Eyüp Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahnelenen Bilge Kral - Aliya oyunu, kanlı Bosna Savaşı'na ve Müslüman katliamına tanıklık ederek, Aliya'nın Müslüman ve entelektüel kimliğini gözler önüne seriyor.

Tarihsel olarak 1935'ten 2003'e geniş bir zaman ölçeğinde geçen oyun, bir yakın tarih okuması olarak da nitelendiriliyor. Derin bir emeğin, titiz bir dramaturjik çalışmanın ve tiradların kullanıldığı Bilge Kral - Aliya oyunu; dünya ülkelerine seslenen bu unutulmaz lidere yakışır bir şekilde sahnelendi. Antrakt Prodüksiyon'un yapımını üstlendiği; Elçin Gürler tarafından kaleme alınıp rejisini Volkan Sarıöz'ün gerçekleştirdiği oyunda, Akın Aydın, Sadettin Kanpalta, Tuna Gürcoşkun, Tuncay Tarhan, Metin Taşyağan, Yiğit Çelebi performanslarıyla göz doldurdu.

Özelde Avrupa genelde Dünya’nın Bosna’yı yalnız bıraktığı bir zamanda 21. Yüzyıl’a seslenerek fikirleri ve duruşuyla Müslümanların sesi olması, mahkeme salonunda ‘Ben Müslümanım ve Müslüman olarak kalmaya devam edeceğim. Çünkü İslam benim için iyi ve asil olmanın en doğru ifadesidir’ diyerek Aliya’nın Avrupalı Müslümanlara nasıl bir çığır açtığını anlatan oyun savaşın acımasızlığı ve Aliya’nın insani yönünü ön plana çıkartıyor. Oyun sonunda seyirciler oyuncuları ayakta alkışladı ve yanlarına gidip onlarla sohbet ettiler.