Eyüp Belediyesi, kendisi küçük ama hedefi büyük bir projeyi daha hayata geçirdi. Ali Kuşçu Uzay Evi 30 Kasım Pazar günü Alibeyköy Osmanlı Parkı Yeşil Bina’da açıldı.

Evsahipliğini Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın üstlendiği programa, İstanbul Üniversitesi Gözlemevi, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, Genel Astronomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Talat Saygaç, Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Profesör Mehmet Emin Özel, TAİ Uzay Sistemleri Başkanlığı İş Geliştirme Şefi Muhittin Göçer, İHA Sistemleri Başkanlığı Program Yöneticisi Aydın Demir, Belediye Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri ve Eyüp’teki okullarda, bilgievlerinde eğitim gören öğrenciler ve velileri katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Kendi enerjisini kendisi üreten Yeşil Bina’mızda Eyüplü çocuklarımıza uzayı, uzay teknolojilerini tanımalarını sağlayacak, ayrıca yenilenebilir enerji kaynakları ve geri dönüşüm konusunda bilgiler edinebilecekleri bir uzay evi açtık. 7-12 yaş öğrenciler 20 kişilik gruplar halinde burayı gezecek, astronomi eğitimi alacaklar. Ali Kuşçu Osmanlımızın yetiştirdiği nadide, kıymetli bilim adamlarımızdandır. Astronomi ve fizik alanında çok değerli çalışmalar yapmıştır ve ilime, bilime çok büyük emekler sağlamıştır. Öğrenciler yetiştirmiştir. Biz de onun adını verdiğimiz bu merkezi, çocuklarımıza uzayı, fiziği, ilimi modern yöntemlerle etkili ve kalıcı şekilde öğretmek amacıyla kurduk. Osmanlı’da Astronomi dalındaki hizmetlerinden bildiğimiz Ali Kuşçu ismini verdik.. Bu tür bilimsel eğitimlerin verileceği yeni merkezleri açmak için çalışmalarımız sürüyor. Ben bugün yağmur ve soğuğa ragmen açılışımıza gelen tüm konuklarımıza, değerli akademisyenlerimize ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Ali Kuşçu Uzay Evi’nde ders verecek eğitmen Sümeyye Ceylan da burada verecekleri astronomi eğitimi hakkında kısaca bilgi verdi. Profesör Mehmet Emin Özel ve Profesör Ahmet Talat Saygaç da, Eyüp’teki bu güzel girişimi desteklediklerini belirterek diğer ilçelere de örnek olmasını dilediklerini ifade ettiler. Profesör Talat Saygaç, açılışa katılan tüm çocukları sahneye davet ederek onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Saygaç, “2015 yılında Honolulu’ya bir konferansa gideceğim ve orada sizinle çektirdiğimiz bu fotoğrafı dünya ülkelerine göstererek Türk çocukları uzaya çıkıyor diyeceğim” açıklamasını yaptı.

Açılış kurdelesini protokol ve çocuklarla birlikte kesen Başkan Remzi Aydın, uzayda yolculuğun yapıldığı eğitim salonunu konuklarla birlikte gezdi. Çocuklar Ali Kuşçu Uzay Evi’ndeki eğitime katılmayı büyük bir heyecanla beklediklerini söylediler.

Açılışta Eyüp Belediyesi Ali Kuşçu Uzay Evi’nde oluşturulan mini uzay sergisi de büyük ilgi çekti. Açılış sonrası burada verilecek eğitimler ve atölye çalışmalarıyla ilgili bir sunum yapıldı. Açılışa katılan ve astronot giysilerini giyen öğrenciler uzayda yolculuğa çıkma keyfi ve heyecanını yaşadılar.

Eyüplü öğrenciler, kendilerini uzayda yolculuğa çıkaracak bu ilginç mekanda, astronomiyle ilgili her türlü bilgiyi görselleriyle birlikte öğrenme ve astronot giysileri giyme şansı bulacak.

Ali Kuşçu Uzay Evi’nde uzay görselleri, astronomik bilgi afişleri ve uzayda kullanılmış çeşitli teknolojilerin günlük hayatımıza yansıması sonucu ortaya çıkan endüstriyel yan ürünler de sergileniyor.

7-12 yaş arası öğrencilerin eğitim ve workshop’lara katılacağı Ali Kuşçu Uzay Evi’nde, “Yaparak Öğrenme” yöntemiyle çocuklara
geri dönüşüm malzemeleriyle hayal güçlerinin sınırlarını zorlayıcı çeşitli uzay teknolojileri maketleri yapma fırsatı da tanınacak.

Eyüp ilçesindeki okullarda öğrenim gören, bilgievlerine giden öğrencilerin 20 kişilik gruplar halinde toplam 2 saat atölye çalışması göreceği Ali Kuşçu Uzay Evi, Eyüp Belediyesi’nin Osmanlı Parkı’nda kendi enerjisini kendi üreten Yeşil Bina olarak açtığı mekanda hizmet verecek.

Uzay Evi’nin bulunduğu Yeşil Bina, aynı zamanda yenilenebilir enerji konusunda çeşitli seminer ve organizasyonlara da evsahipliği yapmaya devam edecek.