Eyüp Belediyesi Caferpaşa Kültür Sanat Merkezi’nde “Edebiyat Buluşmaları” devam diyor. Merkez, bu ay Nihayet Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Fatma Barbarosoğlu’nu ağırladı.

Gündelik yaşamın didaktik olmadan, tekrara düşmeden, savunmacı psikolojiye kaçmadan incelendiği programda, içinde bulunduğumuz zamanın sosyolojisi üzerinde incelemeler yapıldı. Nihayet Dergisi için plan ve hedeflerin konuşulduğu programda, Fatma Barbarosoğlu dergilerde görselliğin yazıların önüne geçmemesi gerektiğini ifade etti.

Zaman ve mekan idrakı, kariyer ve denetlenme konularında açıklamalar yapan Barbarosoğlu “Tanzimat’la başlayan sürecin sonucunda artık birbirimizin hayatına gönüllerden değil eşyalar üzerinden giriyoruz. Evimizdeki eşyalar ve elbiseler üzerinden birbirimiz hakkında düşünce sahibi oluyoruz. Medeniyet yaşadığımız zaman ve mekanları idrak etmektir, maddeyi değil. Çevremizin ve komşularımızın denetleme hastalığı ruhsal zenginliğimizi kısıtlıyor. Sosyal medya için de aynı şeyleri söylemekten kaçınmamalıyız. Sosyal medya bize başkaları üzerinden bakış açısı sunuyor” dedi.


“Paylaşmak Külfetli Bir Davranış Oldu”

Program sonlara doğru soru cevap şeklinde devam ederken dergi okuma tekniklerini anlatan ve bu tekniklerin mutlaka uygulanması gerektiğini vurgulayan Barbarosoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mekanların hakkı sosyoekonomik ve ilim açısından değerlendirilerek verilmelidir. Kariyer kavramı reklamlarla desteklenerek bir sistem olarak kadınların daha fazla çalışması ve daha fazla tüketmesi için ön plana çıkartılıyor. Uzun vadede en hakiki müttefik eleştiridir. Temel sorunlarla ilgilenmeyi bir kenara bırakıp detayların içinde boğuluyoruz. Dindarlık Cuma namazına gidenlerin sayıca artması değil insanların haklarına saygılı olmaktır. Sorunlarımızı sorgulama pratiğine dönüştüremediğimiz için çözüm üretemiyoruz. Paylaşmayı külfetli bir davranış gibi görmeye başladık…”