Eyüp Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Bilim Herkesi Birleştirir Projesi Uluslararası Bilim Şenliği', 25 Avrupa şehri ile eş zamanlı olarak başladı. Açılış töreninde konuşan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Bilim hepimizi birleştiriyor gerçekten, doğru bir slogan. İlimin ışığında, bilimin ışığında irfanımızla beraber yürüyüşümüze devam edeceğiz” dedi.

Avrupa Araştırmacılar Gecesi Bilim Herkesi Birleştirir Projesi 2017 etkinlikleri Eyüp İlçesi'nde gerçekleşiyor. 29-30 Eylül tarihlerinde Haliç etkinlik alanında ziyaretçilerini ağırlayacak olan Uluslararası Bilim Şenliği, Eyüp Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle başladı. Törene İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal, Bayrampaşa İlçesi Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Eyüp İlçe Jandarma Komutanı Sadık Tatar, Eyüp Belediye Başkan Yardımcıları, il ve ilçe protokolü, eğitimciler, yurt içi ve yurt dışından gelen öğrenciler katıldı.

'BİLİMİN IŞIĞINDA İRFANIMIZLA YÜRÜYÜŞÜMÜZE DEVAM EDECEĞİZ
'

İstanbul Valiliği ana ortaklığı ile Eyüp Belediyesi'nin ev sahipliğinde, İzmir Yaşar Üniversitesi koordinatörlüğü'ndeki programın açılış töreni Eyüp Kaymakamlığı Gönülden Gönüle Müzik Topluluğu'nun mini konseri ile başladı.

Genç sanatçılar farklı dil ve kültürlerden seslendirdikleri eserlerle salondakileri mest ederken, 15 Temmuz direnişi ilgili müzik eseri herkesi duygulandırdı.

AB Ufuk 2020 Marie Skłodowska Curie Programı'na dair tanıtım filminin gösteriminin ardından protokol konuşmalarına geçildi. İlk olarak kürsüye gelen Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, bilimi, gençleri ve eğitimi önemsediklerine vurgu yaparak şöyle konuştu:

“Konuşmamı kısa tutacağım. Çünkü burada konuşmalarımızdan daha önemli olan şeyler gerçekleşecek bana göre. Bilim hepimizi birleştiriyor gerçekten, doğru bir slogan. Biz; ilim Çin'de dahi olsa gidin alın diyen bir medeniyetin evlatlarıyız. Dolayısıyla ilimin, bilimin, fennin bizim hayatımızda her zaman önemi olmuştur. Bugün de öyle, geçmişte de öyle, gelecekte de inşallah öyle olacaktır. İlimin ışığında, bilimin ışığında irfanımızla beraber yürüyüşümüze devam edeceğiz. Kainat ile, insan ile, çevre ile ilişkilerimizi dengeli bir şekilde, olması gerektiği şekilde inşaallah sürdüreceğiz. Ben bu projeyi tertip eden başta İstanbul Valimiz olmak üzere tüm paydaşları tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Ve bilime, eğitime, gençliğe önem veren bir belediye olarak da ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğum mutluluğu da ifade ediyorum. İnşaallah biraz sonra etkinlik alanında Eyüp Belediyesi gençlik projesi Simurg'un stantlarını da gezmenizi, orada oluşturduğumuz müfredatı, eğitim sistemimizi, eğitim materyallerimizi incelemenizi özellikle istirham ediyorum. Umarım bu şenlik, bu festival bilime, topluma, insanlığa ciddi katkılar sağlayacak bir nokta olur diyorum, tekrar hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

'MEDENİYET TARİHİ BİLİMLE ŞEKİLLENMİŞTİR'


Daha sonra kürsüye gelen İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal, medeniyet tarihinin bilimle şekillendiğini ifade ederek tarihimizde bilime önem verdiğimiz ölçüde söz sahibi olduğumuzu, ilimden uzaklaştığımızda, hurafelere daldığımızda söz sahipliğimizi kaybettiğimizi söyledi. Bu bilinçle hükümetin artık bilime daha çok değer verme yönünde çalışmalar yaptığını vurgulayan Vali Yardımcısı Önal, bilimsel alandaki faaliyetlere İstanbul Valiliği olarak katkıda bulunmak istediklerini beyan etti. Bu projeyi de oldukça önemsediklerini söyleyen Önal, ev sahipliğinden dolayı başta Eyüp Belediyesi olmak üzere, İzmir Yaşar Üniversitesi ve diğer tüm paydaşlara teşekkür etti. Özellikle gençlere çağrıda bulunan Önal, bu tür projelere her zaman açık olduklarını, kurumlara her türlü desteği verebileceklerini söyleyerek davette bulundu.

Konuşmaların ardından Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın p
rogramın anısına Vali Yardımcısı Önal'a Eyüp'e özel çini tabak hediye etti. Daha sonra Vali Yardımcısı Önal, Başkan Remzi Aydın ve beraberindekiler Haliç etkinlik alanında kurdele kesimi ile Uluslararası Bilim Şenliği'ni başlattı.

Yurt içinden ve yurt dışundan katılımcılar tarafından kurulan stantları tek tek ziyaret eden protokol üyeleri genç mucitlerin çalışmalarını inceleyerek minik bilim insanları ile sohbet etti. Stant ziyaretleri renkli anlar yaşatırken, öğrenciler sık sık Başkan Aydın ile fotoğraf çekindi.

İki Nobel Ödüllü bilim insanı Marie Curie adına, 25 Avrupa şehrinde eş zamanlı olarak düzenlenen'Bilim Herkesi Birleştirir Projesi'; toplumu, özellikle gençleri bilimsel çalışmalarla, bilim insanları ile buluşturmayı amaçlıyor. 29-30 Eylül tarihlerinde ziyaretçilerini ağırlayacak Uluslararası Bilim Şenliği'nde; robotlardan sağlık alanındaki yeniliklere, bilimsel deneylerden ilginç icatlara kadar birçok çalışma İstanbulluları bekliyor. Proje kapsamında birçok konferans, söyleşi ve atölye çalışmaları da gerçekleşecek. Bilimsel faaliyetlerin yanı sıra kültürel etkinlikler de unutulmadı. Proje kapsamında özel konserler de verilecek.