Eyüp Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıldönümünde, Haliç Etkinlik Alanı’nda çok özel bir projeye imza atıyor. Haliç kıyısındaki alana Çanakkale Savaşı platosu kuruluyor ve 100 yıl önce şanlı ordumuzun gerçekleştirdiği destan, 40 kişilik sanatçı grubuyla tiyatral bir şekilde canlandırılıyor.

17 Mart Salı günü başlayıp 23 Mart Pazartesi akşamına kadar devam edecek Çanakkale Destanı Özel Programında Beyaz Düşler Sahnesi oyuncuları, Çanakkale’de savaşan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki kahraman Türk askerlerini, subaylarını ve düşman kuvvetlerini, Anzak askerlerini ve savaşta olayları, ailelerin yaşadığı duygusal anları canlandıracak.

Eyüp’teki İlköğretim okullarındaki tüm öğrenciler ve Eyüplüler, bir hafta boyunca seanslar şeklinde sahnelenecek Çanakkale Destanı özel gösterimini izleyecekler. Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da 17 Mart Salı günü saat 14:00’de yapılacak açılış programına katılacak.

Program, Mehteran ekibinin, Çanakkale platosunu ziyarete gelen izleyicilere vereceği konserle başlayacak. Konserin ardından açılış, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ve ilçe protokolü tarafından yapılacak... Başkan Aydın’ın konuşmasının ardından Eyüp sınırları içerisindeki ilköğretim okullarında eğitim gören öğrencilerin şehit düşen Mehmetçiklere yazdığı mektupların bağlandığı beyaz balonlar gökyüzüne salınacak.

ÇANAKKALE SAVAŞ PLATOSU BÖLÜMLERİ

1. BÖLÜM:

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANITI

Çanakkale Şehitleri Anıtı formu korunarak giriş takı kurulacak. Bu yapı plato canlandırmalarını izlemeye gelen ziyaretçileri ihtişamlı yapısıyla karşılayacak. Anlatıcı takın girişinde ziyaretçilere plato ve bölümleri hakkında bilgiler verecek. Girişe kurulacak stant da Eyüp Belediyesi adına hazırlanan Çanakkale destanı kitapçıkları görevliler tarafından ziyaretçilere dağıtacak. Plato gezisi sonrası ziyaretçilerin duygu ve düşüncelerini aktarabilecekleri anı defteri de bu bölümde bulunacak.

2. BÖLÜM:

ÇANAKKALE BELGESELİ ÇADIRI

Belgesel Çadırı 3 direkli sahra çadırı formunda tasarlandı. Çadır 200 ziyaretçinin aynı anda sunumu izleyebileceği büyüklükte. Çanakkale Savaşı görüntüleri derlenerek hazırlanan belgesel savaşın başlamasından bitimine kadarki süreci, içerisine yorum katılmadan olaylar üzerinden anlatacak. Projeksiyon cihazı ile gösterimi yapılacak belgeselin süresi 10 dakika. Ziyaretçiler çadıra kurulacak surround ses sistemi sayesinde belgeseli sanki içerisinde yaşıyormuş gibi izleyecekler.

3. BÖLÜM:

SERGİ ve MÜZE

İzlenilen belgesel sayesinde Çanakkale Savaşı hakkında genel bir bilgiye sahip olan ziyaretçiler sergi ve müze bölümüne geçecekler. Bu bölüm çift direkli 6 adet sahra çadırı içerisine kuruldu. Özel olarak hazırlanan 50 adet büyük boy Çanakkale savaşı resimlerinden oluşan resim sergisi ve savaştan günümüze kalan yüzlerce tarihi kalıntı yüksek camekanlar içerisinde ziyaretçilere sergilenecek.

4.BÖLÜM:

SOĞANLI DERE ŞEHİTLİĞİ

Gelibolu yarımadasında bulunan Soğanlıdere şehitliği bu bölümde tasvir edilecek. Savaş sırasında babasını ve amcasını aynı yerde şehit veren yaşlı bir ninenin torununu şehitliğe getirmesi canlandırmaya konu edilecek. Nine torununa savaşta hastane olarak kullanılan bölgeyi anlatır. Soğanlıdere binlerce vatan evladının yattığı toplu bir mezarlıktır. Düşmanın hastane olarak kullanılan bu bölgeyi top ateşine tutmasıyla şehit olan askerlerimiz bu bölgeye defnedilmişlerdir. Tedavi için getirilen Anzaklar da Soğanlıdere’de Mehmetçiklerimizle beraber yatmaktadır. Düşman savaşı kazanmak adına acımadan kendi yaralı askerlerini bile topa tutmuştur. Soğanlıdere’yi torununa anlatan yaşlı nine, kendi hikayesini de ziyaretçilerle paylaşır. Askere giden babasının annesine, bu bayram döneceğim bekleyin beni diyerek yola çıkışını ama hiçbir zaman geri dönemediğini yaşlı gözlerle torununa anlatır. Annesinin şehidine verdiği söz üzere, yıllarca her bayram evlerinin penceresinde bayramlıklarını giyip Çanakkale ye vatanı için namusu için giden babasını beklemiştir.

5. BÖLÜM:

OSMANLI TEYYARESİ

Çanakkale savaşlarında kullanılan albatros b1 Alman keşif uçağının birebir ölçülerinde modeli alana yerleştirildi. Çanakkale savaşları kara ve deniz savaşı olarak bilinmektedir. Bilinenin aksine aynı zamanda hava muharebeleri de Gelibolu yarımadası Çanakkale boğazı ve şimdiki adıyla Ege denizine kadar uzanan geniş bir alana cereyan etmiştir. Bilinen kayıtlara göre itilaf devletleri bölgeye savaş uçaklarını nakil için bir uçak gemisi dahi getirmiştir. Havacılık o dönemde yeni olmasına karşın Çanakkale savaşlarında Türk ve Alman pilotlar 40 adet düşman uçağını düşürmüşlerdir. Bizden ise 20 adet uçak savaş süresince düşürülmüştür. Bu bölümde o dönemki Türk Havacılığı hakkında bilgi verilecek. Savaşın başında düşman donanmasının boğaza girişi ve bunun keşif uçuşu yapan Türk tayyareleri tarafından komuta merkezine bildirmesi bu bölümde canlandırılacak. Ziyaretçilere bir İngiliz bomba uçağının Gelibolu’da ele geçirilmesi ve aynı uçağın tamir edilerek Midilli adasındaki hava alanın bombalanmasında kullanılması da anlatılacak.

6. BÖLÜM:

SEYİT ONBAŞI

Gerçeğinin birebir kopyası olarak inşa edilen Mecidiye tabyası bu bölümde kurgulanacak. Kahraman Seyit onbaşının hikayesi izleyicilere aktarılacak. Canlandırma düşman gemisinden atılan top mermisinin Mecidiye bataryasına isabet etmesi ile başlar. Her yer toza toprağa bulanmıştır. Bataryanın diğer topları parçalanmış, şehit olmuş Mehmetçikler batarya etrafına saçılmışlardır. Koca bataryadan sadece birkaç nefer sağ kalmıştır. Bunlardan biri de kahraman Seyit onbaşıdır. Platoda, tek başına da olsa iman gücü ve vatan sevgisiyle yüzlerce kiloluk top mermisini sırtlayarak devasa topa çıkarması ve ateşlemesi canlandırılacak. Koca Seyit’in savaşın kaderini tamamen değiştirerek düşman gemisi Ocean’ı tam isabetle vurması coşkun bir anlatımla sahnelenecek.

7. BÖLÜM:


ÇIKARMA HAREKATI

Düşman Çanakkale'yi denizden aşamayacağını büyük kayıplar vererek ve birçok gemisini Çanakkale'nin derin sularına gömerek anlamıştır. İlk hamlede İstanbul'a deniz yolu ile ulaşamayacağını anlayan itilaf devletleri şimdi de Gelibolu yarımadası üzerinden kara harekatıyla Osmanlı'nın kalbini işgal etme planını hayata geçirecektir. Canlandırma düşman birliklerinin çıkarma filikaları ile karaya çıkmaları ile başlayacaktır. Bu bölümde kendilerinden katbekat üstün düşman gücü karşısında bir avuç Mehmetciğin kahramanca yaptıkları savunma anlatılacak. Yahya Çavuş ve komutasındaki Mehmetçikler bir gün boyunca akın akın filikalarla gelen düşmanı sahile çivileyecekler. Bu sayede gerideki birliklere takviye yapılmış savunma hattı güçlendirilmiştir. Mühimmatı tamamen biten ve neferleri bir bir şehit düşen Yahya çavuş son bir hamle ile üzerine gelen düşmen askerlerine eline geçirdiği bir kürek ile atılır ve o da şehit düşer. Düşman kıyıdaki siperleri ele geçirmiştir.

8. BÖLÜM:

CONK BAYIRI SAVUNMASI

Savaş tüm şiddeti ile devam etmektedir. Düşman mevzilerinden çıkarak son darbeyi vurmak üzere Türk mevzilerine atılmaktadır. Cephanesi tükenen komutanlarını bile şehit veren birlikler geri çekilmeye başlar. Durumu fark eden ve emrindeki birliklerini de savaş alanına süren Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşıyla özdeşlesen sözleri ile geri çekilmeyi durdurur. (Ben size hücum etmeyi değil ölmeyi emrediyorum...) Mehmetçik bunun üzerine olanca gücü taarruza kalkar ve düşmanın ilerlemesini durdurur.



9. BÖLÜM:

KAHRAMAN TÜRK ASKERİ

Düşman püskürtülmüş ve Türk askerleri de mevzilerine çekilmişlerdir. Ancak bir düşman subayı iki mevzinin ortasında yaralanmış can çekişmektedir. Kendi askerleri vurulmak korkusu ile birkaç adım ilerde yatan komutanlarını alamazlar. Bu sırada bir Türk neferi korkusuzca kendi mevziinden çıkar ve o askeri sırtlayarak karşı mevziye bırakır. Fakat bu davranışa karşılık onlar kahraman Mehmetçiği sırtından vurarak şehit ederler.

10. BÖLÜM:

SARGI YERİ

Meydan muharebesinde yaralanan askerler sıhhıye erleri tarafından sedyelerle mevzilerin arasından geçirilerek hızla sıhhıye çadırına taşınırlar. Yaralı erler çadıra getirilir getirilmez durumu öncelik gerektirenler hemen ayrılır ve ameliyata alınırlar. Malzeme azdır, sargı bezleri bile yıkanarak tekrar kullanılmaktadır. Doktor gelen yaralılara bakar ve durumu çok ağır olan bir yaralıyı ayırır hemşireye başında durmasını tembihler. Çünkü yarası çok ağırdır ve kurtarılamayacak durumdadır.

Bu sırada bir İngiliz askeri de yaralı olarak sargı yerine getirilir yarası ağır değildir ama hemen doktor onunla ilgilenir. Doktordan korkan asker kaçmak ister fakat yaraları zorla da olsa sarılır. Bunun üzerine rahatlayan asker sizlerin yamyam olduğunuzu anlatmışlardı ancak kendi askerlerinizden çok benimle ilgilendiniz der. Koşuşturma devam ederken hemşirenin sesi duyulur, komutanım yaralı asker şehit oldu. Bunun üzerine doktor şehit askerin eşyalarını ister ve acı içerisinde yere çöker. Şehit olan kendi öz evladıdır.

Yarası ağır olan bir Mehmetcik kalkıp savaş alanına dönmek ister ama yaraları buna müsaade etmez. Anasına verdiği sözünü tutamadığını düşünmektedir. Savaş alanında şehit olamamıştır ancak sedyede şehadet getirerek Allahın rahmetine kavuşur. Anlatıcı, doktorundan hemşiresine kadar bu savaşın ne denli kahramanca ve fedakarca yapıldığını anlatan sözlerle bölümü tamamlar

11. BÖLÜM:

KARAVANA:

Son bölümde oyunda görev alan tüm sanatçılar askerlere yemek dağıtılan karavana alanına gelirler. Burada ziyaretçilerle beraber Çanakkale türküsünü okurlar. Bunun ardından da ziyaretçilere kazanlarda odun ateşinde pişirilen karavana buğday çorbası ve somun ekmeği dağıtılır.

ÇANAKKALE SAVAŞI TİYATRAL CANLANDIRMA OYUNCULAR:

1- Yiğit Aksütlü (Atatürk)

2- Murat Doğru (Anlatıcı)

3- Kadriye Çetinkaya (Ana)

4- Ayla Kaymak (Hemşire 1)

5- Burak Dur (Doktor)

6- Ekrem Yücelten (Doktor 2)

7- Aslı Şişman (Hemşire 2)

8- Samet Silme (Seyit Onbaşı)

9- Bulut Akkale (Türk Komutan)

10- Vahit Atan (Pilot 1)

11- Batıkan Avcı(Pilot 2)

12- Erkan Kasa (Pilot 3)

13- Hasan Demirci (Bekir)

14- Erdinç Anaz (Recep)

15- Erdem Sazak (Mehmet)

16- Uğur Gençaslan (Ahmet)

17- Tarık Turan (Oflu Ali)

18- Kerim Altınbaşak (Ali)

19- Teoman Çelmez (Anzak Komutan)

20- Kadir Hasman (Torun)

21- Sinem Turan (Ana Cast)

22- Gökhan Türkal (Yakup)

23- Emrecan Pancar (Niyazi)

24- Heysem Veysi (T. Asker)

25- Erdem Kardeş (Osman Çavuş)

26- Canberk Güleryüz (T. Asker)

27- Emir Bozkurt (T. Asker)

28- Oğuzhan Yılmaz (T. Asker)

29- Çağdaş Bektaş (T. Asker)

30- Turan Nalkesen (Anzak Komutan)

31- Fatih Bitmez (Anzak 1)

32- Satılmış Arıkan (Anzak 2)

33- Adem Atıl (Anzak 3)

34- Yavuz Tekin (Anzak)

35- Enis Tekerek (Anzak)

36- Orhan Esen (Anzak)

37- Şenol Altunkaya (Anzak)

38- Barış Cem Özbek (Anzak)

39- Necip Yorulmaz (Anzak)

40- Çağrı Duran (Anzak)