Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir tarafından hayata geçirilen “Tarihi Yarımada Bisikletle Kültür ve Sağlık Turları”, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Prof. Dr. Erman Tuncer, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve İstanbul’daki 30 hastanenin başhekiminin katıldığı ilk turla başladı. Sultanahmet Meydanı’ndan başlayıp Yedikule Zindanları’nda sona eren turda tüm katılımcılar “sağlık ve kültür” için birlikte pedal çevirdi.

Projesi Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir tarafından hayata geçirilen, Tarihi Yarımada’da bisiklet kullanımını teşvik etmek ve sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla başlatılan, “Tarihi Yarımada Bisikletle Kültür ve Sağlık Turları”nın ilk ayağı, İstanbul’daki başhekimlerin katılımıyla yapıldı. Turda, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in yanı sıra Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Prof. Dr. Erman Tuncer de yer aldı. Ünlü tarihçi Talha Uğurluel’in rehberlik ettiği grup, bisikletlerle Sultanahmet Meydanı’ndaki Alman Çeşmesi’nden Yedikule Zindanları’na gitti. Tur sırasında tarihçi Talha Uğurluel, bölgede yer alan tarihi eserler ve mekanlar hakkında bilgiler verdi.

“Tarihi Yarımada Bisikletle Kültür ve Sağlık Turları” ile ilgili konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Fatih Belediyesi olarak bisiklet kullanımını artırmayı amaçlıyoruz. Bisiklet kullanımını bir alışkanlık haline getirmeyi, başta sağlık olmak üzere zamandan tasarruf sağlamak amacıyla önemsiyoruz” dedi.

Bisiklet yolları arttı, emisyon gazları azaldı

Geçtiğimiz 4 yıl içinde Eminönü’nde bulunan 295 cadde ve sokağın yayalaştırıldığını hatırlatan ve yayalaştırma projesini izleyen 3 ayda, ilgi çekici sonuçlarla karşılaştıklarını açıklayan Mustafa Demir, “Yapığımız çalışmalarda gördük ki bölgedeki emisyon gazları 560 birimden 159’a düştü” dedi. Tarihi Yarımada’nın dünyanın en güzel ve en eşsiz yeri olduğunu söyleyen Demir, “Fatih Belediyesi olarak eski İstanbul’un daha iyi tanıtılmasını amaçlıyoruz. Yedikule, Ayvansaray ve Sarayburnu’nun da tanıtımının yapılması, aynı zamanda yaşayan kültürümüzü turistlere de göstermek için böyle bir tur düzenlemeye başladık” bilgisini verdi.

“Fatih’ten başlayan bilinç İstanbul’a yayılacak”

Sağlık için hareketin önemine vurgu yapmak amacıyla ilk olarak Sağlık Bakanı ve İstanbul’daki başhekimleri projeye destek vermeye davet ettiklerini belirten Demir, “Başta sayın Bakanımız olmak üzere, tüm başhekimlerimize katılımları için çok teşekkür ederiz. Bugünden itibaren Tarihi Yarımada’da çeşitli turlarla bisiklet alışkanlığını toplumun her kesimine farklı etkinliklerle yaymaya çalışacağız. Kendi sektörlerinde öncü isimler olarak kabul görmüş işadamları, basın mensupları, sanatçılar ve radyocularla turlarımızı uzun bir döneme yayarak toplumun her kesimine ulaşacağız” diye konuştu.

Düzenlenmesi planlanan turlar boyunca tüm İstanbulluların da bu projenin bir parçası olacağına vurgu yapan Demir, “Bu projeyle İstanbul’un en özel ilçesi Fatih’ten başlayan ve daha sonra tüm İstanbul’a yayılacak bir alışkanlık ve bilinç kazandırmak istiyoruz. Tarihi Yarımada etrafında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bisiklet yolları için de teşekkür ediyoruz. Bisiklet kullanımının teşvik edilmesi ve artırılmasıyla daha sağlıklı nesiller yetişirken; bu turların tarihle zenginleştirilmesiyle kültür bilinci yüksek bir toplum oluşturmak niyetindeyiz” yorumunu yaptı.

Bisiklet yolu yapan belediyelere bisiklet hediye

Sağlıklı yaşamın en önemli noktalarından birinin hareketli yaşam olduğunu kaydeden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise Fatih Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikle hem fiziksel hem sosyal hem de ruhsal sağlık için bir adım attıklarını belirtti. Projeyi, “Bakanlığımızın ‘1 Milyon Bisiklet’ projesinin bir arifesi” sözleriyle tanımlayan Müezzinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Sosyal yönden toplumumuza örnek olacak, kültürel birikimimize katkı sağlayacak çok yönlü bu proje için Fatih Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanlığı olarak 4 yıllık projeksiyonumuzda sağlıklı yaşam kültürünün teşvik edilmesi hususunda eylem planını hazırladık. Bu anlamda Türkiye’nin neresinde olursa olsun, trafik kuralları ve ulaşım şartlarına uymak kaydıyla, bin metre bisiklet yolu yapan belediyelerimize bin; 5 bin metre bisiklet yolu yapan belediyelerimize 5 bin; 10 bin metre bisiklet yolu yapan belediyelerimize 10 bin bisiklet hediye ediyoruz.”

“Projenin ev sahibi, dünyanın cazibe merkezi”

Prof. Dr. Erman Tuncer ise İstanbul’da bisiklet alışkanlığını kazandırmanın ekonomiye ve sağlığa önemli katkısı olacağını vurgulayarak, “Proje için böyle bir mekanın seçilmesi son derece isabetli. Dünyanın cazibe merkezinde bulunuyoruz. Fatih Belediye Başkanımız nezdinde böyle güzel bir etkinliği düzenledikleri için tüm Fatih Belediyesi çalışanlarına teşekkür ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Turlar farklı meslek gruplarıyla devam edecek

Sultanahmet Meydanı’nda bulunan Alman Çeşmesi önünden başlayan tur, Tarihçi Talha Uğurluel eşliğinde sırasıyla, Dikilitaş, Örme Taş, Yılanlı Taş’ın anlatımıyla sürdü. İslam Eserleri Müzesi’nin ardından Ayasofya Meydanı, Yerebetan Sarnıcı ve Gülhane Parkı ile devam eden güzergah, Atatürk'ün yapılan ilk heykeli, Turgut Reis Heykeli, İstanbul Surları, Topkapısı, Balıklıkapı, Ahırkapı, Ahırkapı Feneri, Ayazma, Bukoleon Sarayı, Çatladıkapı ve Samatya Meydanı’nın ardından Yedikule Zindanları’nda son buldu.

Önümüzdeki günlerde İstanbullular başta olmak üzere, Türkiye’nin önde gelen CEO’ları, sanatçılar, radyocular gibi farklı meslek grupları ile devam edecek turlarda, Tarihi Yarımada’nın en önemli tarihi ve turistik alanları bisikletlerle gezilecek.