada Bilica'ya çarpan top, filelere gitti: 1-1.

69. dakikada soldan Bienvenu'nun ortasında, ceza alanı içinde Semih Şentürk'ün kafa vuruşunda, top üstten auta çıktı.

72. dakikada ceza alanı dışından sol çaprazdan Caner Erkin'in sert şutunda, kaleci İlker Avcıbay topu kornere çeldi.

73. dakikada soldan Caner Erkin'in ortasında ceza alanı içinde Yobo'nun kafayla altı pasa indirdiği topu Bienvenu'den önce kaleci İlker Avcıbay kontrol etti.

74. dakikada Murat Erdoğan'ın pasında ceza alanına hareketlenen Simpson'dan önce kalesinden çıkan Volkan Demirel, topu ayağıyla uzaklaştırdı.

76. dakikada ceza alanı içinde sol çaprazda topla buluşan Caner Erkin'in sert şutunda, top üstten auta gitti.

79. dakikada sağdan Alex'in kullandığı korner atışında, ceza alanı içinde Cristian'ın kafayla indirdiği topa arka direkte yakın mesafeden Semih Şentürk'ün vuruşunda, meşin yuvarlak üst direkten döndü. Dönen topu savunma bir kez daha kornere gönderdi.

85. dakikada Alex'in ceza alanı dışından vuruşunda, kaleci İlker Avcıbay üzerine gelen topu iki hamlede kontrol etti.

90 + 2. dakikada Yiğit İncedemir'in şutunda, yerden seken topu kaleci Volkan Demirel son anda kornere çeldi.

Karşılaşmada başka gol olmadı ve Fenerbahçe, kendi sahasında Manisaspor ile 1-1 berabere kaldı.